Drie verleidelijke Cabernet Francs - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Drie verleidelijke Cabernet Francs

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn aan de Middenweg in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. In de dagen erna lichten wij als sneak preview op het verslag in het magazine drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En dus van harte worden aanbevolen.

Afgelopen dinsdag proefden we 24 rode wijnen gemaakt van cabernet franc. Cabernet franc leeft in de schaduw van cabernet sauvignon – tegenwoordig een van de meest aangeplante druiven ter wereld. Maar als je naar de stamboom van deze druiven kijkt, is de cabernet franc de voorloper, want cabernet sauvignon is een kruising tussen cabernet franc en sauvignon blanc. Dat cabernet franc minder populair is, heeft waarschijnlijk te maken met zijn lichtere stijl, waardoor de zuren prominenter aanwezig zijn. Cabernet franc vind je veel in Bordeaux, maar dan als onderdeel van een mix met cabernet sauvignon en/of merlot. Pure cabernet franc wijnen komen vooral uit de Loirestreek, uit appellations als Saumur-Champigny, Chinon en Bourgueil.  Daar hebben ze het wel voor elkaar gekregen de wijnen rijper te maken dan vroeger. En omdat ze eleganter zijn, worden ze toch ook populairder. Daarom ook zie je hem nu ook schoorvoetend in nieuwe wijnlanden zoals Zuid-Afrika en Argentinië. Wat ons betreft een interessante, mooie druif.

De wijnen van afgelopen dinsdag, Cabernet francs met verschillende herkomsten, zijn gewaardeerd met sterren. De *****-schaal wordt vooral gebruikt voor meer alledaagse wijnen, die gemiddeld niet zeer complex en –weer gemiddeld genomen– kwalitatief niet bij de wereldtop horen. Wanneer sterren worden gebruikt, wordt binnen een vastgesteld thema geproefd en beoordeeld; een wijn die de maximale ***** krijgt, wordt gezien als de beste binnen de serie of het thema, maar niet als de perfecte wijn op wereldwijde schaal. Twee van de drie geselecteerde wijnen krijgen van ons bijna de maximale vijf sterren.

*    slecht

**    matig

***    goed

****    zeer goed

*****    uitstekend

Dit zijn de uitgelichte wijnen van deze week:

Charles Joguet, Terroir, 2012, Chinon

Een mooie klassieke rode Loire van een topproducent, met zoet fruit, confiture en vanille, kersen, in de smaak gepolijst en afgerond, met een fijne verleiding, goede tannine, balans

Okhuysen, 14,20 ****(*)

Catena Cabernet franc, Mendoza – San Carlos 2013

Cabernet franc uit een warmer klimaat, in dit geval Argentinië, is voller en zwoeler; deze is mooi diep en krachtig, met toast en vanille, kersen en bramen, in de smaak rijp en sappig, weelderig, met verleiding en mooie tannine.

Vinites, 5 ****(*)

Domaine Gayda, Figure Libre Cabernet franc 2013, Pays d’Oc

In Zuid-Frankrijk zie je weinig cabernet franc, maar dit is een heel mooie: complex, met hout en fruit, kruidigheid, vanille en aardbeien, bosbessen, mooi zacht en verleidelijk, ietsje zoet, wel lekker

Moolenaar, 16,95 ****(*)De volledige proeverij wordt gepubliceerd in Perswijn #6.

Het Perswijn proefpanel bestaat uit Patrick Uyttewaal (Kwast Wijnkopers), Marc Collard (Vinoblesse), Floor van Ede (Brasserie van Baerle), Allard Botenga, Noël Vanwittenbergh (Okura Hotel – Ciel Bleu), Yvo Couprie (Résidence Wijnen), Udo Göebel MV (Winematters), Corinne Hofland (Oud Reuchlin & Boelen), Wieger Roelevink (Vinites), Bastiaan Möllers (Haarlem & Wine), Lars Daniëls MV (Perswijn) en Ronald de Groot (Perswijn).

Reageer op dit item