PERSWIJN #2 2018 - Perswijn
Perswijn 2 - Magazine
Nieuws

PERSWIJN #2 2018

PERSWIJN #2 komt uit met veel informatieve en inspirerende artikelen, o.a. over het Belgische wijndomein Entre-Deux-Monts, de nieuwe kracht van Duitse wijn, een interview met Morné Vrey, de wijnmaker van het superchicque Zuid-Afrikaanse Delaire Graff, Bordeaux 2015 en Lars Daniëls die verder in de wijngaard graaft.Verder 500 geproefde en beoordeelde wijnen uit Franken, Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages, Merlot (Bordeaux uitgezonderd) en rode Loire.

En natuurlijk in PERSWIJN #2 de vertrouwde columnisten, rubrieken, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #2 is vanaf 12 maart verkrijgbaar in de winkels, bij onze ambassadeurs en online via www.perswijn.nl/webshop. Abonnees lezen PERSWIJN als eerste door 10 maart in te loggen met hun abonneenummer op magazine.perswijn.nl.

De nieuwe kracht van Duitse wijn (en 10 wijnen die u niet mag missen)

Duitse wijnen – zoet én droog, wit én rood – zijn van wereldklasse. Na een te sterke nadruk op de techniek van het wijnmaken in de twintigste eeuw kiest de jongere generatie wijnboeren voor de wijngaard als uitgangspunt. De Duitse wijnbouw bloeit en heeft zijn kracht gevonden. Lars Daniëls
beschrijft hoe dit succes tot stand kwam.

Tweeluik: George Fistonich, duurzaam duurt het langst & Terry Peabody, van trucs naar terroir

De wijnbouw kent een aantal iconen. Mensen die hun stempel hebben gedrukt op de ontwikkelingen in de wijnbouw van de laatste decennia. George Fistonich van Villa Maria en Terry Peabody van Craggy Range (beide Nieuw-Zeeland) zijn ongetwijfeld zulke iconen. In dit tweeluik aandacht voor deze twee grootheden.

Morné Vrey van Delaire Graff: ‘ik weet precies wat ik wil’

Veel bezoekers van de ZuidAfrikaanse Cape Winelands kennen Delaire Graff Estate in Stellenbosch als superchic wijnhuis met schitterende panorama’s, luxueuze restaurants en terrassen, tuinen en muren vol kunst. Maar wat is de signatuur van dit huis als het puur om de wijn gaat? Perswijn sprak met wijnmaker Morné Vrey, Young Winemaker of the Year 2015, lid van het Cape Winemakers Guild en volgens Platter’s Wine Guide 2018 ook dit jaar weer maker van meerdere vijfsterrenwijnen.

Roda in Rioja. Dubbeltop

Rioja is, dankzij overtuigende wijnen, de laatste jaren weer terug in de spotlights. Wel zijn er nogal wat verschillende visies op wat Rioja is en zou moeten zijn. Veel beroemde producenten, waaronder Bodegas Roda, trekken hun eigen plan.

Lorenza Sebasti, Castello di Ama: ‘Goede terroirwijn verveelt nooit’

Italië is een bijzonder land, met een waanzinnige veelzijdigheid. Er zijn veel clichés over te verzinnen, en toch brengt het ook altijd weer aangename verrassingen. Zoals de sprankelende Lorenza Sebasti, CEO van Castello di Ama, een bijzonder familiewijngoed in Chianti Classico. ‘Voor Italianen is het glas altijd halfleeg. Dat bevalt me niks. Voor mij is het op zijn minst halfvol.’ Dat typeert de kracht en de energie die deze bijzondere persoonlijkheid uitstraalt.

Chianti Classico, meer woorden dan daden

Na het gesprek met Lorenza Sebasti van Castello di Ama stond een reis gepland naar Florence, voor het proeven van Chianti en Chianti Classico. Dat sloot dus mooi aan. En één ding werd heel duidelijk: Chianti is een streek met talloze subgebieden, elk met eigen wijnen en met een eigen karakter. Dat maakt het er niet gemakkelijker op. Ondertussen probeert Chianti Classico de meeste aandacht te trekken, met steeds meer nadruk op “zijn” sangiovese.

Gewoon heerlijk! En andere proefnotities…

Een aanzienlijk onderdeel van het schrijven over wijn behelst het maken van proefnotities. Hoe hebben ze zich ontwikkeld, wat zijn ze waard en waaraan moet een goede proefnotitie voldoen?

Bordeaux 2015 Rijp, soepel en lekker

Op 5 februari van dit jaar presenteerde de UGCB, de club van ‘grote’ Bordeaux, de jaargang 2015 in Krasnapolsky in Amsterdam. Maar liefst 94 leden lieten hun wijnen proeven, die vorig jaar op fles werden gebracht. De reacties van de proevers waren positief. ‘De wijnen komen mooi rijp over en geven zich gemakkelijk’, was een veelgehoorde uitspraak. Bordeaux 2015 ten voeten uit.

Birgit Braunstein, ‘De magie ligt in de wijngaard’

Om als vrouw op hoog niveau mee te draaien in de wijnwereld, moet je misschien nog wel ambitieuzer en gepassioneerder zijn dan menig mannelijke collega. Het werk is fysiek zwaar en vraagt om radicale keuzes en commitment. De Oostenrijkse Birgit Braunstein voelde er eerst niet veel voor om de familietraditie voort te zetten, maar bedacht zich toen ze de natuur te erg ging missen. Deel twee van een serie wijnmakersportretten.

Wijnmensen: Hans Bijvoets

Hij had een mooie carrière in de horeca, maar zijn liefde voor avontuur voerde Hans Bijvoets de hele wereld over en leidde uiteindelijk tot een bruisend wijnimportbedrijf, met – na jaren – ook een echt kantoor. Daar kan de familie Anfors-Imperial rustig verder groeien.

Wijn houdt van België. Deel 2: Entre-Deux-Monts

De wijnbouw in België groeit exponentieel, zowel in kwantiteit als kwaliteit. Overal verschijnen nieuwe wijndomeinen, soms met grote ambities. Op dit moment telt het land ongeveer 350 hectare wijngaarden en 270 wijnbouwers. In deze serie leest u alles over de meest inspirerende Belgische wijndomeinen, de belangrijkste wijnbouwtendensen en de kwaliteit van de wijnen.

Op de wijnkaart: Monica Tsang

Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant.

Graven in de wijngaard. Deel 2: graniet en meer.

Met alle aandacht voor de herkomst en duurzaamheid van wijn is het logisch dat de grond waarin druivenplanten wortelen steeds meer aandacht krijgt. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal in die bodem? Perswijn gaat ondergronds met een serie van acht delen over wijngaardbodems en hun relatie tot wijnkwaliteit.

De waarheid over wijnbouw (volgens Mark Matthews)

Gematigde groeikracht, niet te hoge rendementen, evenwichtige groei en fysiologische rijpheid zijn termen die veel gebruikt worden in de wijnbouw. In een recent verschenen boek trekt Mark Matthews, professor aan de universiteit van Davis (Californië), de wetenschappelijke basis van deze begrippen in twijfel. Hij brengt daarmee een interessante discussie op gang en zijn boek is in de academische wijnwereld een heet gespreksonderwerp.

Aan tafel. Robert Groot proeft Rhône.

Een rubriek waarin PERSWIJN met wijnleveranciers aan tafel gaat om uitgebreid te proeven en te praten. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties? Rhônewijn is een specialiteit van wijnimport Saladin. Daarom proeft eigenaar Robert Groot vandaag met ons mee. Op tafel staan overwegend flessen Côtes du Rhône, die ons verrassen met hun kwaliteit en gastronomische inzetbaarheid.

 

Heeft u een abonnement? Lees ‘m hier direct online!

Reageer op dit item