Overpeinzingen op de maandagochtend 5 - Perswijn
Column Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op de maandagochtend 5

Spanje ligt al weer even achter ons, maar we genieten nog altijd even na. Vooral van de heerlijke schapenkaas die we op de terugweg kochten. Ik herinnerde me van ons vorige bezoek dat we bij het verlaten van Ribera del Duero in het dorpje Sotillo zulke heerlijke schapenkaas hadden gekocht. Dus moesten we even opletten of we deze ambachtelijke kaasmakerij nog konden vinden.

Heel interessant was vooral de gerijpte versie, waar je een gepasteuriseerde versie kon proeven naast een rauwmelkse. Wat een verschil! Ik wist meteen weer waarom ik thuis zo graag rauwmelkse kazen koop. Veel meer smaak. En het schijnt dat de zo gevreesde listeria-bacterie het proces van het maken van gerijpte kazen helemaal niet overleeft, dus zo gevaarlijk is het allemaal niet. En ach, fietsen in Amsterdam is beslist gevaarlijker dan het eten van rauwmelkse kazen.

Zo’n groot verschil tussen rauwmelks- en gepasteuriseerd, en een boer die daar aandacht aan besteedt, bepaalt je weer eens goed bij het belang van de kwaliteit en het karakter van een product. Terug in Frankrijk heb je eenzelfde ervaring. Dit land is meer veramerikaniseerd dan het zichzelf realiseert. Met enorme winkelcentra en megasupermarkten, net als de Amerikaanse shopping malls. Je zou dus denken dat iedere bakker zijn stinkende best zou doen om de lekkerste croissants te maken, en het mooiste stokbrood, om zich de concurrerende supermarkt van het lijf te houden. Nee dus. Je moet echt goed zoeken voor je hier een bakker vindt met écht goed stokbrood en werkelijk mooie croissants, die je Le Fournil, in Amsterdam, even doen vergeten. Heel vreemd eigenlijk.

Wat je hier wel hebt, is een prachtige wijnhandel, Julien de Savignac. Zo hoort een wijnwinkel te zijn. Een prachtig assortiment, met alle goede wijnen uit de streek (Bergerac), maar ook verder alles wat je maar kunt verzinnen. En niet alleen maar topwijnen, maar ook een grote keuze aan goede, betaalbare wijnen, uit alle streken. Onder andere lekkere Champagne. Dat staat zelfs in de koeling. Voor de verjaardag van onze oudste dochter haalden we een aangename fles Champagne uit de koeling (€ 19,50), waar we aan de rivier de Dordogne lekker van gingen genieten bij een vuurtje met wat lekker vlees er op. Ik weet wel waar het in het leven om draait. Goed gezelschap en een mooi product. Meer heb je niet nodig.

Ronald de Groot

Reageer op dit item