GROOTSPRAAK 2020 - Perswijn
Eten & DrinkenNieuws

GROOTSPRAAK 2020

Waar kun je goed eten maar krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Voor iedereen die antwoord wil op die vraag is er GROOTSPRAAK:  dé wijnrestaurantgids. Hierin lees je welke adressen in 2020 de titel ‘Wijnrestaurant van het Jaar’, ‘Restaurant van het Jaar’, en ‘Wijnbar van het Jaar’ mogen dragen.
Een van de speerpunten van GROOTSPRAAK is de beoordeling van het wijnniveau van een restaurant. Daarvoor wordt niet alleen de wijnkaart beoordeeld. Van groot belang zijn ook de kwaliteit van het arrangement, van de wijnbediening en -adviezen, en hoe de wijnen worden gepresenteerd. Deze nieuwe editie van GROOTSPRAAK wijst wijnliefhebbers op een heldere en toegankelijke manier de weg naar die restaurants waar grote liefde voor wijn gecombineerd wordt met topgastronomie. Daarnaast benoemt GROOTSPRAAK elk jaar drie uitschieters: het Wijnrestaurant van het Jaar, Restaurant van het Jaar, en de Wijnbar van het Jaar. Dit zijn in 2020:

WIJNRESTAURANT VAN HET JAAR – DE SCHEEPSKAMEEL, AMSTERDAM

RESTAURANT VAN HET JAAR – ‘T NONNETJE, HARDERWIJK

WIJNBAR VAN HET JAAR – WIJN BIJ ARENTZ, NIJMEGEN

De onderscheidingen in 2020

De keuze voor deze drie adressen is gemaakt aan de hand van dat extra, dat bijzondere of onderscheidende dat in deze zaken wordt geboden:

De Scheepskameel in Amsterdam is verkozen tot ‘WIJNRESTAURANT VAN HET JAAR’. “Hun wijnkaart met alleen maar Duitse wijnen is een toonbeeld van originaliteit en diversiteit. Je vindt er alles op, heel verrassend. Het enthousiasme spat er vanaf, ook bij de bediening.”

‘t Nonnetje, in Harderwijk mag zich in 2020 ‘RESTAURANT VAN HET JAAR’ noemen: “Alles klopt hier: de keuken, de sfeer, de prachtige sauzen, de ultieme verfijning in de signatuurgerechten en chef Michel van der Krofts onovertroffen voorbeelden van Portugees ‘terroir’koken.”

De titel ‘WIJNBAR VAN HET JAAR’ gaat dit jaar naar Wijn bij Arentz in Nijmegen, een wijnbar naar ons hart: De essentie van een goede wijnbar: keuze uit veel verschillende wijnen, voor aantrekkelijke prijzen. De bediening is ter zake kundig, kan over elke wijn een verhaal vertellen, geeft goed advies en is vlot en vriendelijk.”

Trosjes en glaasjes

Met het trosjes- en glaasjessysteem wijst GROOTSPRAAK de wijnliefhebber de weg in het doolhof aan keuzemogelijkheden. Het is een misvatting te denken dat een grote wijnkaart automatisch een goede wijnkaart is. Aan kop gaan de restaurants met vier en vijf trosjes, waarbij vijf trosjes zijn voorbehouden aan wijnkaarten met iets extra’s. Al deze kaarten zijn zorgvuldig samengesteld, met wijnen die betaalbaar zijn, en liefst ook met een korte beschrijving van de wijn en/of een indeling op smaak. Een kaart waarbij het een genot is om er een keuze uit te maken. Voor de wijnbars gelden dezelfde criteria, maar wordt de waardering uitgedrukt in glaasjes.



Belangrijkste verschuivingen en lievelingsadressen

Naast de trosjes deelt GROOTSPRAAK ook punten uit voor restaurants, waarbij een 10 het hoogst haalbare cijfer is. De belangrijkste verschuivingen in deze puntentelling zijn voornamelijk te wijten aan faillissementen of opheffingen van restaurants. Het stijgen of zakken van een punt is vaak terug te voeren op een veranderde – of juist stagnerende – beleidsvoering, al dan niet ten opzichte van de wijn. Los van het stijgen of zakken van het cijfer zijn er 75 adressen waar GROOTSPRAAK haar hartje aan heeft verbonden: een lievelingsadres waar we hoe dan ook graag (blijven) komen.

Wilt u ook verzekerd zijn van een goede keuze voor een restaurant of wijnbar? Bestel Grootspraak in onze webshop. (€ 12,50 excl. verzendkosten).

“PersWijn uitgever/hoofdredacteur Roland de Groot en diens team hebben een nieuwe editie van Grootspraak uitgebracht, dé restaurantgids voor wijnliefhebbers. Waarin overigens ook wijnbars ter sprake komen. De recensies zijn helder en compact geschreven, en via druiventrosjes en hartjes worden favorieten gemeld, wat dikwijls géén sterzaken zijn. Zo kreeg de hoofdstedelijke Brasserie van Baerle én de hoogst mogelijke vijf trosjes én een hartje.” Hubrecht Duijker

Bekijk hieronder de stijgers en dalers van GROOTSPRAAK 2020

4 Reacties

 1. dank voor toezenden van de grootspraak. ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de aandacht wel erg gevestigd is op de randstad.
  ik zou voor zwolle (toch behoorlijke culinair onderlegde stad) nog wel wat suggesties willen doen. onderstaande gelegenheden hebben ofwel goede aandacht voor (goede) wijn ofwel voor eten en wijn:
  – wijnbar oak, gasthuisplein
  – d’andreas, bethlehemskerkplein
  – het wijnhuis, grote kerkplein
  – over de tong, willemskade
  – brassboer, nieuwe markt
  -‘t pestengasthuys, weversgildeplein

  graag gedaan 🙂

 2. Grootspraak, helaas klein van stuk. Het oogt een beetje “cheapy” met de slappe kaft en komt al gauw tussen de stapel folders en Donald Duck’s terecht hetgeen natuurlijk zonde is. Een gids met de top-wijnrestaurants van Nederland verdient wat mij betreft wat meer cachet.
  Na een steekproefsgewijze check met de teksten van de editie 2019 kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat de restaurant beschrijvingen een hoog “copy/paste” gehalte hebben.
  Desondanks ga ik toch weer een paar van de beschreven restaurants uitproberen.

  1. Beste Paul, bedankt voor je opmerking. Grootspraak is bedoeld om in je tas mee te nemen op weg naar fijne restaurants en wijnbars, vandaar dit pocketformaat. Onze bedoeling is inderdaad je te inspireren nieuwe restaurants en wijnbars te ontdekken. Veel plezier en geniet ervan!

Reageer op dit item