PERSWIJN #4 met supplement wijnconcours Duitsland komt 13 juni uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #4 met supplement wijnconcours Duitsland komt 13 juni uit!

Duitsland behoort met zijn wijnen tot de top. We selecteerden in ons wijnconcours 100 wijnen voor u waarvan geen enkele liefhebber het zich kan veroorloven ze te missen. U vindt ze gebundeld in ons supplement wijnconcours Duitsland.

In het magazine leest u over Saint-Péray, de spannendste appellation van dit moment, over wijnen uit het koele deel van Sicilië, de richtingenstrijd in Rioja en de toenemende kwaliteit van Belgische wijnen.

Verder 1046 proefnotities Nederlandse wijn, Beaujolais: rood, wit en rosé (deel 2), rosé uit Languedoc, Rhône, Provence (alleen AOP), wit uit Chili, en rood en wit uit Catalunya, Navarra en Aragón.

En natuurlijk in PERSWIJN #4 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #4 is vanaf 13 juni verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

 

Saint-Péray: de rijkdom van wit

Van de cru’s van de noordelijke Rhône zijn er maar drie die alleen witte druivenrassen gebruiken. Viognier schittert in Condrieu en Château-Grillet; marsanne en roussanne staan centraal in de spannendste appellation van dit moment: Saint-Péray.

Het koele Sicilië – viticoltura di montagna

Sicilië is níét het Italiaanse zuiden. Dat is de boodschap die Siciliaanse wijnmakers al jaren willen overbrengen. Het eiland kent zeker hete zones, maar ook koele delen. Onder andere de hooggelegen wijngaarden in het midden, koninkrijk van perricone en catarratto.

Doe eens gek, doe eens Glup

Julio Bouchon komt uit een bekend Chileens geslacht van wijnmakers. Hoewel nog steeds betrokken bij het familiebedrijf, wil hij het zelf, met zijn Glup, nu eens ánders doen. ‘Onconventioneel Chileens’, noemt hij dat.

Richtingenstrijd in de Rioja

Zeg ‘Rioja’ en je weet wat je in je glas krijgt. Het is een klassieke grootheid van  hetzelfde kaliber als Bordeaux of Barolo. Toch staat de regio op een tweesprong.

In de serie wijnbreinbrekers: de wijngaard                        

Op internet wemelt het van de wijnlexicons die allerlei wijntermen verklaren. Maar wijnbouw en vinificatie zijn steeds complexer geworden, en vragen meer uitleg. Lars Daniëls MV gidst ons door de moeilijke termen.

DOCG Colline Pisane: leuk op papier

Bij zijn bezoeken aan Italië is Ronald de Groot zich meer en meer gaan verbazen over het Italiaanse DOCG-systeem. Dat zou moeten gelden voor de allerbeste wijngebieden, maar het blijkt amper meer dan een papieren exercitie. Zoals in het geval van Chianti Colline Pisane.

In de serie: Terroir: België. Het experiment

Het wijngaardareaal van België is de laatste tien jaar verzesvoudigd. De kwaliteit van de wijnen is opvallend gestegen, met een groeiend aantal klassewijnen.

Olivier Hubrecht en zijn terroir

Terroir blijft een boeiend topic in de wijnwereld. En als je het over terroir hebt, blijft de Elzas een van de interessantste gebieden. En dé man met wie je dan moet praten,
is Olivier Humbrecht MW, van Domaine Zind-Humbrecht.

Proeverij Bordeaux 2021 wijn voor Europese smaak

Voor Bordeaux was 2021 een jaar met hindernissen. Vorst in het voorjaar en veel regen aan het begin van de zomer waren de belangrijkste problemen. Dan valt de kwaliteit nog flink mee, met goede, klassieke wijnen – wat nog niet wil zeggen dat het een topjaar is.

In de rubriek Wijnmensen: Janwillem van de Lustgraaf: ‘Je moet de mensen aankijken, je moet met ze babbelen’

Bij Van de Wijnen in Oosterbeek kun je zonder enige voorkennis de mooiste bio-, bd- en natuurwijnen kopen. Janwillem van de Lustgraaf is een man zonder kapsones.

Laura Catena: malbec en marketing

Laura Catena schreef Malbec mon amour. Een op het eerste gezicht luchtig boek over ‘haar’ geliefde malbec, met veel plaatjes en associaties. Maar aan het eind staat voldoende technische informatie over terroir en wijngaarden om ook de professionele lezer te kunnen boeien.

In de rubriek Wijnmensen: Michelle en Franc: ‘Hoe langer we samenwerken, hoe meer we dezelfde smaak krijgen’

Tussen de klassieke Bourgogne en Bordeaux zetten de sommeliers van De Leuf rustig een ongefilterde Pinot Noir uit Canada, want net als de chef-kok staan ze open voor invloeden van overal.

Provence, een ander leven voor rosé

Rosé zit in de lift. Vroeger was het een ondergeschoven kindje, maar roséwijn wordt een steeds volwassener product. De rosés uit de Provence behoren tot de beste in de wereld. Dat hebben multinationals nu ook ontdekt. Deel 1 van een tweeluik.

In de serie: Is er nog toekomst voor…sulfiet, deel 4

Sommige verschijnselen in de wijnwereld lijken in snel tempo achterhaald te raken. Van alcohol tot wijnrekje, van barriques tot sommeliers: is er nog hoop voor ze? In 8 delen nemen diverse Perswijn-auteurs de toekomst met u door.

 In de rubriek Lekkere trek: restaurant De Burgemeester in Linschoten en restaurant Vesters in Nijmegen

Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.

In de rubriek Aan tafel: Harry Vorselen

Deze keer proeven we gerechten bij Nederlandse wijn. Daar zijn geen importeurs van en dus schuift er een Nederlandse wijnmaker aan: Harry Vorselen.

 

Klik hier als u geïnteresseerd bent in een abonnement. Hier vindt u de winkels en ambassadeurs die ons magazine verkopen. Bestel u liever online? Bezoek dan de PERSWIJN webshop.

Heeft u een abonnement? Dan kunt u ons digitale magazine gelijk na uitkomen lezen.

1 Reactie

  1. Vraag; Lars was toch bezig met een serie over de meest aangeplante druivenrassen ter wereld? Is die serie al ten einde?

Reageer op dit item