Uit het grote aantal inzendingen voor het wijnconcours kozen we 101 beste wijnen van 2024 voor u. Het speciale thema ‘wijnen van oude stokken’ leverde wijnen met extra karakter en superieure balans. Laat u inspireren door onze koopgids!
In Perswijn #8 leest u over Rheinhessen waar alles in wijnbouw lukt, over het Nieuw-Zeelandse Hawke’s Bay, andere witte wijnen uit Oostenrijk en opmerkelijk intelligent Barbeito. Verder aandacht voor de wijnhelden en favoriete wijnen van 2024, de juiste champagne & oester combinaties en de moeizame verhouding tussen wijn en water. Met maar liefst 1297 proefnotities tien jaar later, champagne: blanc de blancs en rosé, Chablis en Mâconnais, chenin blanc uit Zuid-Afrika, Montalcino: Brunello en Rosso, en rood uit Trentino-Alto Adige.
En natuurlijk in PERSWIJN #8 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #8 is vanaf 2 december verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.
Alles lukt in Rheinhessen
Spoiler alert: geen ander Duits wijngebied dan Rheinhessen maakt zóveel verschillende topwijnen van zóveel verschillende druivenrassen en zóveel verschillende terroirs. Van Riesling en Silvaner tot Chardonnay, Spätburgunder en sekt – alles lijkt te lukken in Rheinhessen.
Wijnhelden 2024
Wie verkoopt ons de lekkerste wijn, welke sommelier zouden we willen omhelzen, naar welk wijngebied willen we meteen verhuizen? Dit zijn onze wijnhelden van 2024.
Oogst 2024: jaar van extremen
Als we de berichten over de oogst van 2024 op een rijtje zetten, lijkt het erop dat de klimaatextremen steeds meer gevolgen krijgen voor de wijnbouw. Het regent berichten over vorst, hagel, droogte en extreme buien. Toch wordt op veel plaatsen gesproken van een oogst van goede kwaliteit.
In de serie Nederlandse wijngids: Wijndomein St. Martinus en Wijngaard Keulenhof
Benieuwd naar de stand van zaken in wijnland Nederland? Perswijn is uw deskundige gids.
2014 in 2024 voor drinkers van ’n zekere leeftijd
Bordeaux wentelt zich het afgelopen decennium in een weelde van goede jaargangen. Na het matige 2013 mislukte eigenlijk geen enkele jaargang meer. Op die manier sneeuwen sommige jaargangen onder tussen het geweld van ‘grote’ jaren. Dat lot lijkt ook Médoc en Sauternes 2014 beschoren, maar is dat terecht?
Favoriete wijnen 2024
De wereld is guur. Erg guur. Maar voorlopig is er nog wijn en wijn brengt mensen bij elkaar. Moet ’t natuurlijk wel iets lekkers zijn. Zoals onze favorieten van het afgelopen jaar.
Hawke’s Bay: gemaakt voor wijn
Een zonovergoten, maar toch gematigd klimaat, een grote variëteit aan bodems en een flinke voorraad getalenteerde producenten. Alle reden voor optimisme in Hawke’s Bay, Nieuw-Zeelands op een na grootste wijngebied. Eén nadeel: het komt maar lastig uit de schaduw van het alomvattende Marlborough. Dat is volledig onterecht.
In de rubriek Wijnmensen: Jon Fine: “Ook als wijn niet mijn vak was, zou ik meerdere keren per dag aan wijn denken”
Hoofdredacteur Jon Fine kijkt met een indierock-blik naar wijn. The New Wine Review schudt de wijnpers dan ook op in de Verenigde Staten.
In de serie Doorgelicht: Oberklamm Grauer Burgunder GG 2017
Lars Daniëls bestudeert één bijzondere wijn van alle kanten. Als deel van het wijngebied Baden krijgt de Badische Bergstraße maar weinig aandacht. Dat is onterecht. De wijnen van Thomas Seeger hebben een eigen signatuur en kunnen goed ouderen. Vandaar deze Grauer Burgunder uit 2017, die nu prachtig is.
Opmerkelijk intelligent Barbeito
Net als je denkt madera een beetje te begrijpen, ontmoet je Ricardo Diogo Freitas van Barbeito en wordt het weer ingewikkeld. Maar ook nóg fascinerender.
Verrassingsfeestje: ander wit uit Oostenrijk
Door de grote populariteit van grüner veltliner en riesling zou je makkelijk vergeten dat ze in Oostenrijk ook goede witte wijn maken van heel andere druiven. Van sauvignon blanc bijvoorbeeld, maar ook van verschillende burgunders, zoals chardonnay en weissburgunder.
Champagne & oesters: niet zomaar een match
Champagne en oesters worden vaak in één adem genoemd. Als de ideale combinatie. Dat kan het inderdaad zijn, maar dan moet je wel weten welke champagne bij welke oester past. Lange rijping is volgens een Deens onderzoek het geheim.
In de serie Op de wijnkaart: Bram Kortekaas: “Veel importeurs verkopen hun wijn veel te jong, dat vind ik zo irritant”
Bram Kortekaas is wars van conventies, maar heeft onder zijn restaurant stiekem wel een kelder vol langzaam rijpende wijn.
Wijn en water, of water en wijn?
De universiteit van de Bourgogne organiseerde in oktober op Clos de Vougeot een symposium over wijn en water. Die twee hebben al heel lang een moeizame verhouding.
In de rubriek Lekkere trek: Auberge Cuisine Française in Amsterdam en Wijnbar Vine in Tilburg
Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.
In de rubriek Aan tafel: Joris Snelten (CEO van importeur Delta Wines) en Christian Verzijl (sommelier van restaurant Calla’s in Den Haag)
Perswijn gaat met een sommelier en importeur aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties?