PERSWIJN #6 2022 komt 12 september uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #6 2022 komt 12 september uit!

In Perswijn #6 leest u over razendsnelle wijngaardareaal-vergroting van België. het ultieme wijngebied de Mosel en de stille Coteaux Champenois. Ook komen aan bod de terroirdruif blaufränkisch, kruisingen met niet-Vitis vinifera, de Côte-Rotie en blindproeven. Verder 660 proefnotities Piemonte: nebbiolo, Rioja: rode en witte wijnen, rood uit Veneto en Delle Venezie en wit uit Veneto en Delle Venezie.

En natuurlijk in PERSWIJN #6 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #6 is vanaf 12 september verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

Terroir: België

Het wijngaardareaal van België is de laatste tien jaar verzesvoudigd. De kwaliteit van de wijnen is opvallend gestegen, met een groeiend aantal klassewijnen.

De Mosel, het ultieme wijngebied

Eens in de paar jaar moet het gewoon: een bezoek aan de Mosel. Een gebied dat je elke keer weer grijpt.

Coteaux Champenois: geen champagne, wel champagne

In de Champagne draait alles om mousserend, maar het succesverhaal begon ooit met een stille wijn. Dat was wat er eeuwen lang gemaakt werd: wijn zonder koolzuur. Die raakte in de vergetelheid, maar is nu terug van weggeweest.

Artadi uit het hart van Álava

De passie van Juan Carlos is sprekend. Met zijn hand op zijn hart praat hij over terroir en zijn vinos de parcela. Zijn interpretatie van de natuur van Rioja. Of beter gezegd, van Laguardia in Álava, en de bijzondere wijngaarden daar.

Kruisbestuiving

In de klassieke wijnbouw was de wijndruif, Vitis vinifera, lang de norm. Maar met de opkomst van kwalitatief betere hybriden, kruisingen met niet-Vitis vinifera, begint er iets te verschuiven. Wat vinden wijnboeren daarvan?

Serie Wijnbreinbrekers: vinificatie

Op internet wemelt het van de wijnlexicons die allerlei wijntermen verklaren. Maar wijnbouw en vinificatie zijn steeds complexer geworden en vragen meer uitleg. Lars Daniëls MV gidst ons door de moeilijke termen.

Terroirdruif blaufränkisch

Rood uit Oostenrijk is in opkomst. Oostenrijkers drinken het zelf graag en zijn bereid er goed voor te betalen. Reden om op bezoek te gaan bij producenten van blaufränkisch, volgens Ronald de Groot de interessantste druif voor de rode wijnen van het Alpenland. Hij staat voornamelijk in het warme Burgenland, tegen de Hongaarse grens aan.

Wijnetiquette

Perswijn maakte deze vakantie een rondje langs de Franse wijnschappen en kwam aanduidingen tegen als Sud de France, AOP Méditerranée en Vin de l’Union Européenne. Wat heeft de wijnwet over deze herkomstaanduidingen te melden?

Pietershof, Nederbelgische wijn

In 2021 hebben de Nederlandse wijnboeren zo’n 7529 hectoliter wijn geproduceerd, iets minder dan het vijfjarig gemiddelde. Het areaal groeide tot 275 hectare. En ook in België groeit de wijnbouw. Een mooie aanleiding voor een bezoek aan wijnboer Albert Meijer, die een kelder in Margraten heeft, maar wijngaarden in België.

Côte-Rotie scoort hoog, voelt goed

De noordelijkste appellation van de Rhône septentrional brengt fascinerende Syrah voort, van steile wijngaarden op schist. Lars Daniëls dompelde zich onder in dit bijzondere wijngebied – en wat kun je dan beter proeven dan Domaine René Rostaing?

In de rubriek Wijnmensen: Gary Jordan:Kom naar ons toe. En stuur schepen, stuur containers.’

Gary Jordan, mede-eigenaar van Jordan Wines in Stellenbosch en Mousehall Country Estate in Engeland, over de gevolgen van corona voor de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie.

Blind vertrouwen

Wie in de wijn zit, weet hoe makkelijk je onderuit kan gaan bij het blind proeven ervan. Toch blijft het een favoriete bezigheid onder wijnliefhebbers. Sommige maken er zelfs een sport van, zoals het succesvolle blindproefteam Halfdroog.

In de rubriek Op de wijnkaart: Sabas Joosten: ‘Door te vragen en goed te luisteren, kan ik ontdekken waar ik gasten echt blij mee maak.’

Sabas Joosten koos na ruim acht jaar als sommelier bij De Librije voor het ondernemerschap, met een wijnbar en restaurant voor echte wijnliefhebbers.

Barolo, voer voor wetenschappers

Terroir speelt een belangrijke rol in Barolo. Er is veel onderzoek gaande naar wat de belangrijkste factoren zijn die de smaaktypes bepalen.

In de serie Is er nog toekomst voor…?

Sommige verschijnselen in de wijnwereld lijken in snel tempo achterhaald te raken. Van alcohol tot wijnrekjes, van barriques tot sommeliers: is er nog hoop voor ze? In 8 delen nemen diverse Perswijn-auteurs de toekomst met u door. In deel 6: Sommeliers.

In de rubriek Lekkere trek: restaurant Slagerij de Beurs in Amsterdam en restaurant In den Doofpot in Leiden

Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.

In de rubriek Aan tafel: Nino de Vries en Max Cobelens

De importeurs die we aan tafel ontvangen, hebben vaak een lange staat van dienst. Zo niet deze twee jonge ondernemers, die zich vol enthousiasme op de wijnhandel storten – én op deze proeverij met wijnen uit de Veneto.

 

Klik hier als u geïnteresseerd bent in een abonnement. Hier vindt u de winkels en ambassadeurs die ons magazine verkopen. Bestel u liever online? Bezoek dan de PERSWIJN webshop.

Heeft u een abonnement? Dan kunt u ons digitale magazine gelijk na uitkomen lezen.

Reageer op dit item