Lars Daniëls is in Campanië - Perswijn
Napoli - Campania
Reportages & Reizen

Lars Daniëls is in Campanië

Onze redacteur Lars Daniëls is in Campanië voor het evenement Campania Stories 2018. Hier een bericht van hem:

Ik ben voor een paar dagen in Campanië, voor het eerst. Mijn verwachtingen waren hooggespannen en lijken uit te komen. Ik verheugde me niet alleen op de wijnen en wijngaarden maar ook op het verblijf in Napoli. Wat een chaotische, levendige stad, compleet anders dan andere Italiaanse steden die ik ken, ook anders dan Palermo. Iedereen lijkt te doen wat hij wil of moet, zeker in het verkeer. We zitten in een prachtig hotel, maar in een slechte wijk, naar verluidt. Het maakt het alleen maar spannender.

Napoli (Campanië)

Gisteren was de eerste dag van Campania Stories, een evenement rondom de presentatie van de nieuwe wijnen (recentste jaargangen) van Campanië. In de ochtend kon ik eindelijk eens Villa Matilde te bezoeken, waarvan ik bij Passport Wijnen lang de wijnen heb verkocht. Het is een prachtig bedrijf, met een fijn restaurant en overnachtingsmogelijkheid. Belangrijker, het is dé voortrekker van Caserta in het algemeen en Falerno del Massico in het bijzonder. De kwaliteit van de wijnen ligt hoog en de stijl is met de tijd meegegaan; minder stempel van hun consultant sinds 25 jaar, Riccardo Cotarella, meer originaliteit en verteerbaarheid.

Villa Matilde
Dé voortrekker van de regio Caserta (Campanië) in het algemeen en Falerno del Massico DOC in het bijzonder.

De twee topwijnen zijn ongetwijfeld Falerno del Massico bianco Vigna Caracci en Falerno del Massico rosso Riserva Vigna Camarato. Beide komen van de oudste wijngaarden (50+), aan de voet van de oude vulkaan Roccamonfina. Caracci van falanghina en Camarato van aglianico en wat piedirosso. Vigna Caracci wordt tegenwoordig deels vergist in amforen (alleen de most) en dat heeft de wijn nog meer authenticiteit gegeven. Opmerkelijk zijn de zilte bitters en goede zuren. Aglianico wordt lokaal maar ook buiten Campanië niet zelden vergeleken met nebbiolo en dat is niet onlogisch, vooral gezien zijn combinatie van zuren en tannine. Vigna Camarato laat zien hoe goed goedgemaakte Aglianico daardoor kan ouderen, ook indien gecomplementeerd door de levendige piedirosso; 2011 Vigna Camarato is nog compleet fris en nog lang niet op zijn hoogtepunt. Villa Matilde maakt nog veel meer wijnen en ze zijn allemaal goed: zuiver en eigentijds. Ik zou ze nog steeds kunnen verkopen.

Het uitzicht over Caserta
Het uitzicht over Caserta

In de middag vond de gebruikelijke persconferentie plaats, die zelden heel boeiend is. Maar de locatie maakt dat meer dan goed: het overweldigend grote en mooie voormalig koninklijke paleis in Caserta, Reggia di Caserta. De Italianen zeiden met veel trots en minder realiteitsgevoel dat het mooier is dan Versailles. Indrukwekkend is het zeker. Caserta is trouwens een heel leuke, energieke stad. ’s Avonds moesten we voor een eenvoudig doch smaakvol avondeten ver de heuvels achter Caserta in, naar een vrij nieuwe producent, Sclavia. Een bijzondere tocht, mag ik wel zeggen; we waren blij dat we deze azienda uiteindelijk vonden. Zoals meerdere in dit deel van Campanië, zijn hun specialiteiten zeer originele, maar ietwat rustieke wijnen van pallagrello bianco en casa vecchia. Ze deden het evenwel uitstekend bij de fantastische venkelworsten van de BBQ! Ook aanwezig met haar zeer gewilde wijnen was Maria Luisa Murena van Galardi (Terre di Lavoro). Nooit vervelend om die wijnen te kunnen drinken.

Aglianico druif
Aglianico (Foto: Caspar Diederik)

Vandaag heb ik heel veel witte wijnen uit Campanië geproefd, bijna alle die gepresenteerd werden. Veel Greco di Tufo en Fiano di Avellino dus, maar ook Falanghina, Pallagrello bianco, Copa di Volpe en Lacryma Christi bianco bijvoorbeeld. Het niveau was behoorlijk heterogeen, de wijnstijlen ook. Die gaan van zeer rustiek tot zeer verfijnd, en van zuiver maar technisch en dus voorspelbaar tot compact, origineel en spannend.

Campania Stories 2018
Campania Stories 2018

De volgende wijnen sprongen er vandaag uit voor mij:

Cuomo Marisa, Costa d’Amalfi Furore Bianco Fiorduva 2016
Ferrara Benito, Greco di Tufo Vigna Cicogna 2017
Colli di Lapio, Greco di Tufo 2017
Colli di Lapio, Fiano di Avellino 2017
Fattoria La Rivolta, Beneventano Bianco Sogno di Rivolta 2016
Alois, TDV Pallagrello Bianco Caiatì 2016
Villa Matilde, Falerno del Massico Bianco Vigna Caracci 2014
Villa Matilde – Tenute di Altavilla, Fiano di Avellino Tenuta di Altavilla 2017
Tenuta Sarno 1860, Fiano di Avellino Sarno 1860 2012
Feudi di San Gregorio, Greco di Tufo Cutizzi 2017
Donnachiara, Greco di Tufo 2017
San Salvatore 1988, Paestum Fiano Trentenare 2017
Aia delle Monache, TDV Pallagrello Bianco Radegonda 2016

Morgen gaan we verder met rood. Straks? De oude stad in, pizza eten!

Lars Daniëls MV

Reageer op dit item