Op uitnodiging van importeur LFE bezoeken we een presentatie van de terroirwijnen van Villa Maria, een van de boegbeelden van de Nieuw-Zeelandse wijn. De betaalbare Private Bin wijnen zijn wijd verkrijgbaar bij supermarkt en slijter, maar met deze wijnen richt het bedrijf zich specifiek op de betere horeca. Om het gastronomisch potentieel te benadrukken wordt een en ander omlijst met een prettig diner bij Kasteel Kerckebosch in Zeist.
IJzersterke reputatie
Zeg ‘Marlborough’ en denk Sauvignon Blanc. Een expressieve mix van passievrucht, grapefruit en buxus. Er is geen regio ter wereld die in zo korte tijd zo’n sterk imago heeft opgebouwd als deze wijnregio op het noordelijk uiteinde van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland. Geholpen door het intense zonlicht, warme zomerdagen en koele nachten is dit het ideale terroir voor deze uitgesproken stijl.
De wijnen hebben een zelfverzekerdheid alsof er al generaties lang ervaring is. Toch gingen de eerste stokken sauvignon blanc pas in 1973 de grond in. Tot die tijd was wijnbouw een zaak van het warmere Noordereiland. Vaak waren het de Oost-Europese immigranten die hun traditie van wijnbouw meegenomen hadden naar het nieuwe land. Namen als Babich, Brajkovich en Fistonich. Uit die laatste familie kreeg zoon George in 1961 een klein stukje land van zijn vader. Dat werd het begin van Villa Maria.
Gedurende bijna 60 jaar bouwde Sir George Fistonich (in 2009 werd hij geridderd) het bedrijf uit en al die tijd wist hij het als familiebedrijf te behouden – een unicum in een land waar de meeste grotere producenten inmiddels in handen zijn van multinationals. In 2018 (dik in de 70 inmiddels) trad hij pas terug als CEO van het bedrijf en twee jaar geleden werd het verkocht. Maar, zeer tot tevredenheid van Fistonich bleef het bedrijf in Nieuw-Zeelandse handen. De nieuwe eigenaar, Indevin, is een grote producent van bulkwijnen en heeft met Villa Maria een vlaggenschip met een gedegen reputatie voor kwaliteit in handen. Dat ze daar zuinig op moeten zijn beseffen ze maar al te goed.
Zekerheid van schroefdop
Het sterke imago van de wijnen uit Marlborough heeft voor een groot deel te maken met de kenmerkende pure smaken van fris fruit. Daarom was het lange tijd een doorn in het oog van veel producenten dat de wijnen na botteling niet zo fris overkwamen als in het vat. Slechte kurken waren vaak de oorzaak.
Villa Maria was een van de eerste producenten die consequent – en voor alle wijnen – overstapte van kurk naar schroefdop. Indertijd (rond het jaar 2000) was dit een gewaagde stap, want het algemene sentiment was: “een wijn onder schroefdop kan nooit goed zijn.” Voor producenten uit Nieuw-Zeeland en Australië gold destijds echter het tegenovergestelde: zij waren jarenlang als afvoerputje van kurkindustrie behandeld, met een enorm hoog percentage aan TCA (kurk) en andere fouten als gevolg. De stap naar schroefdop was de beste keuze om de puurheid van de wijnen te behouden in de fles. Inmiddels is de afsluiting volledig ingeburgerd – een mooi resultaat.
Precisie tot achter de komma
En puur, dat zijn de wijnen. Het doel van de avond was om de verschillende terroirs van Marlborough in het zonnetje te zetten. Dat laat zich het beste zien bij de twee Sauvignon Blancs die op tafel kwamen.
Villa Maria Reserve Sauvignon Blanc 2022 komt uit het hart van Marlborough, de Wairau Valley. Dit is het warmste deel met het hoogste percentage kiezelbodems, wat zowel warmte vasthoudt en water afvoert, beide goed voor de concentratie van smaken. Dit uit zich in uitgesproken rijpe aroma’s van mango, passievrucht en grapefruit. Een gedeelte van de druiven komt van iets koelere wijngaarden, wat de gras- en asperge-aroma’s verklaart. Door gebruik van geselecteerde gisten, die de aroma’s versterken, is dit een volle en zeer typerende Marlborough-stijl – precisie tot achter de komma. Keurig binnen de lijntjes, dat wel, dus wellicht niet het meest spannend, maar wél een wijn die met overtuiging doet wat hij belooft.
Daar tegenover wordt de Taylor’s Pass Single Vineyard Sauvignon Blanc 2020 geserveerd. De wijngaard voor deze wijn ligt in de koelere Awatere Valley, waar de wijnen over het algemeen minder tropisch en voluptueus zijn. Het gebied is meer heuvelachtig en kent meer hoogteverschillen, wat voor koelere omstandigheden zorgt. Dit laat zich zien in de wijn: strak en fris met citroengras en limoen, naast wat romige tonen van rijping op de lie. Door meer ingehouden wijnmaaktechnieken (onder meer het gebruik van neutralere gisten) ligt de nadruk ook minder op uitgesproken aroma’s en meer op textuur. Techniek en terroir zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat geeft niets, want de wijn heeft spanning en lengte – een mooi voorbeeld van de diversiteit die binnen Marlborough mogelijk is.
Van dezelfde wijngaard uit Awatere wordt ook nog de Taylors Pass Single Vineyard Pinot Noir 2019 geproefd. Dit is een prima afspiegeling van het frisse klimaat, met levendig rood fruit naast wat rijpere kersen, heerlijk frisse zuren en een soepel, open karakter, maar ook vrij stevige rokerige houttonen van de rijping in barrique.
Met naast het dessert nog een zoete maar frisse Noble Reserve Riesling 2021 is het duidelijk dat Marlborough meer is dan een one-trick pony. Voor de avontuurlijke consument is er voldoende afwisseling te vinden. Het is daarom ook jammer dat deze wijnen vooral richting restaurants gaan. De wijnen verdienen het meer gezien te worden en wijnliefhebbers zouden dit gewoon moeten kunnen kopen bij hun favoriete wijnhandel.
Importeur: LFE
Ronald Wortel