Hubrecht Duijker en Adrian Zarzo Habraken eerste Nederlandse Caballeros del Vino - Perswijn
Hubrecht Duijker en Adrian Zarzo Habraken
Nieuws

Hubrecht Duijker en Adrian Zarzo Habraken eerste Nederlandse Caballeros del Vino

Op donderdag 12 april zijn door ambassadeur van Spanje, Z.E. Fernando Arias González, in zijn residentie in Den Haag de eerste twee Nederlanders benoemd tot Caballeros del Vino. We dachten eerst nog dat het een vervolg was op Perswijn’s 1 aprilgrap, waarin onze hoofdredacteur Ronald de Groot zogenaamd Caballero de la Orden de Rioja werd (wat hij overigens zou verdienen). Maar de Orden de Caballeros del Vino is geen grap. Het is een prestigieuze Spaanse wijnorde die al bestaat in het Verenigd Koninkrijk en in Rusland, en nu dus ook in Nederland. En het moet gezegd worden, Spanje heeft met Hubrecht Duijker en Adrian Zarzo Habraken twee meer dan waardige eerste Caballeros del Vino gekozen.

Over Hubrecht Duijker’s verdiensten voor de promotie van wijn en wijnkennis in Nederland (en ver daarbuiten) kunnen we eigenlijk kort zijn: die zijn enorm. Ook op het gebied van Spaanse wijnen. Hubrecht, die in totaal momenteel al 118 boeken en boekjes over wijn op zijn naam heeft staan, schreef drie boeken die alleen over Spaanse wijnen gingen: De Wijn- en Reisatlas van Spanje (1992), Wijnwijzer Spanje (1991) en De goede wijnen van Rioja (1985). Met name die De Wijn- en Reisatlas van Spanje was een standaardwerk voor zijn tijd en is in meerdere talen vertaald. Hubrecht is daarmee een logische en terechte eerste Nederlandse Caballero del Vino.

Adrian Zarzo Habraken, zoon van een Nederlandse moeder en Spaanse vader, is ook een volkomen terechte keuze. Opgegroeid in Spanje (provincie Valencia), kwam Adrian in zijn tienerjaren naar Nederland en volgde een horecaopleiding tot kok. Hij sloot zijn opleiding af bij Cees Helder in Parkheuvel en vertrok daarna naar Spanje. Bij Can Fabes in Sant Celoni bij Barcelona, het in 2013 gesloten toprestaurant van zijn grote voorbeeld, wijlen Santi Santamaria, bekwaamde hij zich in de moderne Spaanse keuken, die toonaangevend geworden was. Bij terugkomst in Nederland werkte Adrian nog als chef de partie in Jonnie Boer’s De Librije. Maar hij had altijd ook al veel interesse in wijn en was daarna o.a. hoofdsommelier bij Ivy van François Geurds. In 2013 opende Adrian zijn eerst eigen restaurant in Eindhoven, genaamd Zarzo, dat in 2015 zijn eerste Michelinster kreeg. In 2016 kwam er een tweede zaak bij, het meer laagdrempelige Valenzia. Alsof dat niet genoeg is een aantal jaar, opent Zarzo met zijn zakenpartner Sunny Devens zeer binnenkort nog eens twee zaken, Sun by Zarzo en Bodega by Zarzo, beide ook in Eindhoven. Bij elkaar verkoopt hij waarschijnlijk meer goede (en beroemde!) Spaanse wijn dan wie ook in Nederland.

Lars Daniëls MV

Reageer op dit item