Perswijn bestaat dit jaar 35 jaar. U leest in deze editie over paradijselijk Württemberg, feesten op de vulkaan in Campi Flegrei en Cape Wine 2022: de beste wijnshow ter wereld.
Ook doen we verslag van een proeverij bij het 770-jaar oude Pape Clément, het wonder van Santorini en de invloed van de veranderende restaurantkeuken op de wijnkaart. En Lars Daniëls start met een nieuwe rubriek Cru versus blend.
Verder 605 proefnotities wit uit Marche, Abbruzzo, Molise, Puglia, Basilicata en Calabria (vervolg), rood en wit uit Argentinië, Bordeaux en Bordeaux Supérieur, rood en wit uit Nieuw-Zeeland en rood uit Oostenrijk.
En natuurlijk in PERSWIJN #1 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #1 is vanaf 28 januari verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.
Allemaal naar Württemberg
Op de een of andere manier kom je er zelden. Maar als je er bent, begrijp je dat je veel vaker terug moet komen. Württemberg heeft wijnliefhebbers zóveel te bieden – het is haast paradijselijk.
Campi Flegrei: feest op de vulkaan
Campania Stories, een jaarlijks evenement dat de diversiteit van de wijnen uit de regio promoot, is dit jaar in Campi Flegrei neergestreken. Een mooie gelegenheid om dieper in de wijnen van dit gebied te duiken. Vaak zijn het de wijnen uit de bekende streken
landinwaarts, vooral Taurasi en Avellino, die aandacht krijgen – verdiend natuurlijk, maar de kleinere DOC’s langs de kust zijn minstens zo interessant en even authentiek als spannend.
It’s showtime: Cape Wine 2022
The Zoo Cru, The Whole Bunch, The Singles Club… geen namen die je direct met wijn associeert. Behalve in Zuid-Afrika dan. Het zijn allemaal clubs van wijnproducenten, die stands deelden op Cape Wine 2022. Ze maakten de beurs tot de beste wijnshow ter wereld.
Oltrepò Pavese: terra di Pinot Nero
In Oltrepò wordt onder meer maïs, tarwe, suikerbieten en rijst (de risotto is fameus)
verbouwd. Daarnaast vind je er fruit, honing, kaas, vleeswaren (de salami is al net zo
beroemd) – en wijn natuurlijk, met Pinot Nero voorop.
Pape Clément: flexibel oudje
Fijn, een proeverij in Parijs van de wijnen van Château Pape Clément, 770 jaar oud, gevolgd door een lunch in het Pavillon Ledoyen, aan de Champs-Elysées. Mensen spreken die je door covid lang niet zag, en mijmeren over vroeger.
Het wonder van Santorini
Geweldige wijnen, de pure Griekse keuken, een ontzagwekkende vulkaankrater, maar
ook schrikbarende roofbouw en veel te veel toeristen: het eiland Santorini maakte een
onuitwisbare indruk op Magda van der Rijst.
Louis Jadot: het avontuur van 2021
2021 was een aparte jaargang. Heel iets anders dan waaraan Europese wijnboeren
gewend waren geraakt, door de jaargangen ervoor. We kijken terug op een groeiseizoen vol problemen en uitdagingen, met een beroemde producent van Bourgogne, Louis Jadot, als gids.
Nieuwe keuken, andere wijnen?
Restaurants veranderen voortdurend. Zowel qua menu, sfeer als filosofie. Wat doet dat met de wijn? Perswijn vroeg het chefs en sommeliers.
In de rubriek Wijnmensen: José Vouillamoz: ‘Het verhaal van druivenrassen is een verhaal van migratie’
Druivengeneticus José Vouillamoz is wijnkoper geworden en vertaalt nu zijn kennis en research naar andere wijnliefhebbers.
Sauvignon Blanc op leeftijd
Bij Sauvignon Blanc denk je niet direct aan Duitsland en opvoeding in nieuw hout. Toch maakt Weingut Drautz-Able uit Heilbronn dit type wijnen al ruim dertig jaar. Dat Sauvignon kan, of beter, moet ouderen, bewees de verticale proeverij, die terugging tot 1989.
Štajerska: mooie (voor)uitzichten
Het afgelopen jaar maakte Ronald de Groot meerdere reizen naar het westen van Slovenië. De streek Brda was een belangrijk onderdeel van ons supplement bij Perswijn 3-2022, vandaar. Dit keer ging de reis naar het ‘andere’ Slovenië: Štajerska – in het Duits Steiermark. Dat is de wijnstreek in het noordoosten van het land, tegen de grens met het Oostenrijkse Steiermark aan.
Nieuwe rubriek: Cru versus Blend. Barolo: één voor allen, allen voor één
Als het om de hoogst mogelijke wijnkwaliteit gaat, krijgen wijnen uit individuele wijngaarden, vooral uit al dan niet officiële cru’s, vaak de meeste waardering. Maar is het geheel niet groter dan de som der delen? Kan een blend van wijnen uit grote wijngaarden niet net zulke mooie of zelfs betere wijn opleveren? Lars Daniëls zoekt het uit.
Castel Frères samen hogerop
Het lijkt een onvermijdelijke ontwikkeling: de grootste Franse wijnbedrijven willen ook meedraaien aan de top. En ze hebben er de middelen voor. De aanpak is verschillend, maar het doel hetzelfde: een beter imago krijgen door het maken van kwaliteit.
In de rubriek Op de wijnkaart: Adriaan Visser: ‘Ik laat turven hoe vaak ik “eh” zeg’
Adriaan Visser is een gedreven sommelier die als een bezetene leert – over wijn, over mensen en over hoe je met elkaar contact maakt.
In de rubriek Lekkere trek: Bistrot Neuf in Amsterdam en beste groenterestaurant ter wereld in 2022 De Nieuwe Winkel in Nijmegen
Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.
Dol op port: Quinta do Vesuvio
De portstreek heeft een grote aantrekkingskracht op Kees van Leeuwen. Niet alleen vanwege het schitterende landschap en de unieke wijnen, maar ook vanwege de hartelijkheid van de mensen. Vorig jaar had hij een mooie gelegenheid om dat weer eens te ervaren.
In de rubriek Aan tafel: Roos Stevens en Mick Kooistra
Perswijn gaat met een sommelier en een importeur aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties?