PERSWIJN # 6 komt 31 augustus uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN # 6 komt 31 augustus uit!

Perswijn # 6 komt uit met veel informatieve en inspirerende artikelen. U leest over de verschillende manieren waarop wijnboeren omgaan met klimaatverandering in Oostenrijk en Griekenland. Lars Daniëls neemt u mee naar Mendoza in Argentinië en legt uit waarom Viognier uit Condrieu tot de wereldtop hoort. Ronald de Groot ontdekt in McLaren Vale dat een nieuwe generatie wijnmakers de overrijpe en zware Shiraz allang voorbij is.

Verder ruim 500 proefnotities van Vin de France, Galicië, wit, rosé en zoet uit Centraal Europa, Castilla y Léon exclusief Toro en Ribera del Duero en rode Bourgogne.

Als voorproefje op onze Champagneproeverij van 2 september a.s. leest u alvast de impressies van Magda van der Rijst over Côtes des Bar.

En natuurlijk in PERSWIJN #6 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #6 vanaf 31 augustus  verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

 

Oostenrijk op het randje

In mei reisden bijna tweehonderd journalisten uit diverse landen af naar de Austrian Wine Summit, georganiseerd door het Austrian Wine Marketing Bureau. Een deel van hen maakte een reis langs wijngebieden aan de grenzen van Oostenrijk. Een groot succes voor het promotiebureau, een iets minder groot succes als wijnreis.

Heerlijk Mendoza

Uitgestrekte wijngaarden met pal daarachter de indrukwekkende Andes, lekkere wijn van malbec, cabernet en chardonnay, het beste vlees ter wereld en een heerlijk mediterrane levensstijl: alles zit mee in Mendoza. Niet alleen de wijngaarden, maar ook de wijnen bereiken er steeds grotere hoogten.

Viognier uit Condrieu: de perfecte druif op de perfecte plek

Is Condrieu een van de grote witte wijnen van de wereld? Lars Daniëls had zo zijn twijfels. Maar de afgelopen jaren zijn die grotendeels weggenomen: de beste Condrieu is witte wereldtop. Hier leest u waarom.

Côte des Bar: Champagne van de andere kant bekeken

De beste manier om een wijngebied en de wijnen door en door te leren keren, is ernaartoe te gaan. Bij Magda van der Rijst stond Côte des Bar al een tijd op de prioriteitenlijst. In deze prachtige uithoek van de Champagne gebeurt namelijk van alles en bovendien kun je er in alle rust vakantie vieren. Een gebied voor wijnnerds en wijntoeristen.

McLaren Vale niet langer een cliché

McLaren Vale, ten zuiden van Adelaide, is een van de gevestigde wijngebieden van South Australia. Het ligt zo’n 150 kilometer ten zuiden van Barossa Valley. En hoewel ook in McLaren Vale het cliché van de dikke Shiraz nog leeft, treft Ronald de Groot er gelukkig ook heel andere wijnen aan. De nieuwe generatie wijnmakers zorgt voor verandering.

In de serie Wijnliefde: Deel 3 Sepp en Maria Muster

Eva Clüsserath en Philipp Wittmann, Chris en Andrea Mullineux: het zijn succesvolle wijnmakende (echt)paren. Karin Leeuwenhoek ging op pad om een aantal van deze koppels te interviewen. Wat voor wijn maken zij en hoe functioneert hun samenwerking? Ons derde stel is Sepp en Maria Muster van Weingut Muster in Oostenrijk. Al bijna dertig jaar samen en allebei afkomstig uit Leutschach in de Steiermark. Een reis door India zorgde twintig jaar geleden voor een belangrijke wending in hun leven. Het derde van vier duoportretten.

Léoville-Las Cases: eersteklas tweede cru

Ronald de Groot krijgt vaak het verwijt een Bordeauxfanaat te zijn, terwijl dat niet zo is. Nou ja, hij heeft een zwak voor de unieke wijnen van Léoville-Las Cases, dat is toegegeven. Maar er zijn altijd nóg grotere fanaten te vinden. Petro Kools bijvoorbeeld, gastheer van restaurant Da Vinci in Maasbracht. Hij zette 26 jaargangen Léoville-Las Cases op een rij voor een aantal liefhebbers. Blij om er daar een van te zijn…

Umami in wijn

Naast zoet, zout, zuur en bitter zijn we allang vertrouwd met umami als vijfde smaak. In wijnbeschrijvingen komt de term ook regelmatig voor. Toch is er nog relatief weinig bekend over umami in wijn. Wel wordt steeds duidelijker dat met name de wijnbereiding invloed heeft op het umamigehalte.

In de serie 8x wijn in weinig woorden, deel 6: krachtige rode wijnen

‘Wijn is het product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost’, luidt de wettelijke definitie van wijn. Maar wijn is veel meer dan dat. Lars Daniëls gaat de uitdaging aan om in deze serie de essentie van acht belangrijke wijntypen kort en krachtig uit te leggen.

In de serie Wijnmensen: Déborah Schilperoort en Joris Engelsma: “Wij verkopen wijn, geen glouglou”

Kristalhelder, zuiver, heel goed gemaakt en “toch” vin nature. Zo zijn de wijnen van Au Paradis, van wijnimporteurs Déborah Schilperoort en Joris Engelsma. Ze zijn heel zeker van hun smaak, leveren vooral aan restaurants, en mogen koken in de keukens van hun wijnboeren.

Vergeten gebieden, voorbije rages. Deel 6 Zuid-West Frankrijk

In de wijnwereld kijken we altijd vooruit, op zoek naar de nieuwste trends en de hipste regio’s. Maar wie achteromkijkt, ziet de ruïnes van voorbije rages, inclusief de verhalen die daarbij horen. Ronald Wortel verdiept zich in die vergeten gebieden. In deel 6 de wijnen uit Zuidwest-Frankrijk, die ooit beroemder waren dan Bordeaux.

In de rubriek Op de wijnkaart: Cindy Borger: “Ik wil spanning en leven in mijn wijnkaart”

Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant.

In de serie Proefpersonen gezocht, Deel 6: evolueren we door wijnonderwijs naar een objectief kwaliteitsoordeel?

In deze reeks denkt Stefaan Soenen na over wijn proeven, aan de hand van wetenschappen als anatomie en fysiologie, maar ook psychologie, sociologie, linguïstiek en zelfs filosofie. In deel 6: evolueren we door wijnonderwijs naar een objectief kwaliteitsoordeel?

Wijnbouw in Griekenland aangepast aan hitte en droogte

Griekenland is een interessant wijnland, waar moderniteit en traditie hand in hand gaan. Een absolute troef zijn de inheemse druivenrassen, goed aangepast als ze zijn aan een warm en droog klimaat. Ze produceren wijnen met een sterke identiteit die vaak verrassend goed zijn.

In de rubriek Lekkere trek: Avalon Wijn en Spijs uit De Steeg

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn.

In de rubriek Aan tafel: Kariem Hamed proeft Bourgogne

Om je als wijnimporteur te specialiseren in wijnen uit de Bourgogne heb je – gezien de complexiteit van de regio en de hoge prijzen – wel enig lef nodig. En kennis van het gebied natuurlijk. Kariem Hamed heeft beide.

Reageer op dit item

nl Nederlands