Stevige discussie over blindproeverij primeurwijnen - Perswijn
Nieuws

Stevige discussie over blindproeverij primeurwijnen

Rond de proeverijen van de primeurwijnen, georganiseerd door de Union des Grands Crus de Bordeaux (UGCB), elk jaar begin april, is een stevige discussie uitgebarsten. Reden voor de president van de Union, Olivier Bernard, om een persbericht uit te brengen, waarin hij het besluit om niet langer blindproeverijen van primeurwijnen te organiseren, verdedigt. Uiteraard, u begrijpt het. Wie zichzelf moet verdedigen, zit in het nauw.

Een van de eersten die het systeem aanviel, was Jancis Robinson. Zij is al jaren weinig gelukkig met de primeurproeverijen en het moment waarop ze plaatsvinden, en het afschaffen van de blinde proeverijen was voor haar – uiteraard – olie op het vuur.
Olivier Bernard
De Franse wijncriticus Bernard Burtschy organiseert sinds een paar jaar een alternatieve proeverij van gebottelde wijnen, waar ik ook zelf aan deelneem. Een beter proefmoment, want de wijnen zijn tot rust gekomen en er kan niet meer worden gerommeld met de monsterflessen. Burtschy is een van degenen die zich in de discussie een fel tegenstander toont van het afschaffen van de blinde proeverijen. Tegelijk is het niet zo verwonderlijk dat de blindproeverijen veel châteaux een doorn in het oog zijn, zoals ook blijkt uit het persbericht. Het probleem is dat veel châteaux het spel van de (blinde) gezamenlijke proeverijen niet wensen mee te spelen. Ze bieden hun wijn alleen aan om te proeven op het château zelf – en dus niet blind.De Premiers Crus hebben nooit anders gedaan, maar ook steeds meer ‘mindere goden’ gaan over op dit systeem. Degenen die hun wijnen nog wel inleveren voor de normale proeverijen, voelen zich daardoor (terecht) benadeeld. Zij gedragen zich netjes, en worden bestraft, omdat het speelveld niet gelijk is. Waarom zou je als proever eisen dat de wijnen blind worden geproefd, en tegelijk overal elders wijnen niet blind proeven? Dat creëert inderdaad een ongelijkheid. De UGCB probeert op deze manier het gelijke speelveld te herstellen. Nu kijken welke journalisten de proeverijen om die reden zullen boycotten.

Wordt vervolgd…

Reageer op dit item