PERSWIJN #4 2018 - Perswijn
NieuwsPersberichten

PERSWIJN #4 2018

Als extra krijgt u bij dit nieuwste nummer van PERSWIJN #4 de Koopgids Voorjaar & Zomer 2018 met een selectie van de lekkerste wijnen voor nu.

In het magazine leest u over de ‘vergeten’ druivenrassen die Lars Daniëls in Chili tegenkwam, vertelt Ronald de Groot over de toppers en dalers van Bordeaux 2017 en breken wij een lans voor de Nebbiolo’s uit Alto Piemonte. Verder artikelen over de Zuid-Afrikaanse wijnmakers van de Finlayson-dynastie, Olivier Krug, Cariñena en zijn bijzondere  terroirs, Crémant als concurrentie van Champagne,  Sauvignon-Sémillon en Elena Walch. In de serie Wijn houdt van België legt Stefaan Soenen Château Bon Baron onder de loep, Lars Daniëls vertelt over de sedimentaire gesteenten in de wijngaard en Kees van Leeuwen werpt een kritische blik op duurzame wijnbouw.

Verder 500 geproefde en beoordeelde wijnen: Sauvignon Blanc buiten Europa, Chardonnay zuidelijk halfrond, Languedoc, witte Loire (m.u.v. Sauvignon) en Bordeauxprimeurs 2017.

En natuurlijk in PERSWIJN #4 de vertrouwde columnisten, rubrieken, wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #4 is vanaf 11 juni verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

 

Koopgids Voorjaar & Zomer 2018

Als je als wijnblad een aparte koopgids voor de lente en zomer uitbrengt, moet er natuurlijk wel sprake zijn van zoiets als voorjaar- en zomerwijnen. Bestaan die nog? Toch wel, vinden wij. Voor ons wijnconcours werden meer dan 500 wijnen ingestuurd. Wij selecteerden de lekkerste voor u.

 

Het échte Chili: terug naar het begin

In het land waar wijnboeren als gevolg van aardbevingen en tsunami’s eens in de zoveel tijd opnieuw moeten beginnen, hebben bepaalde wijngaarden al eeuwen overleefd. Ze liggen in de oude zuidelijke wijnbouwgebieden van Chili: Bío Bío, Itata en Maule. En ze zijn niet beplant met cabernet sauvignon of carmenère, maar met país, moscatel en andere minder bekende rassen. Ze waren vergeten, maar zijn nu weer interessant: ze zijn het hart van de échte Chileense wijnbouw.

 

Bordeaux 2017: zo opwindend is het lang niet geweest

Wat een feest! 2017 was in primeur een jaargang voor de échte proevers. Wijn voor wijn moest je serieus beoordelen of hij goed was of niet, zo wisselend was het resultaat. Niks van dat saaie gedoe zoals in 2015 of 2016, waarin bij wijze van spreken alle wijnen min of meer geslaagd zijn. De oogst van 2017 is een verhaal van fijne en klassieke wijnen, maar ook van flinke mislukkingen. Toppen en dalen.

 

Alto Piemonte neemt de lift omhoog

Te vaak worden de Nebbiolo’s uit Alto Piemonte gezien als goedkopere alternatieven voor Barolo en Barbaresco. Daar willen de producenten in het noorden korte metten mee maken. Voordeliger blijven ze, maar het imago moet veranderen, want de wijnen uit Alto Piemonte hebben een unieke, eigen stijl. In de beste gevallen zijn ze elegant, verfijnd en ronduit verrukkelijk.

 

De Finlayson-dynastie

In Zuid-Afrika kom je vaker dezelfde achternamen tegen, maar in de wijnindustrie is Finlayson wel een heel opvallende. Ook omdat het daarbij niet om de minste wijnhuizen gaat: Bouchard Finlayson, Creation, Crystallum en Edgebaston, om enkele actuele voorbeelden te noemen. Perswijn duikt in de wijn, stamboom en verhalen van de Finlaysons.

 

Geen twijfels bij Olivier Krug

Begin dit jaar schreven we over de nieuwe politiek van Krug: elk jaar een nieuwe, genummerde editie. Een breuk met de traditie van een champagnehuis dat 130 jaar lang maar twee wijnen maakte, de Grande Cuvée en een Millésimé. Is het puur marketing? Perswijn praatte na met directeur Olivier Krug (1966), zesde generatie, en stelde meteen ook de prangende vraag: is Olivier nog wel aandeelhouder in het bedrijf?

 

Cariñena en zijn bijzondere terroirs

Cariñena heeft al een eeuwenlange geschiedenis als wijngebied van betekenis. De kwaliteit van de wijnen werd geprezen in klassieke literatuur en historische geschriften; Cariñena behoorde tot de favoriete wijnen van Spaanse koningen en edellieden. Het is dan ook een bijzonder wijngebied, dat zich tot op de dag van vandaag heeft weten te vernieuwen.

 

Bruisend streekproduct. Crémant kan concurrentie aan

We drinken steeds meer mousserende wijn. Champagne staat nog altijd aan kop, maar het zijn de andere bubbels die voor de groei in de bruismarkt zorgen. Prosecco prijkt al jaren boven aan de lijst, met cava als runner-up. Crémant blijft nog achter, maar tijdens het 27e Concours National des Crémants in Bordeaux was er volop reden om het glas te heffen. De groei zit erin. Bij alle acht AOP’s.

 

Samen beter: Sauvignon-Sémillon

Pure Sauvignon Blanc van bepaalde plekken kan waanzinnig goed zijn. Blends met Sémillon zijn echter vaak minstens zo goed en vooral spannender. Hoe zit dat en wat is het geheim van hun samenspel?

 

Elena Walch ‘Ik zit nog altijd vol plannen’

Om als vrouw op hoog niveau mee te draaien in de wijnwereld moet je misschien nog wel ambitieuzer en gepassioneerder zijn dan menig mannelijke collega. Het werk is fysiek zwaar en vraagt om radicale keuzes en commitment. Elena Walch was haar tijd ver vooruit toen zij aan het roer kwam te staan van het gelijknamige wijnhuis in Alto Adige, Noord-Italië, en nieuwe wijnbouw- en wijnmaakmethoden invoerde. Deel 4 van een serie wijnmakersportretten.

 

Wijn houdt van België: Château Bon Baron

De wijnbouw in België groeit exponentieel, zowel in kwantiteit als kwaliteit. Overal verschijnen nieuwe wijndomeinen, soms met grote ambities. Op dit moment telt het land ongeveer 350 hectare wijngaarden en 270 wijnbouwers. In deze serie leest u alles over de meest inspirerende Belgische wijndomeinen, de belangrijkste wijnbouwtendensen en de kwaliteit van de wijnen.

 

Graven in de wijngaard. Deel 4: sedimentaire gesteenten

Met alle aandacht voor de herkomst en duurzaamheid van wijn is het logisch dat de grond waarin druivenplanten wortelen steeds meer aandacht krijgt. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal in die bodem? Perswijn gaat ondergronds met een serie van acht delen over wijngaardbodems en hun
relatie tot wijnkwaliteit.

 

Duurzame wijnbouw: een kritische blik

“Duurzaam” is een modewoord geworden. Alles en iedereen is duurzaam, want dat ligt goed bij de consument. Het woord kan echter heel verschillende concepten en praktijken aangeven. Slecht gedefinieerd gebruik ervan kan het begrip uithollen.

 

Rubrieken

 

Wijnmensen: Daniël Schein

Eigenaar van 4850 in Amsterdam (geopend afgelopen januari), het geheime adres van
sommeliers en wijnliefhebbers uit het hele land. Hier vind je de onmogelijk geachte combinatie van wijnbar, koffiebar en restaurant in één. Van alles het beste, in een gemoedelijke sfeer.

 

Op de wijnkaart: Arjen Pleij

F&B manager van Kasteel Engelenburg in Brummen, de eerste MV in de horeca en Zuid-Afrika specialist.

 

Aan tafel: Cathy Moerdijk

Al eerder, in 2009, zat Cathy Moerdijk bij Perswijn aan tafel. Toen had ze net een carrièreswitch gemaakt. Nu weer, en daarom is het tijd om bij te praten – bij een goed glas Languedoc.

Reageer op dit item