Copa Jerez 2023: ‘Beste hoofdgerecht’ naar Nederland, België wint ‘Beste sommelier’ - Perswijn
Eten & Drinken

Copa Jerez 2023: ‘Beste hoofdgerecht’ naar Nederland, België wint ‘Beste sommelier’

De spanning was de afgelopen week om te snijden in Jerez de la Frontera. De sherrystad stond op 3 en 4 oktober in het teken van Copa Jerez; een gastronomisch spektakel dat dit jaar voor de tiende keer werd gehouden. Denemarken sleepte de hoofdprijs binnen, ‘Beste hoofdgerecht’ ging naar Nederland en de Belgische Gianluca di Taranto won de titel ‘Juli Soler Award for Best Sommelier’.

Voor wie niet bekend is met Copa Jerez: het is dé culinaire competitie waarbij topduo’s – een chef en een sommelier – uit verschillende landen de uitdaging aangaan om een driegangenmenu met perfect bijpassende sherry’s te presenteren. Het uiteindelijke doel? De culinaire veelzijdigheid van sherry in de schijnwerpers zetten. Na een reeks nationale voorrondes wist Nederland zijn beste team naar voren te schuiven: chef-kok Martijn Wijnands en sommelier Randy Bouwer van restaurant Vigor in Vught. In België kwalificeerden sommelier Gianluca Di Taranto en chef Arnout Desmedt van Cook & Gdt zich. Zij namen het op tegen de finalisten uit Spanje, Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Vijfkoppige jury

Dat de lat bijzonder hoog lag, bleek maar weer uit de jury van formaat: Jancis Robinson, Almudena Alberca (beide Master of Wine), Pascaline Lepeltier (beste sommelier van Frankrijk 2018), Melania Bellesini (hoofdsommelier The Fat Duck, Londen) en Josep Roca (mede-eigenaar van El Cellar de Can Roca***). Als de aanwezigheid van deze vijfkoppige jury nog niet genoeg spanning bracht, zorgde de niet-werkende airco wel voor wat extra zweetdruppels. Maar daar zullen we het verder niet over hebben.

Denemarken wint

De jury had iets meer dan een dag de tijd om het beste team te kiezen. In de wandelgangen ving ik op dat de scores soms dicht bij elkaar lagen. Het waren uiteindelijk chef Allan Schultz en sommelier Alexander Berntsen van Parsley Salon uit Denemarken die de mooiste combinaties hebben laten zien. Dit is overigens niet de eerste keer dat Denemarken bovenaan eindigt; het land won in 2019 ook al eens.

Prijzen voor Nederland en België

Het Nederlandse team van restaurant Vigor sleepte de prijs voor ‘Beste Hoofdgerecht’ in de wacht met hun creatie van zwezerik, paling en ‘Vigor’ wasabi, begeleid door de prachtige Oloroso van Gutiérrez Colosía. Randy Bouwer, de sommelier van het team, deelde zijn gedachten: “We zijn ontzettend trots op deze erkenning. Natuurlijk hadden we op meer gehoopt, maar gezien de sterke concurrentie en enkele… verrassende keuzes van andere teams, zijn we tevreden met het resultaat.” Ondertussen was er ook reden tot vieren voor onze zuiderburen; Gianluca di Taranto veroverde de prestigieuze Juli Soler Award voor Beste Sommelier, een mooie erkenning van zijn kennis, charme en techniek.

De overige prijzen gingen naar deze landen:

  • Beste voorgerecht voor Dinings SW3, Verenigd Koninkrijk
  • Beste dessert voor Ambivium, Spanje
  • Beste chef voor Allan Schultz van Parsley Salon, Denemarken
  • Meest creatieve menu voor de broers Daniele Tortomasi en Gabrielle Tortomasi, Ackermannshof* & Mandarin Oriental Savoy, Duitsland

 

Copa Jerez Forum

De volgende dag stond bol van lezingen die elke sherry-liefhebber deed watertanden. Topnamen uit de gastronomische wereld verzamelden zich hier. Ferrán Centelles, voormalig sommelier van El Bulli, nam ons mee op een reis door 3000 jaar Jerez-geschiedenis en gaf ons zelfs een voorproefje van hoe wijnen uit de Romeinse tijd, 15e eeuw en 17e eeuw mogelijk zouden smaken. Francois Chartier ging los over moleculen in zowel gerechten als sherry, en legde boeiend uit hoe men tot ‘moleculaire harmonieën’ komt. Als afsluiter presenteerde Josep Roca een selectie van buitengewone sherry’s, met als hoogtepunt de Valdespino Moscatel Viejísimo Toneles, muzikaal begeleid door de tenor Ismael Jordi.

Josep Roca & Ismael Jordi (Foto: Nadien de Visser)

Kortom, Copa Jerez is een viering van alles wat sherry te bieden heeft.

 

Handige linkjes:

De driegangenmenu’s van de finalisten vind je hier.

De volledige opname van de eerste dag van Copa Jerez kun je terug kijken op YouTube.

 

Nadien de Visser

Reageer op dit item

nl Nederlands