UGCB presenteert Bordeaux-jaargang 2016 - Perswijn
NieuwsReportages & Reizen

UGCB presenteert Bordeaux-jaargang 2016

Met 2016 hebben de châteaux een zeer bijzondere jaargang in handen. Na het warme ’15 is dit een jaar waarin de druiven wat langer konden rijpen, waardoor fruit en mooie zuren voorop staan. Aanvankelijk zag het er helemaal niet zo positief uit. Het begin van het groeiseizoen in ‘16 was extreem nat, met zo’n 900 mm regen, bijna de hele normale jaarsom, met veel ziektedruk. Maar de tweede helft was extreem droog, zodat er toch waterstress optrad, nodig voor een groot jaar. De nachten in augustus waren al koel, maar na 12 september, met een klein beetje, zeer gewenste regen, werd het nooit meer echt heet, met mooie droge en koele dagen en frisse nachten. Dat is een van dé geheimen achter de grote kwaliteit van 2016. Het heeft de wijnen prachtig, heel puur fruit gegeven, en de zuren op peil gehouden.

We waren begin januari in Bordeaux, om daar een voorproefje te krijgen van deze bijzondere jaargang. We proefden intense, klassieke wijnen, met een lange toekomst voor zich. De commentaren ter plekke spraken voor zich. Château Latour: ‘Het was een bijzondere jaargang, met veel droogte in de tweede helft van het groeiseizoen. Door een late en perfecte rijping in september is het een wijn met een bijzondere concentratie in zijn tannine. En hij is frisser dan ‘15, een jaargang die meer is gemarkeerd door de warmte, en die minder diepgang heeft dan 16.’ Philippe Dhallouin, de directeur van Mouton-Rothschild, sluit zich hier bij aan: ‘2016 is rijk aan alles, met veel polyfenolen en veel zuren. Het was wel heel belangrijk om te wachten met de oogst om de tannine goed rijp te laten worden.’ Dat is de rode draad van 2016: machtige wijnen met veel, soms strenge tannine. Pauillac was een van de appellations waar geweldige wijnen zijn gemaakt.

Saint-Julien: jaargangen in balans

De appellation Saint-Julien is op de een of andere manier altijd een toonbeeld van stabiliteit. De appellation ontsnapte in 2015 aan de ergste regen, en 2016 gaf ook hier veel diepgang en concentratie. Bruno Borie van Château Ducru-Beaucaillou: ‘Voor ons is 2016 absoluut een schitterende jaargang. Bijna net zo goed als ‘05, ‘09 en ‘10. Of ‘18.’ In elk geval is het voor Saint-Julien een voortreffelijke jaargang, met bijzondere wijnen, mooi in balans, rijp, met prachtig fruit.

Margaux en Pessac-Léognan

Op de lichtere kiezelgronden in het zuiden van de Médoc en in Pessac-Léognan hadden druiven in ’16 meer last van de waterstress. Al proevend kun je in elk geval constateren dat ‘16 hier wat machtiger overkomt, wat minder ‘fris’ dan de meer noordelijke wijnen. De betere wijnen komen van de wijngaarden met wat meer klei in de ondergrond. Maar de kwaliteit blijft zeer hoog, en ook hier is het een groot jaar.

Saint-Émilion: geweldig goed

Omdat de Saint-Émilion op de heuvels bij het stadje beschikt over bijzondere klei-terroirs op een onderlaag van kalk, zijn daar met afstand de beste wijnen gemaakt. Spanning en sensatie. Op de lagere wijngaarden waren er meer problemen met de droogte, vooral met de merlot. Maar de toppers zijn hier werkelijk groots.

Sauternes: minder botrytis

Voor de Sauternes was 2016 een lastig jaar. De kwaliteit staat of valt hier met het optreden van botrytis. Het zeer droge najaar was ideaal voor mooi rood, maar zorgde ervoor dat er maar weinig botrytis op de druiven kwam. Daardoor hebben de wijnen meer aroma’s van ingedroogde druiven, en soms wat botrytis. Daardoor zijn ze anders van karakter dan de echte botrytiswijnen van ’13 en ’15.

Over het geheel genomen moeten we de jaargang zien als er een van zeer hoge kwaliteit, een jaar dat past in het rijtje topjaren van deze eeuw.

Ronald de Groot

De Bordeaux grands crus van jaargang 2016 zijn op 25 februari te proeven in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

Reserveer direct uw consumententicket

Reageer op dit item