Eric Albada Jelgersma overleden - Perswijn
Nieuws

Eric Albada Jelgersma overleden

Op 21 juni overleed Eric Albada Jelgersma, eigenaar van Château du Tertre in Margaux en Caiarossa in Toscane, op 79-jarige leeftijd. Albada Jelgersma was een buitengewone persoonlijkheid. Wat hij deed, deed hij met volle passie en inzet. Ik leerde hem kennen toen hij de exploitatie overnam van Château Giscours in Margaux, in 1995. Dat was iets wat niemand anders aandurfde, vanwege de juridische consequenties en de ruzies binnen de familie Tari, die tot op heden voortduren, waardoor het wijngoed zelf nog altijd in handen is van de familie Tari.

Hij wond zich bij mijn ontmoeting vooral op over de gang van zaken bij ‘zijn’ Laurus, een supermarktbedrijf waarover hij sinds 1996 geen verantwoordelijkheid meer droeg, en dat ketens expoloiteerde onder de naam De Boer, Edah, Basismarkt en Konmar. Knarsetandend zag hij toe terwijl de mededingingsautoriteiten toestonden dat Ahold distributeur Schuitema over kon nemen. Hij vond dat dit, vanwege de dominante marktpositie van Albert Heijn, nooit had mogen worden toegestaan.

In 1997 nam hij het buurchâteau van Giscours over, Du Tertre, waardoor hij zich écht château-eigenaar in Margaux mocht noemen. Hij investeerde hier veel geld in en zorgde er voor dat de wijnen van beide châteaux, Du Tertre en Giscours, allebei terugkeerden naar de top. Hij stelde de jonge en capabele Alexander van Beek aan als directeur, waardoor deze operatie vanuit Frankrijk werd geleid en alles gladjes verliep.

In 2005 brak hij zijn nek tijdens een zeiltocht in de Caraïben. Een tragisch ongeluk, waardoor hij vanaf zijn nek volledig verlamd raakte. In de periode daarna bleef hij, ondanks alles, de beide wijngoederen aansturen, met een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen. Typisch Eric Albada Jelgersma. Van opgeven wilde hij nooit weten. Zijn kinderen, Dennis, Derk en Valerie zullen zijn levenswerk voortzetten.

Ronald de Groot

Reageer op dit item