PERSWIJN Wijnconcours Italië! - Perswijn
SONY DSC
Nieuws

PERSWIJN Wijnconcours Italië!

Met misschien wel 2.000 ‘eigen’ druivenrassen is Italië een waar wijnbouwparadijs. De bekendste klinken de wijnliefhebber als muziek in de oren: nebbiolo, sangiovese, barbera, aglianico, trebbiano, garganega, verdicchio. En inmiddels ook nerello mascalese, greco di tufo, vermentino en vele andere.

Wat het land nóg bijzonderder maakt –even los van alle prachtige andere cultuur en geschiedenis– is dat de daadwerkelijke productieve aanplant ook echt divers is. Zeker in vergelijking met andere grote wijnlanden. Daar waar in Frankrijk 70% van de totale wijnproductie komt van de top tien aangeplante druivenrassen en in Spanje zelfs 75%, ligt dat percentage in Italië op slechts 38%. Zo divers als de druivenrassen zijn, zo gevarieerd is –haast als vanzelfsprekend– ook het wijnlandschap, met telkens weer andere omstandigheden van terroir, van Piëmonte tot Sicilië en van Friuli-Venezia Giulia tot Sardegna.
Daarbij heeft Italië naast die talloze autochtone druivenrassen ook nog eens vele traditionele gebruiken op gebied van wijnbouw en vinificatie, variërend van pergola’s en appassimento tot rijping in Slavonisch hout.

Door dat alles bij elkaar is er waarschijnlijk geen ander wijnland dat zo veel authentieke wijnen maakt. Dat wil ook zeggen: Italiaanse wijn herken je meteen. Het is en blijft ongelooflijk dat zelfs een Toscaanse wijn van cabernet sauvignon in eerste instantie Italiaans geurt en smaakt, en dan pas naar het –toch niet echt bescheiden– druivenras waarvan hij is gemaakt. Het geeft aan dat Italië iets extra’s heeft als het om wijn gaat.

En dat extra’s, de Italiaanse particolarità, moet gevierd worden, vinden wij bij Perswijn. Vandaar dat wij het PERSWIJN Wijnconcours Italië organiseren. Daarvoor hopen wij uiteraard op vele en diverse inzendingen. We kijken ernaar uit de rijkdom van de huidige Italiaanse wijnbouw in kaart te brengen en vele bijzondere wijnen te waarderen.

Wilt u meedoen? Vul dan voor 15 maart het inschrijfformulier in en stuur deze naar communicatie@perswijn.nl . Meer informatie over het PERSWIJN Wijnconcours Italië leest u hier.

Lars Daniëls MV

Reageer op dit item