Onze terugkomst, afgelopen week, uit de Languedoc, was een koude douche. We doken pardoes van de zomer de herfst in. Zeker als het veel regent is dat geen seizoen om van te houden, wat mij betreft. De dagen worden merkbaar korter, het is grijs en grauw en de Hollandse winter kondigt zich aan.
Voor wijnproducenten ligt het allemaal nog lastiger. De herfstregens kunnen een oogst die er goed uitziet, plotseling helemaal de andere kant op laten gaan. Dit jaar was ik bij toeval zelf op verschillende plekken getuige van de oogst, en kon ik met eigen ogen zien hoe afhankelijk je bent van de weersomstandigheden. Anders dan bij de rimpelloze oogst in de jaargang 2022 waren er dit jaar de nodige problemen in de wijngaard. Een groot deel van Frankrijk had te maken met regen in de zomer, en daardoor problemen met meeldauw. Niet zo verrassend gold dit vooral voor het westelijke deel, inclusief de Champagne en de Bourgogne.
Dit weekend was ik in Bordeaux, voor mij een mooie ervaring om daar eens te kunnen zijn in de oogsttijd. En juist nu viel er flink wat regen. Rond Bordeaux werd in de dagen voor dit weekend meer dan 50 millimeter afgetapt. En dat op een moment dat met name de cabernet sauvignon nog moest worden geoogst. Je kunt op zo’n moment de spanning voelen, eigenlijk weet niemand precies welke kant het op zal gaan. Geen fijn uitgangspunt, laten we maar zeggen. Interessant is dat iedereen hier anders op reageert.
Olivier Bernard, van Domaine de Chevalier, blijft de rasoptimist die hij altijd is. ‘Volgende week is het prachtig weer, dan kunnen we de cabernet sauvignon onder goede omstandigheden binnen halen. Dan máken we deze jaargang’. Stephan Derenoncourt, consulent voor tientallen domeinen, die in het voorjaar na de oogst altijd in alle openheid over de oogst praat, hield zijn kaken stijf op elkaar. Zijn enige commentaar, terwijl de regen bleef vallen: ‘De cabernet hangt nog buiten’. Tja, dat konden we zelf ook wel zien.
In de wijngaarden hingen druiven die aangetast waren door de meeldauw. Dat zorgt er voor dat de druiven schrompelen tot een soort droge krentjes. Voor de kwaliteit van de wijn kan dit problemen opleveren, omdat het kan leiden tot een droger mondgevoel. Maar de regen zelf is ook niet gunstig. Als het een beetje tegenzit, kan het leiden tot rot, waardoor de druiven niet kunnen blijven hangen, en snel moeten worden geoogst, als ze nog verdund zijn door de regen en wellicht nog niet perfect rijp zijn.
Op Domaine de Chevalier wordt benadrukt dat de technische middelen om ook onder dit soort omstandigheden een goede wijn te maken, de afgelopen decennia sterk zijn verbeterd. Druiven kunnen worden geselecteerd op hun suikergehalte, om de goede druiven er uit te pikken bijvoorbeeld. Dat moge waar zijn, maar dat heeft wel consequenties. Want als door meeldauw veel druiven geschrompeld en aangetast zijn, blijft er bij de oogst veel minder over.
Dat is ook het verhaal van Jacques Lurton, verantwoordelijk voor de oogst van onder andere La Louvière en Couhins-Lurton. Maar hij is meer de realist. ‘We krijgen nu wel weer mooi weer, maar de nachten moeten koel zijn, met liefst een noordenwind om te zorgen dat er geen rot ontstaat. In 2020 hadden we een vergelijkbare situatie, toen viel er zelfs 100 mm. Net als in 2020 is de merlot zeer goed binnengekomen. Dit jaar is wit ook prachtig, met mooie zuren en veel diepgang. In 2020 losten we het op met meer merlot dan gebruikelijk. Als het zo uitkomt, gebeurt dat weer. Maar vergis je niet. Zo kunnen we wel een goede wijn maken, maar de hoeveelheid is wel veel minder. Zeker als je door meeldauw ook nog veel kwijtraakt, zoals dit jaar. Dat is een trend van de afgelopen jaren. Sinds 2000 hebben we steeds goede en zeer goede jaren gemaakt, behalve dan 2013. Maar door hagel, vorst, droogte, regen en meeldauw gaan de oogsthoeveelheden steeds verder omlaag.’ En dat in een streek die geplaagd wordt door een druk op zijn verkopen. Dat maakt de situatie in Bordeaux er niet gemakkelijker op. Zelfs niet voor de ‘grote’ châteaux.
Ronald de Groot
Het boerenleven…😊!