Drie bijzondere rode Bourgognes - Perswijn
Bourgogne
Geproefd & Beoordeeld

Drie bijzondere rode Bourgognes

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. Vanaf nu lichten wij als sneak preview op het verslag in het magazine drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En dus van harte worden aanbevolen.

Geproefd op 23 augustus 2016

Afgelopen dinsdag proefden we wijnen in het thema rode Bourgogne. Rode Bourgognes vinden we op veel niveaus, maar echt goedkoop zijn ze nooit. Pinot noir is een populaire druif en rode Bourgognes zijn over de hele wereld veelgevraagde wijnen. Bovendien is de productie beperkt, en is de streek de afgelopen jaren ook nog geplaagd door slecht weer. Hagel en vorst verminderden de opbrengsten lokaal aanzienlijk, met als gevolg een nog kleiner aanbod en dus hogere prijzen. Wijnen dus voor de liefhebbers. In de proeverij van afgelopen dinsdag stonden wijnen op tafel uit het hogere segment, dorpswijnen en premiers crus uit de Côte de Beaune en de Côte de Nuits. Daar zijn prachtige wijnen bij, maar door hun prijs blijven het wijnen voor echte liefhebbers. Maar door goed te kijken naar de kwaliteit en de appellation, kun je toch geld besparen. Premiers uit Beaune bijvoorbeeld zijn duidelijk goedkoper dan die uit het naburige Pommard, terwijl hun kwaliteit helemaal niet minder hoeft te zijn. Kwestie van imago. Dat verklaart ook dat er bij deze selectie twee wijnen uit Beaune zitten, want die zijn naar verhouding ‘goedkoop’ –hoe duur ze ook zijn.Ze zijn gewaardeerd met punten op een schaal van 20: <12 pnt = slecht, 12-13 pnt = matig, 13.5-15 pnt = goed, 15.5-17 pnt = zeer goed, > 17 pnt  = uitstekend.

Dit zijn de drie wijnen die deze week opvielen:

Domaine Chanson, Beaune Bastion 2011 16 pnt

Een blend van wijn uit meerdere premiers crus, uit het goede jaar 2011; kersen en vanille, kruiden, verleidelijk en licht stevig, vol en breed, zacht, veel smaak, heel vitaal, jong nog.
Verlinden Drinks and Discover, prijscategorie 8 (consumentenprijs tot € 30)

Thomas Morey, Beaune-Grèves 2011 16 pnt

Grèves is een van de beroemdste en beste premier crus van Beaune; fijn fruit, kersen en aardbeien, vanille, krachtig en stevig, zwoel en gekonfijt, kersen en cacao, vlezig, zacht, mooie zuren en tannine; klassieke Bourgogne.
QV Select, € 39 (www.qvselect.nl)

Hervé Kerlann, Gevrey-Chambertin 2011 16.5 pnt

Verrassende ‘dorpswijn’ uit Gevrey-Chambertin, in de Côte de Nuits; mooie geur, verfijnd en mooi gerijpt, vanille en kaneel, kersen en aardbeien,  zacht en verleidelijk, met fijne zuren en mooie tannine.
Le Vineur, € 32,95 (www.levineur.nl)De volledige proeverij wordt gepubliceerd in Perswijn #6.

Het Perswijn proefpanel bestaat uit Patrick Uyttewaal (Kwast Wijnkopers), Marc Collard (Vinoblesse), Floor van Ede (Brasserie van Baerle), Job Seuren (Café de Klepel, columnist Perswijn), Noël Vanwittenbergh (Okura Hotel – Ciel Bleu), Yvo Couprie (Résidence Wijnen), Udo Göebel MV (Winematters), Corinne Hofland (Oud Reuchlin & Boelen), Wieger Roelevink (Vinites), Bastiaan Möllers (Haarlem & Wine), Lars Daniëls MV (Perswijn) en Ronald de Groot (Perswijn).

Reageer op dit item