Overpeinzingen op maandag: Mooi zoet is weer in - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Mooi zoet is weer in

Helaas moet ik vaak op reis, omdat het nodig is voor de verhalen die we schrijven. Nou ja, reizen is ook leuk, maar het beneemt je soms de mogelijkheid om volop te genieten van al het moois dat Amsterdam te bieden heeft. Zeker de laatste jaren zijn er veel plekken bijgekomen waar je als liefhebber van goed gezelschap, en natuurlijk ook mooi eten en drinken helemaal aan je trekken komt. Met dank aan een nieuwe generatie chefs en sommeliers, vaak zelf ook grote liefhebbers.

Zo mocht ik onlangs een bijeenkomst bijwonen van een club die zich de ‘Bloedworstbende’ noemt. Leuke naam voor een lekker ongeregeld zooitje, vooral professionals uit de Amsterdamse horeca. Wat ze verbindt: liefde voor lekkers. Het thema van de avond was ‘filet americain’. Geweldig. Nog nooit zoveel verschillende interpretaties van dit klassieke smeersel bij elkaar gezien. Tot een vegetarische aan toe. Plaats van handeling: restaurant Lazuur, Purmerplein. Wat een fijne plek, geopend sinds september. Leuk om even bij te praten met Naduah Bronsveld-Khalil, verantwoordelijk voor de wijn van Lazuur, ook sommelier bij restaurant Lastage. Haar partner Sherif Khalil staat in de keuken. Lazuur is een spin-off van Lastage, aan de Gelderskade, van chef Rogier van Dam en sommelier Elise Moeskops –natuurlijk ook lid van de Bloedworstbende.

Naduah vertelt dat ze een groot liefhebber is van port. Dat is bijzonder, op zo’n plek in Amsterdam-Noord. Nu houd ik zelf ook erg van port, en moet met enig leedwezen constateren dat port het de laatste jaren moeilijk heeft, overigens net als andere zoete wijnen. Zo niet bij Lazuur. Op de kaart een vijftal tawny’s, een tiental ruby’s en ook vijf madeira’s, allemaal ook per glas verkrijgbaar. Wat een plezier! Ze vertelt er met veel passie over, en constateert dat de gasten weer teruggaan naar het drinken van mooie port. Ze gaan het zoet niet meer uit de weg.

Dat is goed nieuws. En ik hoor het van meer sommeliers. Zoet lijkt voorzichtig op de weg terug. Dat is hard nodig, want zoet zit al heel lang in het verdomhoekje. Als ik zelf mooi zoet schenk, dan zijn mensen vaak verrast. Mooi zoet is in balans, door goede zuren, en dat wordt vaak niet verwacht. Het blijft een kwestie van proberen. Ik hoop dat deze trend doorzet. Juist de feestdagen lenen zich voor het drinken van mooi zoet, liefst bij een fijn gerecht of een mooie kaas. In onze laatste koopgids staan een paar voorbeelden van fijne port, mooie marsala of heerlijke sauternes. Allemaal het proberen waard.

Ik hoop dat u er van geniet. Ik ben weer terug in het nieuwe jaar, op maandag 6 januari, en ga zelf ook even genieten van alle lekkers.

Ronald de Groot

Reageer op dit item