PERSWIJN #3 2018 - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #3 2018

In dit lentenummer van PERSWIJN #3  vertelt Stefaan Soenen over Vin de Liège en onderzoekt Lars Daniëls schist en leisteen in de wijngaard. We geven de wijnen uit Saint-Joseph de aandacht die ze verdienen en u leest waarom Montefalco Sagrantino niet voor beginners is. Verder hebben we artikelen over de eigenzinnige terroirchampagnes van David Léclapart, blends uit Brda, het ego van Bernhard Ott, echte Soave zoals het hoort, de balans tussen lokale en internationale druiven in Arribes, de Australische Pinot Noir en Kees van Leeuwen over de aromamode. Verder 500 geproefde en beoordeelde wijnen, Languedoc, Europese Sauvignon Blanc en rood uit Duitsland.

En natuurlijk in PERSWIJN #3 de vertrouwde columnisten, rubrieken, wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #3 is vanaf 23 april verkrijgbaar in de winkels, bij onze ambassadeurs en online via www.perswijn.nl/webshop. Abonnees lezen PERSWIJN als eerste door 21 april in te loggen met hun abonneenummer op magazine.perswijn.nl.

 

Wijn houdt van België

Deel 3: Vin de Liège

De wijnbouw in België groeit exponentieel, zowel in kwantiteit als kwaliteit. Overal verschijnen nieuwe wijndomeinen, soms met grote ambities. Op dit moment telt het land ongeveer 350 hectare wijngaarden en 270 wijnbouwers. In deze serie leest u alles over de meest inspirerende Belgische wijndomeinen, de belangrijkste wijnbouwtendensen en de kwaliteit van de wijnen.

 

Saint-Joseph: de andere kant van de Rhône

Saint-Joseph heeft niet de historische roem van de overbuur Hermitage, en ook niet de nouveau riche van Côte-Rôtie. Maar de appellation brengt geweldige wijnen voort, rood én wit, die kwalitatief niet of nauwelijks onderdoen voor die van de buren en die veel prettiger geprijsd zijn. Saint-Jo leeft op en krijgt eindelijk aanzien dat het verdient.

 

Montefalco Sagrantino: niet voor beginners

Het uitzicht vanuit Montefalco lijkt sterk op dat in Montalcino of Montepulciano. Ook dit mooie,
historische dorp met zijn oude stadsmuur ligt als een adelaarsnest op een heuvel. Het wordt aan alle kanten omgeven door heuvels en wijngaarden. De gebouwen hebben hetzelfde karakter als die in de wijndorpen van Toscane. Maar toch is het anders. Hier in Umbrië is het landschap ruiger en stoerder – net als het druivenras sagrantino en zijn wijnen. Dat geeft ze een heel eigen karakter, maar vormt ook een struikelblok.

 

De wijnen van David Léclapart: puur, pittig en precies

Zijn grootvader plantte in 1946 stokken in Trépail, zijn vader zette het bedrijf voort en het
sprak vanzelf dat David Léclapart het stokje zou overnemen. Tot zover geen verrassing, behalve
dat David voor de biologischdynamische aanpak koos. Daar is lef, uithoudingsvermogen, vertrouwen en visie voor nodig. Dat alles heeft David Léclapart en hij produceert eigenzinnige, unieke terroirchampagnes: puur, pittig en precies.

 

Blends (en meer) uit Brda

Tijdens een bezoek aan Brda (waarover meer in het volgende nummer), gingen we ook langs bij het familiebedrijf Šibav. In dit prachtige landschap met zijn steile heuvels, bossen en wijngaarden maakt de bescheiden Milan Šibav uitstekende wijnen. We raakten op zijn bedrijf verzeild dankzij wijnjournalist Paul Balke, die hier – verrassend genoeg – een eigen blend laat maken.

 

Het DNA van de wijnmaker: Bernhard Ott

Goede wijn komt niet spontaan uit een druif vloeien. En goede wijnmakers komen niet zomaar uit de lucht vallen. Net als hun wijnen zijn ze gevormd door herkomst en opleiding, tradities en nieuwe inzichten, karakter en toevalligheden. Perswijn probeert door te dringen tot het DNA van wijnmakers. Zoals dat van de Bernhard Ott van Weingut Ott in de Wagram.

 

De balans tussen onbedorven en efficiënt: Arribes

In de trend naar het gebruik van meer lokale druiven blijft het voor onbekende streken balanceren tussen wat er lokaal aan bijzondere druiven voorhanden is en welke internationale druiven er passen. Het achteraf gelegen, onbedorven Spaanse wijngebied Arribes is een goed voorbeeld. Van oudsher staan hier lokale rassen als juan garcía, rufete en bruñal in kleine, oude wijngaardjes. Nu duiken de grote, efficiënte wijngaarden op, met syrah als het internationale alternatief. Hij mag niet voor de DO worden gebruikt, maar scoort wél beter op de internationale markt.

 

Hot item: Australische Pinot Noir

Al wordt Europa de laatste jaren als wijnafzetmarkt nogal verwaarloosd door Australië, de wijnen die ze er maken zijn wél naar onze smaak. De tijd van logge Shiraz is voorbij. Er is aandacht voor terroir en klimaat. En ook hier lijkt Pinot Noir de wijn van de toekomst. Maar is dat wel verstandig? Ronald de Groot toog naar Londen om daar op een grote overzichtsproeverij de stand van zaken te peilen en Shiraz naast Pinot Noir te zetten.

 

Echte Soave zoals ’t hoort

Het is eigenlijk al té vaak geschreven, maar het is een realiteit waar je niet omheen kunt: het imago van Soave is (nog steeds) niet goed. En dat terwijl er zulke goede, bijzondere wijnen worden gemaakt. Proef de wijnen van de voortrekkers van échte Soave als Pieropan, Gini, Suavia en Inama en het glas is weer halfvol in plaats van halfleeg.

 

Samantha O’Keefe: ‘ik maak mijn regels zelf’

Om als vrouw op hoog niveau mee te draaien in de wijnwereld moet je misschien nog wel ambitieuzer en gepassioneerder zijn dan menige mannelijke collega. Het werk is fysiek zwaar en vraagt om radicale keuzes en commitment. Samantha O’Keefe van Lismore Estate Vineyards kwam er als jonge moeder, met 36.000 wijnstokken en een grote schuld bij de bank, alleen voor te staan op een eenzame heuvel in Zuid-Afrika. Deel 3 van een serie wijnmakersportretten.

 

Graven in de wijngaard, deel 3, schist en leisteen

Met alle aandacht voor de herkomst en duurzaamheid van wijn is het logisch dat de grond waarin druivenplanten wortelen steeds meer aandacht krijgt. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal in die bodem? Perswijn gaat ondergronds met een serie van acht delen over wijngaardbodems en hun relatie tot wijnkwaliteit.

 

Rubrieken

Op de wijnkaart: Petro Kools

gastheer en sommelier bij restaurant Da Vinci in Maasbracht

Aan tafel

Duitse wijnen zijn populair. Niet alleen wit, met Riesling voorop, ook Duitse rode wijnen scoren steeds beter. Of ze ook aan tafel standhouden, proberen we uit met Marcel Arentz, de man die al ruim 25 jaar Duitse wijn importeert.

Wijnmensen: Clara de Nijs

Als uit het niets verscheen Cotidie, het bedrijf waarmee Clara de Nijs prijswinnende champagnes van kleine huizen importeert. Haar missie: niet alleen champagne als je wat te vieren hebt, maar ook gewoon bij de boterham met pindakaas.

Kees van Leeuwen over aromamode

Aroma’s spelen een belangrijke rol in de kwaliteit van een wijn. Voor veel aroma’s is het niet altijd duidelijk of ze positief dan wel negatief zijn voor de perceptie van kwaliteit. Want wat als kwalitatief goed wordt ervaren is subjectief, en aan cultuur en mode onderhevig.

Klik hier als u geïnteresseerd bent in een abonnement. Hier vindt u de verkooplocaties van PERSWIJN.

Heeft u een abonnement? Lees ‘m hier direct online!

Reageer op dit item