Perswijn nummer 1 - nieuwe series, rubrieken en columnisten - Perswijn
Nieuws

Perswijn nummer 1 – nieuwe series, rubrieken en columnisten

In deze eerste Perswijn uit 2016: verfijnde Armagnac, reportages uit wijnland Roemenië, de eerste bevindingen over oogstjaar 2015, de liefde voor madera, een wijnreis door de stad Groningen, het lot van merlot, een drietal nieuwe series en rubrieken, twee nieuwe columnisten, en uiteraard de vetrouwde proefnotities! Perswijn nummer 1 is vanaf dit weekend verkrijgbaar. Lees verder!

Een nieuwe serie, twee nieuwe rubrieken, en twee nieuwe columnisten

Op de redactie van Perswijn duikt het onderwerp natuurwijnen regelmatig op. Een oprukkend, maar ook wat ongrijpbaar fenomeen. We besloten natuurwijn daarom in een reeks artikelen eens uitgebreid te belichten: Natuur in de fles. Naast deze nieuwe serie verschijnen er in 2016 ook nog twee nieuwe rubrieken in Perswijn: Op de Wijnkaart – met sommeliers aan het woord – en Archetypen in de wijn. Hilary Akers en Magda van der Rijst nemen het stokje over van columnisten René van Heusden en Frank Jacobs.

Verfijnde armagnac van wijnproducent Tariquet

De meeste boeren in de Gascogne maakten uit traditie armagnac, maar puur als een bijproduct. Met het vee en de gewassen verdienden ze hun geld en voorzagen ze in hun eigen behoeften. In moeilijke tijden kon altijd nog de armagnac verkocht worden. Het was immers een luxe en geen noodzaak. Tegenwoordig pakken producenten, met als lichtend voorbeeld de familie Grassa van Tariquet, de zaak anders aan. Sjoerd de Groot doet verslag.

Oogstjaar 2015: goed tot zeer goed

Spreken over oogstjaren is altijd een kwestie van nuances. Dat geldt ook voor een op het eerste gezicht uniform jaar als 2015. Het verhaal daarvan dreigt soms eentonig te worden, met telkens terugkerende factoren als een voorspoedige bloei, een warme en heel droge zomer, net op tijd regen en afkoeling in augustus en september om een herhaling van 2003 te voorkomen, en een vroege pluk. Hoewel je door de bank genomen rustig mag spreken van een goed jaar, zijn de resultaten beslist niet overal hetzelfde. We zetten deze voor u op een rijtje in Perswijn nummer 1.

Roemenië zoekt zichzelf

Het moet zo’n twintig jaar geleden zijn dat Ronald de Groot voor het laatst op wijnreis was in Roemenië. Tijd dus om terug te gaan. Er is daar het nodige veranderd in de wijn, maar zo snel als in Zuid-Afrika of Chili gaat het in Roemenië beslist niet. “Het communisme heeft de ondernemersgeest van de Roemenen vernietigd”, zegt een wijnmaker. Pas nu, zo’n 25 jaar na de val van de Muur, komen de veranderingen. De Roemenen willen terugkomen, als Europees land en als wijnland.

Wijnreis in de stad: Groningen

De afgelopen decennia is wijn een steeds belangrijker onderdeel geworden van het gewone leven. Dat betekent ook dat in grote steden steeds meer leuke plekken te vinden zijn waar je lekkere wijnen kunt drinken. Reden om eens wat steden te bezoeken en te kijken wat daar te beleven valt op wijngebied. Deze keer: Groningen.

Daarnaast o.a. artikelen over madera, het lot van merlot, het potentieel van Spanje, Kees van Leeuwen over wijnen van Long Island, interviews met Jolande Vos en wijnmaakster Andrea Mullineux, en natuurlijk onze vaste rubrieken en de vertrouwde pagina's proefnotities, dit keer van:

* Chenin Blanc: complex, veelzijdig en met bewaarpotentie

* Rood en wit uit Côtes du Rhône (Villages). Veel karakter, veel smaak

* Shiraz wordt eleganter, subtieler en steeds beter

* Franse distillaten. Duur maar heerlijk!

* Europese Merlot: van lekker makkelijk tot serieuze top 

Heeft u nog geen abonnement op Perswijn Magazine? Als u nu abonnee wordt, ontvangt u de luxe kurkentrekker Coutal Prestige Wood van Bossenbroek-Gibral gratis bij u in de bus.

Klik hier om u aan te melden!

U kunt Perswijn nummer 1 ook los bestellen in onze webshop.  

Reageer op dit item