In het actuele nummer van Perswijn (2019-7) staat een groot artikel van Magda van der Rijst en Lars Daniëls over de nieuwe Grosse Gewächse van de VDP. Voor de witte wijnen gaat het vooral om wijnen uit 2018, voor de rode wijnen met name om 2017. Twee extreme jaren om verschillende redenen, die uitzonderlijke wijnen hebben voortgebracht. Hier verschijnen per belangrijke regio de proefnotities van Lars Daniëls:
Toelichting puntensysteem
Perswijn maakt gebruik van de 20-puntenschaal voor de beoordeling van complexe, kwalitatief hoogstaande wijnen. De score van een wijn op deze schaal is absoluut. Dat wil zeggen dat de wijn wordt afgezet tegen vergelijkbare wijnen wereldwijd. Een wijn met 19 punten hoort volgens Perswijn dus tot de wereldtop. De score bestaat uit punten voor uiterlijk, geur, smaak en algemene indruk. De betekenis is:
19-20: topklasse
17-18: excellent
15-16: goed tot zeer goed
14: correct tot goed
13: correct
1-12: slecht tot matig
Mosel Riesling Grosses Gewächs 2018
2018 was een extreem wijnjaar, met een historisch vroege, gezonde én ruime oogst. De Rieslings hebben in het algemeen wat mildere zuren en soms wat meer alcohol, hetgeen ze een ronder karakter geeft. De beste wijnen hebben echter enorme diepgang en lengte. Mosel heeft 2018 prima doorstaan, misschien als beste van alle belangrijke Duitse wijnbouwregio’s. Vooral stroomopwaarts zijn prachtige Grosse Gewächse gemaakt, als gevolg van relatieve koelte maar ook doordat daar een aantal geweldige producenten zitten. De beste producenten blinken altijd uit in uitdagende jaren, zoals ook 2018 was.
Clemens Busch, Pünderich Marienburg “Rothenpfad” Riesling 2018: nog wat intenser dan gewone Marienburg, rode appel, kruidig, iets nougat en gember; zeer smaakvol, prachtig mineraal, goede zuren, bitters, lengte. 18
Van Volxem, Wiltingen Scharzhofberger Riesling 2018: beetje onrijpe zwarte bes, pikant, vuursteen; wauw, nog even een turbo erop, zo intens, alles is er, heel lang. 18
Van Volxem, Wiltingen Scharzhofberger Pergentsknopp Riesling 2018: en als je denkt, het kan niet beter in Saar dit jaar, komt deze; zoals de gewone Scharzhofberger maar dan met nog meer precisie en verfijning. 18
Peter Lauer, Ayl Kupp Riesling 2018: heel fraaie geur, goudgele druiven, ietsje vuursteen, perzik; heel fraai dit, intens, prachtig zoetzuur, echte spanning. 18
Dr. Loosen, Graach Domprobst, Riesling 2018: compact, perzik, zoete bloemen, peper; mooi intens, veel kracht, zoetzuur, spanning. 17,5
Heymann-Löwenstein, Winningen Uhlen “Blaufüßer Lay” Riesling 2018: zoet geel fruit, iets honing, kruidige veldbloemen; krachtig maar ook verfijnd, fijn kruidig, genoeg zuren, zoutige bitters geven lengte. 17,5
Heymann-Löwenstein, Winningen Uhlen “Laubach” Riesling 2018: abrikoos, tikje eau-de-vie, ananas, kruidig; heerlijk fruit, ook goed sap, behoorlijke frisheid, goede lengte. 17,5
Fritz Haag, Brauneberg Juffer-Sonnenuhr Riesling 2018: nog iets intenser en fijner geschakeerd dan Juffer; heel sappig, ook erg fijne textuur, totaal op elegantie. 17,5
Maximin Grünhaus – von Schubert, Mertesdorf Herrenberg Riesling 2018: wat rijker en rijper; krachtig, intens, mooi inhoud, zuren, bitters, flinke lengte. 17,5
Maximin Grünhaus – von Schubert, Mertesdorf Bruderberg Riesling 2018: vrij krachtig, ook reductief, moet nog komen; krachtig, aards, zeer goede zuren, structuur en lengte, knap. 17,5
Von Othegraven, Kanzem Altenberg Riesling 2018: licht kruidig, rijpe appel, grapefruit, iets reductie; compact, heel goede inhoud, met genoeg fruit, zuren en bitters, echte intrinsieke kracht en lengte ook. 17,5
Van Volxem, Kanzem Altenberg Riesling 2018: heel gesloten; intens, prachtig zoetzuur, rijk maar compact, met zuren en bitters, grote lengte. 17,5
Schloss Lieser, Piesport Goldtröpfchen Riesling 2018: wat reductie, grapefruit, iets steenfruit, toch wat kruidig en exotisch van Goldtröpfchen; herkenbaar, rijk en krachtig, pikante mineraliteit, druk en lengte. 17,5
Peter Lauer, Biebelhausen Feils Riesling 2018: rijp maar fris, ananas, kruidig, iets nougat en gember; heerlijke balans zoet-zuur-bitter, iets zoutige ondertoon, grote intensiteit en lengte. 17,5
Van Volxem, Ockfen Bockstein Riesling 2018: mooi rijp, citrus en ananas, zeer intens, pikante zuren, veel druk en lengte, gave wijn. 17,5
Knebel, Winningen Röttgen Riesling 2018: iets reductief, geel fruit, acaciabloesem; mooi intens, behoorlijk krachtig en kruidig, genoeg zuren en goede bitters. 17
Heymann-Löwenstein, Winningen Röttgen Riesling 2018: iets bloemiger dan Knebel, abrikoos, fijn kruidig; rond, kruidig, milde zuren, toch wel frisheid. 17
Knebel, Winningen Uhlen Riesling 2018: vrij compact, meer kruidig dan fruit; mooi intens, iets grapefruit, pikante zuren, mooi. 17
Clemens Busch, Pünderich Marienburg Riesling 2018: precies mooi rijp, rode appel, rijk maar fris en kruidig; zit goed in elkaar, heeft genoeg sap en zuren, ook mooie grip en lengte. 17
Dr. Loosen, Ürzig Würzgarten Riesling 2018: iets kruidig, grapefruit, ingetogen; fijne wijn, intens van smaak, verfijnde structuur, lengte. 17
Schloss Lieser, Wehlen Sonnenuhr Riesling 2018: reductief, heeft wel power, stijlkeuze; krachtig, veel druk, goede structuur, tikje eau-de-vie, mooi pikant. 17
Dr. Loosen, Bernkastel Lay Riesling 2018: zeer zuiver, rijp citrusfruit, beetje perzik, wat vuursteen; veel sap, rond en vol maar ook pikant kruidig en lang. 17
Fritz Haag, Brauneberg Juffer Riesling 2018: true to style, verfijnd, perzik, iets floraal, minder lichtvoetig dan anders; heerlijk sap, goede zuren, bitters ook mooi, lengte goed. 17
Haart, Wintrich Ohligsberg Riesling 2018: iets reductie, voelt krachtig aan, aards, potentie. 17
Dr. Loosen, Kinheimer Rosenberg Riesling 2018: fris, stijlvol, citrusfruit; heerlijk, best intens, ook speels en verteerbaar, goede zuren en bitters. 17
Maximin Grünhaus – von Schubert, Mertesdorf Abtsberg Riesling 2018: groengeel fruit, pikant kruidig, iets vuursteen; intens maar niet zwaar, mooi zoetzuur, goede lengte. 17
Van Volxem, Wawern Goldberg Riesling 2018: iets nougat, klein beetje rustiek, geel fruit; heel intens, pikante zuren, slank maar krachtig en lang. 17
Van Volxem, Wiltingen Volz Riesling 2018: iets vuursteen, licht kruidig, grapefruit; sappig maar vrij droog, goede structuur, goede rijpe zuren, lang. 17
Forstmeister Geltz-Zilliken, Saarburg Rausch Riesling 2018: compact, fris, citrusfruit, iets rokerig; heel fijn zoetzuur, prachtige stijl, heel verfijnd en in balans. 17
Peter Lauer, Ayl Schonfels Riesling 2018: ook dit ruikt prachtig, wellicht iets forser dan zijn Kupp; krachtig, ronder, aards, heel andere wijn, rijpe zuren, bitters, wel kracht. 17
Heymann-Löwenstein, Hatzenport Stolzenberg Riesling 2018: perzik, zout, klein zoet fruit; bijna rond, wat kruidig en zoutig, goede lengte. 16,5
Dr. Loosen, Erden Treppchen Riesling 2018: tikje ingetogen, wat citrusfruit en perzik; zoetzuur, best rond, goede balans maar niet heel veel diepgang en lengte. 16,5
Dr. Loosen, Wehlen Sonnenuhr Riesling 2018: frisser dan die van Wegeler, meer citrusfruit; zoetzuur, vrij sappig, behoorlijke diepgang, maar minder spanning dan anders. 16,5
Nik Weis – St. Urbans-Hof, Mehringer Layet Riesling 2018: mooi fruit, nectarine, ananas; kruidig, spicy, lekker sappig, goed gelukt. 16,5
Dr. Loosen, Bernkastel Johannisbrünnchen Riesling 2018: fris, goed fruit (grapefruit), wat kruidig en pikant; lekker zoetzuur, fijne grip, goed. 16,5
Geheimrat J. Wegeler, Bernkastel Doctor Riesling 2018: iets ingetogen, warme mineraliteit, wat minder rijp fruit; redelijke diepgang, structuur, niet heel verfijnd. 16,5
Schloss Lieser, Brauneberg Juffer-Sonnenuhr Riesling 2018: reductief, rijpe grapefruit; sappig, fijne structuur, pikante zuren en bitters. 16,5
Grans-Fassian, Piesport Goldtröpfchen Riesling 2018: ook getypeerd, licht exotisch, ananas; vrij vol, zoetzuur, wat restsuiker, goed. 16,5
Grans-Fassian, Trittenheim Apotheke Riesling 2018: geel fruit, fijne kruidigheid, iets vuursteen; sap, ook wel structuur, genoeg zuren, fijne bitters, medium lang. 16,5
Karthäuserhof, Eitelsbach Karthäuserhofberg Riesling 2018: rode appel, behoorlijk verfijnd weer, iets amandelspijs; zoetzuur, rond, duidelijk wat restzoet, ook kruidig, heeft inhoud. 16,5
Van Volxem, Wiltingen Gottesfuss Riesling 2018: ook nog dicht, gele appel; sterk zoetzuur, iets fenolische zuren, bitters, mist beetje lengte. 16,5
Schloss Saarstein, Serrig Schloss Saarsteiner Riesling 2018: vrij klassiek, iets amandelspijs; vrij rond, zoetzuur, goede lengte. 16,5
Von Othegraven, Ockfen Bockstein Riesling 2018: wit fruit, nougat, iets floraal, sperzieboon; fris, zoetzuur sap, ook wel grip en lengte. 16,5
Forstmeister Geltz-Zilliken, Ockfen Bockstein Riesling 2018: citrusfruit, elegant, iets vuursteen; fijn sappig, mooi zoetzuur, goede lengte, charmant. 16,5
Nik Weis – St. Urbans-Hof, Ockfen Bockstein -Z- Riesling 2018: compact, rijp geel fruit, gember en peper; veel sap, vulling, rond en zoetig . 16,5
Heymann-Löwenstein, Hatzenport Kirchberg Riesling 2018: bittere grapefruit, nootmuskaat; sappig, vrij fijne structuur, mist wat echte diepgang en lengte. 16
Dr. Loosen, Lösnich Försterlay Riesling 2018: pikant kruidig, best intens, grapefruit; vrij sappig, milde zuren, wat fijne bitters. 16
Geheimrat J. Wegeler, Wehlen Sonnenuhr Riesling 2018: vrij vol, rijpe perzik; rond, wat zoetig, milde zuren, iets kruidig. 16
Dr. Loosen, Graach Himmelreich Riesling 2018: fris, tikje groen fruit; vrij licht, sappig, net wat minder elegant dan andere van Loosen. 16
Schloss Lieser, Lieser Niederberg Helden Riesling 2018: licht reductief, rode appel, iets kruidig, vuursteen; veel sap, ook wat restsuiker, milde zuren. 16
Nik Weis – St. Urbans-Hof, Piesport Goldtröpfchen Riesling 2018: ook hier wel vulling en rijkdom van wijngaard, abrikoos, ananas; veel sap, ook fijne structuur. 16
Grans-Fassian, Dhron Hofberg Riesling 2018: perzik, wat nougat, koele fermentatiegeur, iets kruidig; zoetzuur, goed getypeerd, niet heel complex of lang. 16
Nik Weis – St. Urbans-Hof, Leiwen Laurentiuslay Riesling 2018: krachtig, vuursteen, warmte, grapefruit; wat fors en zoetig, ondanks goede bitters. 16
Forstmeister Geltz-Zilliken, Ayl Kupp Riesling 2018: vrij licht, minder expressief; zuiver, stijlvol maar niet heel bijzonder. 16
Nik Weis – St. Urbans-Hof, Schoden Saarfeilser Marienberg Riesling 2018: iets snoeperig fruit, fris, geel; duidelijk zoet, wat weeïg. 16
Nik Weis – St. Urbans-Hof, Ockfen Bockstein Riesling 2018: vrij vol, wat zoetig, rulle smaak, aardige lengte en kracht, niet erg elegant. 16
S.A. Prüm, Wehlen Sonnenuhr Riesling 2018: fris, maar tikje groen, minder balans, wel zuren. 15,5
Grans-Fassian, Leiwen Laurentiuslay Riesling 2018: limoen, vuursteen; tikje simpel. 15,5
S.A. Prüm, Bernkastel Lay Riesling 2018: gewoon ondermaats, sorry. 15
S.A. Prüm, Graach Domprobst Riesling 2018: zoetzuur, niet precies, noch grote inhoud. 14,5
Mosel Riesling Grosses Gewächs 2017 en ouder
2017 was ook een warm jaar, maar wat minder vroeg dan 2018 en beduidend kleiner qua opbrengst. De wijnen hebben kracht en balans. En sommige hebben zeker geprofiteerd van wat extra rijping op vat en/of fles. Het is sowieso een trend om ook Rieslings wat meer tijd te geven en dus later uit te brengen.
Clemens Busch, Pünderich Marienburg “Falkenlay Terrassen” Riesling 2017: prachtig geel fruit, geconcentreerd maar koel; prachtig fruit, mooie textuur en kracht, balans, grote lengte. 18
Heymann-Löwenstein, Winningen Uhlen “Roth Lay” Riesling 2017: rijk en rijp, mooie diepgang, abrikoos, kruiden; veel intensiteit en druk, Würze, rijpe zuren, grote lengte. 17,5
Dr. Loosen, Ürzig Würzgarten Riesling 2013: mooi gerijpt, kruidig, sinaasappelschil, perzik, complex, mooi fris; heerlijk fruit nog, fijne structuur, mooi intens, perfecte zuren, grote lengte. 17,5
Clemens Busch, Pünderich Marienburg “Falkenlay” Riesling 2017: rode appel, kruidig, abrikoos, koel en nog gesloten; heerlijk fruit, sappig, vrij rond, alles extreem goed verpakt. 17
Reichsgraf von Kesselstatt, Piesport Goldtröpfchen Riesling 2017: gesloten, niet heel exotisch; heeft structuur en iets rulle, iets romige textuur, kracht, balans. 17
Reichsgraf von Kesselstatt, Wiltingen Scharzhofberger Riesling 2017: prachtige geur, rijpe perzik, iets cassis, licht kruidig, gember; compact, zoetzuur, grip, lengte. 17
Haart, Piesport Kreuzwingert Riesling 2016: rijpe appel, abrikoos, kruidig, zoete bloemen, noten; vrij rond, mooie textuur en fruit. 16,5
Reichsgraf von Kesselstatt, Graach Josephshöfer Riesling 2017: compact, nog gesloten, perzik; veel druk, goede kracht, toekomst. 16,5
Reichsgraf von Kesselstatt, Kasel Nies´chen Riesling 2017: iets amandelspijs, rijp geel fruit; vrij rijk, iets romig, mooie structuur maar niet groots. 16,5
S.A. Prüm, Bernkastel Lay Riesling 2017: rijp geel fruit, perzik, meloen, wat honing, vol; smaak valt wat tegen, minder precisie. 15,5
Nahe Riesling Grosses Gewächs 2018
Ook in Nahe zijn in 2018 wederom voortreffelijke Rieslings gemaakt. Niet in de laatste plaats door de drie absolute topproducenten (Dönnhoff, Emrich-Schönleber en Schäfer-Fröhlich), maar ook door Diel, Gut Hermannsberg en Kruger-Rumpf. In het algemeen hebben de wijnen ook hier wat milde zuren voor Nahe-doen. De beste producenten hebben het jaar het jaar gelaten en vertrouwd op hun terroir, hetgeen boeiende wijnen heeft opgeleverd, met veel diepgang.
Dönnhoff, Oberhausen Brücke Riesling 2018: koel fruit, gesloten nog, rijp citrusfruit, witte peper; mooi intens, krachtig en vrij rond, genoeg zuren, maar draait wat meer om bitters en power. 18
Dönnhoff, Niederhausen Hermannshöhle Riesling 2018: loepzuiver, nog gesloten, maar je voelt de inhoud en balans; heel intens, veel sap dit jaar, peperig, zoutig, fraaie textuur, grote lengte. 18
Dönnhoff, Schloßböckelheim Felsenberg Riesling 2018: vertrouwde precisie, wat citrusfruit en ananas, hooi en kruiden; heel mooie frisheid, spannend zoetzuur, mooie structuur en lengte. 18
Emrich-Schönleber, Monzingen Halenberg Riesling 2018: iets reductie, beetje warmte, rijpe grapefruit, gesloten; mooi krachtig, rustig, jaargang-getypeerd, dus milder in de zuren dan normaal, wel echte diepgang en lengte. 18
Schäfer-Fröhlich, Bockenau Felseneck Riesling 2018: heel vertrouwd S-F, heel precies ook, mooi fris fruitig, met diepgang; zeer intens, als vanouds, geweldige Druck am Gaumen, iets fenolisch, grote lengte. 18
Kruger-Rumpf, Münster-Sarmsheim Im Pitterberg Riesling 2018: iets voller, verder in lijn met Dautenpflänzer; sappig, ook grip door fraaie bitters, genoeg zuren, heeft punch en lengte. 17,5
Dönnhoff, Roxheim Höllenpfad im Mühlenberg Riesling 2018: zuiver en precies, geel citrusfruit, wat abrikoos, peper; heel smaakvol en intens, slank, citrusfruit, licht kruidig, mooie zuren en bitters, lengte. 17,5
Dönnhoff, Norheim Dellchen Riesling 2018: fijne geur, zuiver, lichtvoetig maar intens, grapefruit, iets kruidig; heel puur, citrusfruit, fijne structuur, erg fraaie zuren, lengte, heel stijlvol. 17,5
Schäfer-Fröhlich, Monzingen Halenberg Riesling 2018: reductie, geel fruit; veel druk, mooi pittig, heel fraaie bitters, intens en lang. 17,5
Kruger-Rumpf, Münster-Sarmsheim Dautenpflänzer Riesling 2018: precies, citrusfruit, licht perzik, wat vuursteen; fijn maar intens, lekkere zuren, iets kruidig, goede lengte. 17
Schlossgut Diel, Dorsheim Pittermännchen Riesling 2018: mooi fruit, vrij rijp maar precies, licht kruidig en peperig; iets rondeur, genoeg zuren, mooie bitters, goede balans. 17
Schlossgut Diel, Dorsheim Goldloch Riesling 2018: heeft dat lekkere rijpe Goldloch-fruit, ananas, wat peper; rond, milde textuur, toch zuren, benieuwd hoe dit zich ontwikkeld… 17
Kruger-Rumpf, Dorsheim Burgberg Riesling 2018: iets aards maar fris, je voelt de kracht erachter, rijpe grapefruit, iets fenolisch; compact, krachtig, mooie grip en lengte. 17
Dönnhoff, Bad Kreuznach Krötenpfuhl Riesling 2018: tikje zwavel? daarachter geel fruit, mooie intensiteit; vrij sappig en rond, genoeg zuren, bitters ook, iets minder verfijning dan Höllenpfad, maar toekomst. 17
Schäfer-Fröhlich, Schloßböckelheim Kupfergrube Riesling 2018: heel herkenbaar S-F, wat reductie, mooi geel fruit erachter, veldbloemen; wat amandelspijs, mooie bitters, rijpe zuren, warme kruidigheid, je voelt toch de warmte en droogte van 2018. 17
Schäfer-Fröhlich, Schloßböckelheim Felsenberg Riesling 2018: reductief, iets kaas, mooi kruidig ook; zeer intens, fijne structuur, heel lineaire stijl, goede lengte. 17
Gut Hermannsberg, Schloßböckelheim Felsenberg Riesling 2018: ook hierin voel je wat warmte, ook aards en kruidig, grapefruit; vrij fris en slank, tikje milde zuren maar lengte. 17
Schäfer-Fröhlich, Bockenau Stromberg Riesling 2018: reductie, geel fruit, iets floraal en kruidig; mooi intens, zoetzuur, mooie structuur, fraaie bitters, prachtig fris. 17
Emrich-Schönleber, Monzingen Frühlingsplätzchen Riesling 2018: rustig, mooi rijp geel fruit, wat perzik, licht peper, compact; heerlijk sappig, vrij rond, met milde zuren, wel fraaie bitters, iets minder spanning dan in andere jaren. 17
Schäfer-Fröhlich, Monzingen Frühlingsplätzchen Riesling 2018: reductie, rijp geel citrusfruit, ook wat abrikoos, kruidig; mooi intens, beetje koolzuur helpt frisheid, daarachter rijp en iets mild, lekker kruidige bitters. 17
Dr. Crusius, Traisen Mühlberg “im Rotenfels” Riesling 2018: mooi rijp fruit, sinaasappel, peper, kruidig; mooi fijn sappig, aantrekkelijk, niet supercomplex, maar wel mooi. 16,5
Gut Hermannsberg, Altenbamberg Rotenberg Riesling 2018: iets reductie, rode appel, kruidig; mooi intens, sappig maar droog, fijne structuur. 16,5
Gut Hermannsberg, Niederhausen Steinberg Riesling 2018: wat perzik, ook grapefruit, mooie geur, vrij rijp en tikje kruidig; wat breder, milde zuren, echt 2018. 16,5
Dr. Crusius, Traisen Steinberg Riesling 2018: beetje vergelijkbaar met Mühlberg qua geur; nog voller van smaak, goede structuur, milde zuren, wel bitters. 16
Dr. Crusius, Traisen Bastei Riesling 2018: herkenbaar mooie riesling, vrij rijp en vol; vrij rond, veel jus en fruit, milde zuren. 16
Dr. Crusius, Schloßböckelheim Kupfergrube Riesling 2018: geel citrusfruit, zuiver, iets vuursteen; zoet fruit, fijn sappig, lekker maar niet bijzonder. 16
Dr. Crusius, Schloßböckelheim Felsenberg Riesling 2018: lijkt iets koppig, kruidig, rijp, milde zuren, je voelt de droogte en warmte een beetje. 16
Joh. Bapt. Schäfer, Dorsheim Pittermännchen Riesling 2018: licht kazig, reductie, geel fruit daarachter; sappig, wat kruidig, wat minder verfijnd. 16
Joh. Bapt. Schäfer, Dorsheim Goldloch Riesling 2018: vuursteen en citrusfruit; vrij droog, tikje karig en streng. 15,5
Nahe Riesling Grosses Gewächs 2017 en ouder
Gut Hermannsberg, Traisen Bastei Riesling 2017: tikje reductie nog, citrusfruit, compact; koel fruitig, mooi sap, fijne structuur, mooie balans en verfijning. 17,5
Schlossgut Diel, Dorsheim Burgberg Riesling 2017: mooie geur, geel fruit, prachtig zuiver en fris, wat peperig; sappig, veel kracht, vrij strak, mooi droog, lang en precies. 17
Gut Hermannsberg, Niederhausen Hermannsberg Riesling 2017: eigenlijk nog gesloten, intens en puur; ook in de smaak nog erg compact, droog, eigen stijl, mist toch wat charme. 17
Prinz Salm, Wallhausen Felseneck Riesling 2017: mooi fruit, veel sap, ook wel fijne structuur maar in alles even wat minder dan de echt grote wijnen. 16
Prinz Salm, Wallhausen Johannisberg Riesling 2016: rijpe kweepeer, nougat, tikje wee, mist definitie. 15,5
Magda van der Rijst en Lars Daniëls