Overpeinzingen op maandag: Klimaatverandering. Waarom niet meer mousserend in Nederland? - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Klimaatverandering. Waarom niet meer mousserend in Nederland?

Afgelopen dagen was ik op reis door Duitsland om daar te kijken naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van Sekt, de Duitse mousserende wijn. Een leerzame trip. De consumptie van mousserende wijnen bij onze oosterburen is immens, veel groter dan je zou denken. Natuurlijk gaat dat voornamelijk om zeer goedkope, vrij zoetige mousserende wijnen, waar grote bedrijven als Henkell en Rotkäppchen het patent op hebben. Maar ja, daar is gewoon de (super)markt voor. Maar ook de betere producenten floreren, en de wijnhuizen die Sekt maken schieten als paddenstoelen uit de grond.

Eigenlijk zien we op dit moment overal dezelfde ontwikkeling. Mousserende wijnen zijn verreweg de snelst groeiende wijncategorie. Wat me even deed afvragen waarom de jonge Nederlandse wijnbouw daarop niet veel meer inhaakt. We zien wel een paar goede en gevestigde namen als Apostelhoeve en Kleine Schorre met een prima mousserende wijn in het assortiment, maar verder is het nogal stil op dit gebied. Bij onze zuiderburen, In Wallonië, zijn inmiddels twee heel succesvolle bedrijven die meer dan 100.000 flessen mousserende wijn maken, die probleemloos worden verkocht. De enige nieuwe wijngaard die inspeelt op deze ontwikkeling is het Wijndomein Holset, bij Vaals. Dit 6,5 hectare grote wijngoed, aangeplant vanaf 2009, is volledig gewijd aan de productie van mousserende wijnen. Een slimme zet, zo lijkt me.

Degenen die hun wijngaarden langer geleden hebben aangeplant, lijken hier de boot te missen. Destijds waren veel van de nieuwe wijnboeren blijkbaar vooral geïnteresseerd in het maken van donkere en krachtige rode wijnen. Die waren toen ook in de mode. Een keuze die ik in ons klimaat nooit goed heb begrepen. Ik weet het, ik word door deze en gene voor een kritische zeurkous versleten. Maar modes gaan nu eenmaal voorbij. Met de kennis van nu, met de trend naar licht en elegant, ook bij rood, valt deze keuze mijns inziens ook achteraf moeilijk te rechtvaardigen. Het probleem van wijnbouw is dat je een wijngaard aanplant voor de lange termijn. Degenen die het het beste doen, zijn toch de producenten die werken met klassieke druivenrassen, en meestal wit. Daarom ook kunnen Kleine Schorre en Apostelhoeve nu een goede mousserende wijn maken. Ik denk dat met de verdergaande klimaatopwarming ook voor mousserende wijnen in de klassieke druiven de toekomst ligt. Ik vermoed dat op bepaalde plekken in Limburg zelfs pinot noir en zeker de vroegrijpe meunier ook prima als basis voor mousserende wijnen zou kunnen dienen. Holset werkt al met succes met chardonnay. Dat lijkt me nu eens een mooie uitdaging voor een ondernemende durfal.

Ronald de Groot

4 Reacties

 1. Wellicht eens een bezoekje brengen aan Raar – Wijngaard Raarberg. Hier produceren ze al 5 jaar uitsluitend mousserende wijn (methode traditionelle) van klassieke rassen Chardonnay en Pinot Noir!

 2. Hier een reactie van Domein Holset, genoemd in dit leuke artikel.
  Wij werken met klassieke én moderne druivenrassen. Van beiden maken we mousserende wijn. Ik trek door het land en laat sommeliers , FnB managers, vinologen en andere professionals proeven proeven en proeven.
  En wat zo leuk is…. iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeur. De ene professional loopt weg met De Prins van Holset (moderne rassen) de ander met de Dame van Holset (Chardonnay).
  Een deel van de Oogst 2018, die rijk was, blenden we houtgerijpte Chardonnay met Pinot Noir. Daarnaast ligt Souvignier Gris (die het echt geweldig doet) nu ook op hout en is bijna klaar om gecuveerd te worden met Johanniter. Over 2-4 jaar kunnen jullie de resultaten, naast elkaar, proeven.
  Zo geven wij inhoud aan het begrip BruisendWijnHuis van Nederland. Superleuk toch?

  Wat soms ingewikkeld in de ‘traditionele wijnwereld’ is, is dat men het vak leert door heel veel te proeven (wat goed is). Hierdoor ontwikkelen zich ook de smaakvoorkeuren. Dus waardeert men vaak wat bekend is, en maakt onbekend onbemind. Het wordt de komende tijd alleen maar spannender, gelaagder lekkerder en hopelijk wat schoner.

 3. Leuk artikel, Het klopt dat er maar 2 wijngaarden zich focussen op mousserend en zich hierin ontwikkelen.
  Domein Holset is één van die gefocusde bedrijven. Omdat we BruisendWijnHuis zijn doen we grote moeite om uit te vinden wat echt Nederlandse mousserend is. We voeren we een breed assortiment dat zowel van klassieke als van moderne stokken gemaakt wordt. Zo ligt van de mooie oogst 2018 zowel een deel van de Chardonnay op hout als (een deel) van onze Souvignier Gris.
  De Chardonnay cuveren we straks met Pinot Noir. Dat wordt dan de ‘klassieker’ van Holset. De Souvignier Girs cuveren we met Johanniter Dat wordt de ‘moderne bubbel’ variant van Holset (wie weet er nog goede namen?)

  Wat soms ingewikkeld in de ‘traditionele wijnwereld’ is, is dat men het vak leert door heel veel te proeven (wat goed is). Hierdoor ontwikkelen zich ook de smaakvoorkeuren. Dus waardeert men vaak wat bekend is, en maakt onbekend onbemind. Het wordt de komende tijd alleen maar spannender, gelaagder lekkerder en hopelijk wat schoner.
  Met het mooie assortiment van oa Domein Holset is het aan de echte wijnprof om deze bubbels naast elkaar te proeven en te beoordelen. Gelukkige komt oogst 2016 nu langzaam los. Dus er kan al naar hartenlust geproefd en vergeleken worden.
  De oogst 2018 waar we naast de Chardonnay nu ook de Souvignier Gris laten rijpen op eikenhouten vaten komt beschikbaar in 2021,2022 en 2023. Er is voor de mousserend liefhebber dus veel om naar uit te kijken.

Reageer op dit item