Adriaan Visser is beste sommelier van Nederland - Perswijn
Drie finalisten van het NK 2022. V.l.n.r. Sabas Joosten, Adriaan Visser en Lukas Wiegman
Persberichten

Adriaan Visser is beste sommelier van Nederland

Maandagavond 16 mei jl. heeft, in het Leerhotel Het Klooster (Amersfoort), Adriaan Visser van Restaurant Harry’s in Maastricht het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers gewonnen. Het Nederlands Kampioenschap wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers. Naast de felbegeerde Trophée Henriot en bijbehorende zilveren pin mocht Adriaan Visser een magnum Henriot Champagne in ontvangst nemen, werd hem een reis naar de Douro aangeboden en een kostbaar titanium kelnersmes.

Kandidaten van het NK 2022. Bovenste rij, tweede van links is Adriaan Visser, winnaar van de Trophée Henriot.

Tijdens een groots galadiner waar werd gekookt door verschillende sterrenchefs werd dit bekend gemaakt door juryvoorzitter Magda van der Rijst. Sommeliers Lukas Wiegman (Vineum, Rotterdam) en Sabas Joosten (Sinck, Amsterdam) werden respectievelijk tweede en derde. Adriaan Visser mag nu twee jaar lang de titel ‘Beste sommelier van Nederland’ voeren.

Marvin Walraven is de winnaar van de René van Heusdenbokaal.

Voor de tweede keer werd de René van Heusdenbokaal uitgereikt, de prijs voor de kandidaat die het onderdeel blindproeven als beste maakte. Deze prijs werd gewonnen door Marvin Walraven van restaurant Smink in Wolvega.

Op maandag 16 mei begonnen 12 kandidaten aan het Nederlands Kampioenschap uit alle gelederen van de gastronomie, van sterrenrestaurants tot bistrots en wijncafés. De voorronde bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijs combinatie toelichten en een wijn decanteren.

De juryleden van het NK sommeliers 2022.

De jury bestond naast voorzitter Magda Van der Rijst uit Marco Westra, Johan Kragtwijk, Heleen Boom, Petro Kools, Kris Lismont (B), Bob Jurjens en Ruben Kwakman. Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen. Hierbij werd wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd.

De bekendmaking vond plaats tijdens een groots galadiner waar 100 gasten van een geweldige maaltijd werden voorzien. Initiatiefnemer Paul Frankhuizen van Wijnkooperij De Lange zag daarbij toe op een zeer verzorgd wijnarrangement. Er werd gekookt door de chefs van Restaurant De Bokkedoorns, Flicka, In den Doofpot en Fitzgerald.

De organisatie was namens het Gilde van Sommeliers in handen van voorzitter Heleen Boom en bestuurslid Marco Westra. Het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), opgericht in 1986, is een samenwerkingsverband waar ongeveer 250 Nederlandse sommeliers bij zijn aangesloten. Door middel van proeverijen, bijeenkomsten, trainingen en online informatievoorziening biedt het NGS een platform voor sommeliers om samen te komen en zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast tracht het NGS op die wijze ook het niveau van wijnservice en daarmee het algehele niveau van de Nederlandse horeca en specifiek de gastronomie naar een hoger plan te tillen. Het NGS is geen exclusieve club. Een ieder die als sommelier in Nederland werkzaam is kan zich bij het Gilde van Sommeliers aansluiten. Het NGS is aangesloten bij het internationale Association de la Sommelerie Interationale (ASI) en organiseert als enige organisatie in Nederland daarmee officieel het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, in Nederland de Trophée Henriot geheten. Ook stuurt het NGS een afvaardiging namens Nederland naar het Europees- en Wereldkampioenschap voor Sommeliers.

Persbericht: Nederlands Gilde van Sommeliers

Foto’s: Milton Verseput

2 Reacties

  1. Beste reactie,

    Het onderschrift onder de kandidatenfoto is niet correct. Adriaan staat in de bovenste rij uiterst rechts.

    Met vriendelijke groet,
    J. de Rijk

Reageer op dit item