In Perswijn #1 leest u over de verbeterde kwaliteit van de wijnen uit de Elzas, over Cava en over de selecties van M. Chapoutier. Verder informeren we u over het gevecht voor de branche door de Nederlandse wijnhandelaren, de strijd om de bezoeker door grote wijnbeurzen en de uitgebreide informatie die voortaan op wijnetiketten verplicht vermeld moet worden.
Gaja komt aan bod evenals oudewijnstokkenparadijs Maule en de diversiteit van Colchagua Valley. We starten met nieuwe series: Doorgelicht en Nederlandse wijngids.
Met maar liefst 580 proefnotities rode en witte wijnen uit Piemonte, rode en witte wijnen uit Beaujolais en rood en mousserend uit Catalunya, Navarra en Aragón.
En natuurlijk in PERSWIJN #1 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #1 is vanaf 29 januari verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.
De Elzas klopt weer
Schitterend gelegen wijngaarden, pittoreske dorpjes te over, enorme culinaire traditie en een bewogen geschiedenis. De Elzas heeft het allemaal. En als het om de kwaliteit van de wijn gaat, is het glas weer halfvol in plaats van halfleeg.
Cava op de kop
Hoe verander je een imago? Of, preciezer, hoe kan er meer aandacht komen voor cava van hoge kwaliteit terwijl de matige massa het beeld bepaalt? Deze lastige vraag vormde de kern van vele discussies afgelopen november tijdens de allereerste Cava Meeting in Barcelona.
KNWV vechten voor de branche
Dit jaar viert de KVNW, de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, dat ze 125 jaar geleden werd opgericht. Een bijzonder moment. Maar de viering vindt plaats in moeilijke tijden, vertellen voorzitter Peter van Houtert en vicevoorzitter Henrico van Lammeren.
M. Chapoutier, een select gezelschap
Selecties uit bijzondere percelen vormen de top van de kwaliteitspiramide – en van de prijzenpiramide – bij M. Chapoutier. Lars Daniëls bezocht de percelen op de Hermitageheuvel, proefde de wijnen en was onder de indruk.
Het verhaal van Gaja
Als een van de grote namen van de wijnwereld naar Nederland komt, is Perswijn er uiteraard bij. Zeker als de importeur ook nog een jubileum viert.
ProWein en Wine Paris: de strijd om de bezoeker
Tijdens de World Bulk Wine Exhibition van november 2023 had Perswijn een gesprek met twee kopstuken uit de wereld van wijnbeurzen: Peter Schmitz, directeur van ProWein, en Rodolphe Lameyse, directeur van Wine Paris. Een mooi inkijkje in een bijzondere wereld.
Transparante wijn: weet wat je drinkt
Wijnetiketten gaan veranderen. Op alle wijnen die na 8 december 2023 zijn gemaakt, is het wettelijk verplicht de voedingswaarde en ingrediënten te vermelden. Deels moet dat op het etiket zelf, deels mag dat via een QR-code. Eindelijk weten we dan echt wat er in een wijn zit en dat is meestal meer dan druiven alleen.
Nieuwe serie Doorgelicht
Lars Daniëls bestudeert één bijzondere wijn van alle kanten. In deze aflevering: Optenhorst Chenin Blanc 2021, Bosman Family Vineyards.
Almaule: País met ziel en zaligheid
Maule is een oudewijnstokkenparadijs. Een paradijs dat gelukkig steeds beter wordt benut en beschermd. Door VIGNO bijvoorbeeld, een vereniging voor wijnen van oude carignan. Ook de lekker lichte País van oude wijngaarden wordt sinds kort gepromoot door een vereniging Almaule.
In de rubriek Wijnmensen: Rod Philips: “Je moet kritisch en eerlijk blijven”
Rod Philips is een productieve, onconventionele historicus en wijnschrijver die serieus onderzoek doet, kritisch is en met veel plezier wijn drinkt.
Biodynamie en wetenschap
Biodynamie is een landbouwcultuur die door heel wat goede wijnproducenten wordt toegepast. Maar bepaalde aspecten ervan staan op gespannen voet met de wetenschap. Lars Daniëls verdiepte zich in het thema en laat twee experts aan het woord: een belezen scepticus en een gepassioneerde wijnbouwer.
Colchagua Valley laat zich niet vangen
Hoewel tegenwoordig veel wordt gesproken over zuidelijke streken als Itata en Maule, is Colchagua Valley – na Maipo Valley, bij hoofdstad Santiago – onbetwist de bekendste wijnstreek van Chili. Een benaming die een lappendeken aan herkomsten dekt.
In de nieuwe serie Nederlandse Wijngids: Wijngaard Hesselink en Wijngaard de Frysling
Benieuwd naar de stand van zaken in wijnland Nederland? Perswijn is uw deskundige gids.
In de serie Op de wijnkaart: Rianne Ogink: “Dit is mensenwerk. Hier telt ervaring.”
Van sommelier bij restaurant Zoldering in Amsterdam, naar student wijnbouw en oenologie in Bordeaux, tot assistent-wijnmaker. Rianne Ogink heeft lef.
Wijndomein De Boe
Een van de aspecten van het werk van Kees van Leeuwen aan de universiteit waaraan hij de grootste voldoening ontleent, is het opleiden van jonge mensen. Zoals Bruno Suter, een Nederlandse student. Hij begon een wijnbedrijf in Zeeland en maakte daar in 2024 zijn eerst wijn.
In de rubriek Lekkere trek: restaurant Le Petit Péché in Amsterdam en restaurant Mei Wah in Eindhoven
Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.
In de rubriek Aan tafel: Sarah Norris en Stijn Hinke (eigenaren van restaurant Puur Sanh) en Ibert van der Waal (importeur van Wijnimport J. Bart)
Perswijn gaat met een sommelier en importeur aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties?