PERSWIJN #1 komt 1 februari uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #1 komt 1 februari uit!

In Perswijn # 1 geven we aandacht aan Sancerre, leggen we uit hoe het brein van de wijnexpert werkt en krijgt u een wijndruiven top-40. Verder geven we u inzicht in het systeem van classificaties, vertellen over wijn uit de Chileense woestijn en laten we u kennis maken met eigenzinnige, kleine wijnboeren.

U leest over verschillende snoeimethoden, over het geheim van terroir kalk volgens Larmandier-Bernier en leisteen volgens Eva Fricke en u leest over onze aanraders voor uw wijnkelder: Castillon en Solveigs.

Verder ruim 500 proefnotities Chardonnay en Pinot Noir uit Europa m.u.v. bourgogne, wit uit Oostenrijk m.u.v. grüner veltliner, tien jaar later deel 2, wit uit Australië, Corsica, Sardinië en de Balearen, Rhône wit en rosé. 

En natuurlijk in PERSWIJN #1 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #1 is vanaf 1 februari verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs. 

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc is het best onderzochte druivenras ter wereld. Maar met alle aandacht voor de druif zelf zou je de plekken waar hij de beste wijnen oplevert haast vergeten. Een tweeluik over Sancerre en Pouilly-Fumé. In deel 1, herkomst Sancerre: ‘Eigenlijk moet je goede Sancerre niet te jong drinken’.

Het brein van de wijnexpert

Dr. Ilja Croijmans onderzoekt de psychologie van geur en smaak. Die blijkt bij wijnproevers anders dan bij gewone wijndrinkers. ‘Ruiken heeft grote invloed op de interacties tussen hersendelen. Als je het reukorgaan niet benut, laat je in feit 20% van je zintuiglijke waarneming liggen’.

Castillon, het nieuwe Saint-Émilion?

Bordeaux heeft het moeilijk. Voor de middenklasse is het knokken om aandacht. Dat ze die aandacht vaak echt waard is, bewijst Castillon Côtes de Bordeaux. Thierry Valette: ‘Over een jaar of twintig is Castillon net zo beroemd als Saint-Émilion’.

De top 40 van wijndruiven

We hebben zo’n 4,5 miljoen hectare wijngaard op de wereld. Dat is lekker veel, maar wat zijn nou de meest aangeplante druivenrassen? Lars Daniëls maakte een top 40.

Politiek speelt (te) grote rol bij classificaties

Classificaties zijn in. Veel consumenten vinden het chic om een grand cru (classé) of premier cru (classé) op tafel te zetten. Wijnmakers en wijnstreken spelen er graag op in. Maar de waarde van al die classificaties blijkt nogal eens tegen te vallen.

Weingut Deim: het zit in de familie

Het kleine familiebedrijf Deim in het Kamptal maakt lekkere en betaalbare wijnen. Maar de familie voelt zich in het nauw gebracht door de grote bedrijven van de streek: ‘Kleine bedrijven in het Kamptal hebben niets te zeggen’.

In de rubriek Wijnmensen Oz Clarke: ‘wijn maakt het leven bijzonder’ 

Wijnduizendpoot en spraakwaterval Oz Clarke is niet te stuiten in zijn liefde voor (Engelse) wijn: ‘Ik zeg altijd tegen wijnmakers: creëer jouw visie op smaak, trek je nergens wat van aan, zeker niet van wijnschrijvers’.

Solveigs. tegenstroom

Soms moet je, als je iets wilt, tegen de stroom op roeien. Zo maakt Jens Heinemeyer in de door witte wijn gedomineerde Duitse Rheingau prachtige Pinot Noir. Hij is duidelijk over zijn doel: concurreren met de Bourgogne.

TARA Atacama, wijn uit de woestijn

Op het eerste gezicht lijkt het waanzin: chardonnay en pinot noir in de Atacamawoestijn. Maar dat het werkt, bewijst TARA Atacama, een bijzonder project van Ventisquero Wine Estates in Chili. Dit soort projecten zijn eyeopeners.

Larmandier-Bernier: kalk is de kern

Larmandier-Bernier is gespecialiseerd in champagnes van 100% chardonnay uit de Côte des Blancs. De wijnen blinken uit in finesse en balans. Het geheim? Arthur Larmandier: ‘Kalk!’ 

Bordeaux 2010: alles in balans

Proeven ‘en primeur’ is goed voor een eerste beeld. Maar tien jaar later laat een jaargang pas zien wat hij écht waard is. Conclusie: 2010 bevestigt zijn klasse. 

Eva Fricke: ‘leisteen is leidend’

Ze komt niet uit een wijnbouwfamilie, maar werd heel bewust wijnproducent: Eva Fricke. Haar Rieslings – puur, intens en spannend – horen bij de Duitse top. 

In de rubriek Op de wijnkaart: Heleen Boom van restaurant Bouwkunde ‘het eerste wat ik jonge sommeliers nu adviseer is: studeer!’

Sommeliers, de sterren van de horeca. Voor veel gasten het gezicht van het restaurant. Ze regeren over de wijnkaart, waken over de kelder, sturen wat wij aan tafel drinken. Maar hoe gaat dat in coronatijd?

Snoeikracht

Wijnboeren zijn een groot deel van de winter bezig met snoeien. Ze zijn vooral op zoek naar evenwicht in de wijnstok. 

In de rubriek Lekkere trek: restaurant Mario in Wijdewormer

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn. 

In de rubriek Aan tafel: Oscar Reitsma

Oscar Reitsma – een wijnliefhebber die van zijn liefde zijn werk maakte – schuift aan voor een proeverij met Chardonnay en Pinot Noir uit Europa, maar niet uit de Bourgogne.

Reageer op dit item

nl Nederlands