Het wijnjaar 2021, dat tot het einde toe de zenuwen van de wijnbouwers op de proef stelde - Perswijn
Advertentie

Het wijnjaar 2021, dat tot het einde toe de zenuwen van de wijnbouwers op de proef stelde

De oogst begon in de eerste helft van september met de witte wijnen, gevolgd door de rode wijnen vanaf eind september tot half oktober. Het betekende het einde van een jaar gekenmerkt door weersomstandigheden die de wijnbouwers ertoe dwongen een tandje bij te zetten. Na een vroege start werd het groeiseizoen 2021 getroffen door vorst in het voorjaar, wat leidde tot verliezen in hoger gelegen gebieden. De zomer kwam uiteindelijk op gang, met zonneschijn en een vrij droge augustusmaand. Als gevolg begon de oogst van 2021 later dan verwacht en zijn de opbrengsten lager in vergelijking met voorgaande jaren. Het ongewone weer verklaart ook de nuances van dit wijnjaar. De druiven van dit jaar zijn opmerkelijk zoet en evenwichtig, wat bijdraagt tot de productie van elegante en harmonieuze wijnen. In de komende weken zullen ze worden overgebracht naar de kelder om enkele maanden te rijpen.

Het wijnjaar 2021 ziet er veelbelovend uit en zal door Union des Grands Crus de Bordeaux (UGCB) aan wijnprofessionals worden gepresenteerd tijdens de traditionele “En Primeur”-week van 25-28 april 2022.

Als de gezondheidsregels het toelaten, zal dit internationale evenement plaatsvinden in het iconische decor van Bordeaux. Het doel van de UGCB is de activiteiten van de sector te blijven steunen en de reeds lang bestaande banden tussen producenten en professionals te onderhouden. De eenmalige formule die de afgelopen twee jaar werd goedgekeurd om de “En Primeur”-proeverijen in de best mogelijke omstandigheden konden plaatsvinden, is hiervan het bewijs.

De Bordeaux Grands Crus hebben hun sterke prestaties in Frankrijk en daarbuiten bevestigd. De Bordeaux Grands Crus blijven fans voor zich winnen. De verkoop is sterk gestegen in het afgelopen jaar, zowel in Frankrijk als in de rest van de wereld. De uitvoer van Bordeaux-wijnen die voor meer dan € 22,50 euro per fles worden verkocht, heeft in de afgelopen 12 maanden de € 1,3 miljard overschreden.

Volgens Ronan Laborde, voorzitter van de UGCB, zijn er verschillende factoren die deze groei verklaren. In de eerste plaats de uitstekende kwaliteit en stijl van Bordeaux-wijnen, die aantrekkelijk zijn voor liefhebbers. Ten tweede, de unieke commerciële aanpak van de sector, die heeft bijgedragen aan de groei van de markt, ondanks de geldende beperkingen.

Persbericht: Union des Grands Crus de Bordeaux

Reageer op dit item