PERSWIJN #5 komt 25 juli uit! - Perswijn
Persberichten

PERSWIJN #5 komt 25 juli uit!

In Perswijn #5 leest over La Livinière en de trend naar kleinere appellations, over zowel Australische als Californische Chardonnay en duiken we in de Douro.

Ook komen aan bod de vooral niet-eigentijdse wijnen van Chris Ringland, de heldenrol van Verdejo, de prachtige lastpak xinomavro en de steeds volwassener wordende Provençaalse rosé.

Verder 510 proefnotities Zuid-Portugal (Alentejo, Tejo, Lisboa, Sétubal en de Algarve), zuidelijke Rhône rood en wit uit AOP/AOC’s (geen rosé), wit uit Piemonte en rood uit Piemonte (zonder die van Nebbiolo).

En natuurlijk in PERSWIJN #5 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #5 is vanaf 25 juli verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

Let op: op het adreslabel van Perswijn #5 staat uw persoonlijke kortingscode voor onze champagneproeverij.

La Livinière: hoe vertel je het de wijndrinker?

De trend naar kleinere appellations kent geen einde. Wellicht begrijpelijk als je met je wijnbedrijf in een grote appellation zit als de Minervois: daarin ‘verzuip’ je gemakkelijk. Maar is een subappellation de oplossing? In het geval van Minervois-La Livinière is dat niet zo zeker. Want de promotie blijft achter.

 

Primera prova 2022. Duik in de Douro

De Douro is een van de klassieke wijngebieden van de wereld, bekend om zijn  schoonheid. Het is een feest om er te zijn. Maar het is niet alleen mooi: er gebeurt ook nog van alles.

 

Australische Chardonnay beter in balans

Verre reizen, zoals naar Australië, zitten er nog even niet in. Gelukkig kun je achter je scherm ook wijn proeven en dankzij de deskundige begeleiding van Oz Clarke en Mark Davidson kregen de deelnemers aan hun webinar toch een beeld van Australische Chardonnay anno nu.

 

Chris Ringland wines: beteugelde superkracht

De wijnen van Chris Ringland zijn uniek, zeer exclusief en in zekere zin het tegenovergestelde van ‘eigentijds’. Zeldzaam krachtige Shiraz, met veel alcohol, maar ook enorme diepgang en lengte. De volle kracht van Barossa, meesterlijk in bedwang gehouden.

 

In de serie: Is er nog toekomst voor…wijnschrijvers, deel 5

Sommige verschijnselen in de wijnwereld lijken in snel tempo achterhaald te raken. Van alcohol tot wijnrekje, van barriques tot sommeliers: is er nog hoop voor ze? In 8 delen nemen diverse Perswijn-auteurs de toekomst met u door.

 

Verdejo: held en multitalent

Rueda is Verdejo en Verdejo is Rueda. Althans, tot voor kort. Tegenwoordig komen er ook Verdejo’s uit andere Spaanse streken. Niets mis mee, maar voor Rueda wel reden zich te herpositioneren. En dan blijkt er veel te kunnen.

 

In de serie Wijnbreinbrekers: vinificatie

Op internet wemelt het van de wijnlexicons die allerlei wijntermen verklaren. Maar wijnbouw en vinificatie zijn steeds complexer geworden en vragen meer uitleg. Lars Daniëls MV gidst ons door de moeilijke termen.

 

Xinomavro, een prachtige lastpak

Macedonië is het domein van xinomavro. Een lastpak in wijngaard en kelder, maar als de wijnmaker de druif begrijpt en ermee om kan gaan, is de diva in staat complexe wijnen met een eigen gezicht neer te zetten, die je in hun jonge jaren met rust moet laten.

 

Château Montelena: Chardonnay wint

Een ontmoeting met Bo Barrett is als een reis terug in de tijd. Terug naar alle bezoeken aan Napa Valley, de iconische wijnstreek. Helaas was Ronald de Groot nooit bij Château Montelena, de beroemde legende, in het noorden van het dal. Een interview met Barrett, wijnmaker en eigenaar, maakte dat een beetje goed.

In de rubriek Wijnmensen: Ole G. MouritsenDan neem je weer een slok Champagne en nu is het: bam!’

Ole G. Mouritsen, een Deense natuurkundige die onderzoek doet naar culinaire kwesties en wetenschappelijk aantoonde waarom Champagne en oesters de perfecte combinatie vormen.

In de serie Een leven met wijn: Emmerich Knol

Bijzondere wijnmakers delen persoonlijke verhalen over hun wijncarrière. Wie zijn ze, wat doen ze en wat drijft hen? In deel 3: Emmerich Knoll junior en senior (Wachau, Oostenrijk).

 

Zuccardi, wijn uit steen

‘Wat jullie gaan proeven is geen waarheid, maar een visie van een wijnmaker. En die is dynamisch, net als de jaargang.’ Was getekend: Sebastián Zuccardi, van Zuccardi Valle de Uco.

 

Op zoek naar spanning: Abbruzzo

Wijn uit Abruzzo – en dan vooral de rode Montepulciano – is onverminderd populair. Betaalbaar en betrouwbaar, dat is al jarenlang de kracht. Maar onder aanvoering van een groeiend aantal kwaliteitsbewuste producenten verlegt de regio nu langzaam de koers.

 

In de rubriek Op de wijnkaart: Emy Koster ‘Ik zoek wijn die verbindt het met eten, maar hij mag er nooit overheen gaan’.

Het liefst schenkt Emy Koster een bubbel voor en na de maaltijd. En ze weet altijd een Riesling in het arrangement te stoppen.

 

Provence, een ander leven voor rosé

Rosé zit in de lift. Vroeger was het een ondergeschoven kindje, maar roséwijn wordt een steeds volwassener product. De rosés uit de Provence behoren tot de beste in de wereld. Er wordt hard gewerkt aan het imago, terwijl ook het klimaat om aanpassingen vraagt. Deel 2 van een tweeluik.

 

In de rubriek Lekkere trek: restaurant ’t Golfje in Midsland en The Winekitchen at Sea in Amstelveen

Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.

In de rubriek Aan tafel: André Merlijn

Dat je ook als middelgrote, zelfstandig wijnimporteur prima kunt overleven, bewijst La Branche uit Amsterdam, opgericht in 1997. André schuift aan voor een proeverij van Zuid-Rhône.

Reageer op dit item