In Perswijn #6 nemen we u mee op een Riesling-rondreis, leest u over versgetapte sherry en over cabernet die aan de wieg stond van de eerste Zuid-Afrikaanse wijnsuccessen.
We informeren u over Franse wijnopleidingen, over twee beroemde premiers crus in Chablis, over Collio en Brda en brengen Marcillac onder de aandacht.
Verder ruim 500 proefnotities rood en wit uit Nieuw-Zeeland, Duitse Riesling in alle stijlen (droge wijnen), Duitse Riesling in alle stijlen (zoete wijnen) en malbec (minimaal 85%) uit Chili en Argentinië.
En natuurlijk in PERSWIJN #6 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #6 is vanaf 13 september verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.
De Mittelrhein. Een Rieslingrondreisje
Het Midden-Rijndal, en zeker de bovenloop ervan, is wereldberoemd. Vanwege zijn indrukwekkende cultuurlandschap, met hoogteburchten, oude stadjes en wijngaarden, is het UNESCO werelderfgoed. Toch is het als wijnbouwgebied internationaal vrij onbekend. Tijd voor een (her)ontdekkingsreis.
Versgetapt: sherry en rama
Bij de Copa Jerez, de wedstrijd om de ultieme combinatie van gerechten met sherry, presenteerde menig team een sherry en rama. Als reden werden de puurheid, fraîcheur, body en complexiteit van deze sherry aangevoerd. Maar daarmee is en rama nog niet gedefinieerd.
Stellenbosch: balanceren met cabernet
Zuid-Afrikaanse wijngebieden als het ‘coole’ Swartland en Hemel-en-Aarde hebben veel succes. Ze zijn beplant met de populaire druiven van dit moment: Rhônedruiven, pinot noir en chenin blanc. Maar hoe is het met de ouwe getrouwen, zoals de cabernets van Stellenbosch, die aan de wieg stonden van de eerste wijnsuccessen van Zuid-Afrika?
De top 40 van wijndruiven
We hebben zo’n 4,5 miljoen hectare wijngaard op de wereld. Dat is lekker veel, maar wat zijn nou de meest aangeplante druivenrassen? Lars Daniëls maakte een top 40.
Oenologie: wijnwetenschap
Oenologie als wetenschap valt onder voedingsmiddelentechnologie en focust op wijn. Chemie, biochemie en microbiologie zijn de belangrijkste onderdelen van de studie die je op diverse universiteiten in de wereld kunt volgen. Perswijn bekeek enkele opleidingen en sprak met Nederlandse oenologen die in Frankrijk studeerden.
Op IGP-kracht vooruit
Veel producenten willen graag bijzondere wijnen maken van piepkleine appellations. Alles vanwege prestige en hoge prijzen. Maar er zijn ook wijnmakers die tevreden zijn met hun ‘gewone’ IGP.
Tegenstroom. Podere Forte
Soms moet je, als je iets wilt, tegen de stroom op roeien. Pasquale Forte koos voor de verlaten Val d’Orcia in Toscane om daar ‘de perfecte wijn’ te gaan maken.
Buttaux en Forêts: Chablis van top naar top
Grands crus krijgen in de wijnwereld buitengewoon veel aandacht, ook in Chablis. Toch zijn er premiers crus die net zo bekend zijn bij wijnliefhebbers: Butteaux en Forêts.
In de rubriek Wijnmensen: Florien Kleine – Snuverink
Van de Amsterdamse horeca naar de Franse wijnbouw. Dankzij de nuchterheid van Florien lijkt dat niet eens zo’n grote stap.
Domaine Leflaive
Weinig wijndomeinen spreken zo tot de verbeelding als Domaine Leflaive. De wijnen zijn van het hoogste niveau, maar ook schaars en kostbaar. Meerdere jaargangen proeven van de grands crus is dan ook een buitenkans.
Marcillac: wijn die zichzelf is
Marcillac is een buitenbeentje geworden in de Nederlandse wijnhandel. Dat is jammer, en onterecht, maar deze onweerstaanbaar weerbarstige wijn redt zich ook wel zonder ons.
Collio en Brda, een latrelatie
Bij mijn eerste bezoek aan Brda, in 2000, moest ik mijn huurauto in Italië achterlaten en aan de grens worden opgehaald: de grens tussen Italië en Slovenië was nog potdicht. Nu, twintig jaar verder, krijg je het idee dat er nooit een grens is geweest. Voor wijnboeren en -producenten ligt de zaak echter anders. Een gesprek met vertegenwoordigers van wijngebieden Collio en Brda; gescheiden door regels, verbonden door een gezamenlijk belang.
In de rubriek Op de wijnkaart: Martijn Bakker: ‘Ik hou van elegante Californische wijn’
Hij houdt niet van dikdoenerij of interessant doen, Martijn Bakker. Wel van wijn in alle prijsklassen.
Klassement Saint-Émilion, de top minus twee
Het klassement van de châteaux van Saint-Émilon wordt elke tien jaar opnieuw opgesteld. Voor de nieuwe editie, die in 2022 uitkomt, dingen twee topchâteaux niet mee.
In de rubriek Lekkere trek: restaurant Mes Amis uit Maastricht
Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn.
In de rubriek Aan tafel: Bernd Weeke
Riesling aan tafel: importeur Bernd Weeke schuift er graag voor aan bij Herberg de Engel in Dodewaard.