Riesling uit de Maasvallei - het kan écht (goed zijn)! - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Riesling uit de Maasvallei – het kan écht (goed zijn)!

Wijngoed Thorn bewijst het. Er staat niet veel riesling aangeplant in Nederland, wellicht 5 à 6 hectare, hoorde ik. En dat is eigenlijk jammer, als je bedenkt dat de temperaturen in diverse delen van ons land toereikend zijn om riesling te rijpen. Maar riesling rijpt (relatief) laat en vergt de nodige aandacht, tenminste, als je gezonde druiven wilt hebben om zuivere, relatief droge wijnen te maken.

Harry Vorselen
De beroemdste vaderlandse Riesling –als je Zuid-Limburg vaderland mag noemen– is die van de Apostelhoeve, afkomstig van een inmiddels meer dan veertig jaar oude wijngaard op die fraaie helling van het Jekerdal. En ook een andere bekende heeft zijn oorsprong in dat mooie beekdal ten zuiden van Maastricht, die van Hoeve Nekum. Maar ook buiten het oudste kwaliteitswijngebiedje van ons land (het Jekerdal) wordt goede wijn gemaakt. En zowel van klassieke rassen als van steeds betere nieuwe rassen, laat ik dat direct zeggen, om enige discussie omtrent vooringenomenheid voor te zijn. Maar met alle respect voor solaris en souvignier gris, riesling is van een andere klasse. En als een van de beste wijnbedrijven van Nederland, Wijngoed Thorn bij het gelijknamige, witte dorpje in Midden-Limburg, ermee aan de slag gaat, zijn knappe resultaten niet toevallig. Slechts vier jaar oud zijn de stokken van riesling die Harry Vorselen, eigenaar en wijnmaker van Thorn, in de gemakkelijk opwarmende, goed drainerende bodem van de oude Maasarm (klei en zand op kiezels) ten zuiden van Weert heeft staan. In 2015 oogstte hij zeer rijpe druiven (96 ºOechsle) met een beetje botrytis, maar ook goede zuren (8,5 gram per liter wijnsteenzuur) en maakte daarvan een wijn met 12,5% vol. alcohol en 10 gram per liter restsuiker. “Anders had de wijn te veel alcohol, naar mijn mening”, geeft Harry nu aan. Let wel: te veel natuurlijke alcohol, voor riesling, in Nederland.
Wijngoed Thorn, 2015 Riesling
En daar heeft hij goed aan gedaan, want de wijn is zeer geslaagd. In de geur doet hij denken aan een goede Moselriesling, van niveau Spätlese of zelfs Auslese (trocken), met tonen van rijpe groene appels en perziken. Er is ook een hint van honing en lijm, die wat botrytis (en aanvaardbaar azijnzuur) verraadt. De smaak is perfect in balans, spannend zoetzuur en heeft goede lengte. Al met al een heel knappe tweede Riesling van Wijngoed Thorn (2014 was eerste jaargang). Riesling in Nederland, het kan dus. En nog goed zijn ook.Wijngoed Thorn, Maasvallei Limburg Riesling 2015

verkrijgbaar via o.a. Wijnimport J. Bart, € 13,00

Tekst en foto’s: Lars Daniëls MV

Reageer op dit item