PERSWIJN #6 komt uit met veel informatieve en inspirerende artikelen. Lars Daniëls neemt u mee naar het proefevenement Mythos Mosel 2018 , Ronald de Groot laat u kennis maken met twee excentrieke wijnmakers uit Slovenië en Hubrecht Duijker vertelt over de volhardendheid van wijnbouwers uit South Carolina.
Verder ruim 500 proefnotities over wijnen met schilcontact, Chablis, Oostenrijks rood, Nebbiolo en overig rood uit Piemonte.
U leest over het Belgische Wijndomein Kitsberg, de eendruifswijnen in Sicilië, de wijnen van Odinstal, de eigenzinnige wijnboer Dominique Lafon, wijngebied Chablis en wereldwijnen uit de Elzas.
En natuurlijk in PERSWIJN #6 de vertrouwde columnisten, rubrieken, wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #6 is vanaf 3 september verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.
De Mosel: moderne mythe
De aantrekkingskracht van de Mosel is en blijft groot. En met het imago van dit schitterende wijngebied zit het ook wel goed. Producenten gaan er met de tijd mee, maar weten heel goed wat ze in huis hebben en wat er níet veranderd hoeft te worden. Die flexibiliteit in combinatie met zelfkennis leidt tot betere wijnen dan ooit, zo bewees het proefevenement Mythos Mosel 2018.
Aleš Kristančič en Josko Gravner: een speels kind, een serieuze paus
Wat zou de wijnwereld zijn zonder excentriekelingen? Het antwoord is simpel: heel erg saai. Moderne wijn is toch vooral heel technisch, en dan is het heerlijk om ook producenten tegen te komen die prettig gestoord zijn en buiten de gebaande paden treden. Het geldt voor twee “groten” die ik dit voorjaar bezocht: de speelse Aleš Kristančič van Movia in Brda en Josko Gravner, de paus van amforenwijn, net aan de andere kant van de grens, in Collio. Twee voortrekkers als het gaat om witte wijn met schilcontact en uit amforen.
Wijnbouw in South Carolina: volharding vereist
Als wijnbouwers ergens natuurlijke handicaps moeten overwinnen, is dat in South Carolina. Volharding is een eerste vereiste, en optimisme moet het winnen van wanhoop. Tijdens een reis langs de belangrijkste producenten tekende wijnontdekkingsreiziger Hubrecht Duijker – als eerste uit Europa – hun boeiende verhalen op.
Sicilië en de eendruifswijnen
Het verhaal van de opkomst van wijnen van één druivenras is inmiddels genoegzaam bekend. Veel wijndrinkers hechten waarde aan de vermelding van de druif op het etiket. Ze zien die als een soort merk. Ze kopen geen Bordeaux of Bourgogne, maar een Merlot of een Chardonnay. Gevolg: gebieden of streken waar van oudsher blends worden gemaakt, passen zich aan en gaan eendruifswijnen maken. Zo ook Sicilië, dat er flink mee scoort. Wijnliefhebbers zijn echter niet altijd even enthousiast.
Tot in de bodem. Proeven bij Odinstal
Proefflessen insturen doet Andreas Schumann, wijnmaker van Odinstal, al jaren niet meer. Liever nodigt hij één keer per jaar een select gezelschap van sommeliers en pers uit voor een verticale terroirproeverij op het wijngoed in de Pfalz. Magda van der Rijst was er deze ronde bij en raakte onder de indruk.
Dominique Lafon: ‘Je mag nooit stilstaan’
Wie het Domaine des Comtes Lafon in Meursault wel eens heeft bezocht, weet dat eigenaar Dominique Lafon niet zoveel geeft om mooie kleren. Hij blijft uiteindelijk een wijnboer. Tot ieders verrassing kwam hij onlangs in Amsterdam echter opdraven in een keurig blauw pak, om voor één keer zijn wijnen ter plekke toe te lichten aan een enthousiaste, grote groep jonge sommeliers.
Wijngebied Chablis: klassiek van nu
Chablis is en blijft een grote klassieker. De wijn dreigde in Nederland een beetje uit de mode te raken, maar het aantal fans neemt weer toe. Ook daarom werd hij afgelopen maand uitgebreid door het Perswijnpanel geproefd en staan hier de Chablisfeiten weer eens op een rij.
Wereldwijnen uit de Elzas verkopen zichzelf niet
De Elzas is een van de mooiste wijngebieden ter wereld, met een grote diversiteit aan terroirs, druivenrassen en wijnstijlen. Voor (gevorderde) wijnliefhebbers is de streek dan ook vaak een paradijs. Maar al die verscheidenheid heeft een keerzijde: de Elzas heeft moeite zich goed te verkopen aan een groot publiek.
SommelierOorkonde. Wijn in de praktijk
Wijneducatie is populair en cursussen over wijn zijn er op allerlei gebied. Maar wat ontbrak, was er een die puur gericht is op het werken met wijn in de horeca. De SommelierOorkonde van de Wijnacademie wil dit gat opvullen.
Veldwerk in de Champagne
Elk jaar neemt Karin van Leeuwen een consultancyopdracht aan van een wijnbedrijf, die ze vervolgens uitvoert met haar studenten in het kader van hun ingenieursopleiding aan de landbouwuniversiteit van Bordeaux. Dit jaar kregen ze een opdracht van het champagnehuis Bollinger, dat hen vroeg een studie te doen naar het terroir van hun wijngaarden in de gemeenten Aÿ, Tauxières en Verzenay. Die studie is een goede gelegenheid om dit intrigerende wijngebied nader te bekijken.
In de serie wijnmakersportretten: Mee Godard
Ze oogt frêle, en haar zachte stem, bescheidenheid en charmante giechellachje onderstrepen dat beeld. Een tikje vermoeid lijkt ze ook wel – ze werkt hard en is overduidelijk streng voor zichzelf. Mee Godard begon in 2013 haar domein in de Beaujolais en voelt zich nog steeds wat onwennig in haar solocarrière. ‘Pas over een aantal jaren weet ik of ik het inderdaad goed doe.’
In de rubriek Wijnmensen: Simon Woolf
Na vier jaar onderzoek verscheen het eerste, aanstekelijk geschreven boek over orange wine. De Brit Simon Woolf begon eraan omdat niemand anders het deed. Omdat Woolf hier woont, kunnen wij het al kopen – de rest van de wereld wacht tot het najaar.
In de serie Wijn houdt van België, deel 6: wijndomein Kitsberg in het Limburgse Heers
De wijnbouw in België groeit exponentieel, zowel in kwantiteit als kwaliteit. Overal starten nieuwe wijndomeinen op en een aantal is heel ambitieus. Op dit moment telt het land ongeveer 350 hectare wijngaarden en 270 wijnbouwers. In deze serie wordt verslag uitgebracht van de meest inspirerende Belgische wijndomeinen, de belangrijkste wijnbouwtendensen en de behaalde kwaliteit.
In de rubriek Op de wijnkaart: Daphne Oudshoorn
Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant.
In de serie Graven in de wijngaard, deel 6: afzettingen
Met alle aandacht voor de herkomst en duurzaamheid van wijn is het logisch dat de grond waarin druivenplanten wortelen steeds meer aandacht krijgt. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal in die bodem? Perswijn gaat ondergronds met een serie van acht delen over wijngaardbodems en hun relatie tot wijnkwaliteit.
In de rubriek Lekkere trek: restaurant in geuren en kleuren uit Berg en Dal
Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn.
In de rubriek Aan tafel: Coos Verweij proeft Piemonte
Bij de inzenders voor de overzichtsproeverij van wijnen uit Piemonte zitten verschillende kleinere importeurs die zich in dat wijngebied specialiseren. Vino Linea Directa is er een van, en eigenaar Coos Verweij proeft met ons mee.