Chanson is terug op hoog niveau - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Chanson is terug op hoog niveau

Niet alleen de domeinwijnen maar ook die van het handelshuis zijn van hoge kwaliteit en duidelijke signatuur: elegantie met substantie. Dat was de eenvoudige conclusie naar aanleiding van een proeverij met lunch bij restaurant Noble, eind 2015. Georganiseerd uiteraard door Wijn Verlinden, sinds jaar en dag importeur van Champagne Bollinger, dat in 1998 Domaine Chanson kocht.

In hetzelfde jaar kwam ook Jean-Pierre Confuron, œnoloog en zelf wijnboer in Vosne-Romanée (Domaine Confuron-Cotetidot), in dienst als wijnmaker. Samen met Gilles de Courcel uit Pommard, die in 2002 werd aangesteld als algemeen directeur, is hij verantwoordelijk voor de opmerkelijke renaissance van het gerenommeerde, maar in de laatste decaden van de vorige eeuw ingeslapen handelshuis uit Beaune. Het succes is dusdanig dat de Revue du Vin de France Chanson onlangs “een van de meest betekenisvolle handelshuizen van nu” noemde.

Controle

Chanson, al in 1750 opgericht door Simon Verry en in de negentiende eeuw in handen gekomen van de wijnbouwfamilie Chanson, maakt tegenwoordig wijn van 180 hectaren van Chablis tot in de Mâconnais. De wijnen van aangekochte druiven en most worden officieel verkocht onder de naam Bastion de l’Oratoire Chanson en daaronder bevinden zich ook Grands Crus als Chablis Les Clos, Charmes-Chambertin, Bonnes Mares en Corton-Charlemagne om er een aantal te noemen.Het hart en wellicht ook de grote kracht van het huis schuilt desalniettemin in de 45 hectaren die in eigendom zijn, alle gelegen in de Côte de Beaune, waarvan de wijnen als Domaine Chanson op de markt komen. Daarbinnen is er een duidelijke concentratie bij Beaune, met beduidende bezittingen in de welbekende, maar wellicht toch wat ondergewaardeerde Premiers Crus van de stad zoals Teurons, Grèves, Clos du Roi, Clos des Fèves en Clos des Mouches. De kostbare grond van die laatste, helemaal aan Pommard grenzende topwijngaard, deelt Chanson met een ander beroemd handelshuis, Joseph Drouhin, en geeft misschien wel de meest emblematische wijnen van Chanson, zo wees de proeverij uit.
Gilles de Courcel met links Edwin Kats en rechts Floris Verlinden
Maar als handelshuis maakt Chanson ook erg goede wijnen. Ze hebben dan ook een zekere controle over de manier waarop hun contractboeren werken. “Alhoewel telers in de Bourgogne er niet van houden verteld te worden wat en hoe ze moeten telen, hebben we wel duidelijke mondelinge afspraken”, vertelt directeur Gilles de Courcel. “En we oogsten heel veel zelf, ook wijngaarden die niet in ons bezit zijn”.

Wit hoogtepunt

Om Chanson en zijn wijnen nader toe te lichten, was De Courcel persoonlijk naar Den Bosch gekomen. En voordat we tot de top van het assortiment kwamen, met buiten wit en rood uit Clos des Mouches ook Chambertin Clos de Bèze, kregen belangrijke ‘basiswijnen’ aandacht, zoals de loepzuivere Bourgogne Aligoté 2013 uit een wijngaard bij Meursault en de overtuigende Viré-Clessé 2014. Het merendeel van de druiven voor die laatste wijn komt uit Clessé en De Courcel gaf aan waarom: “Clessé is het beste deel voor mij, de bodems hebben meer kalksteen dan in Viré, dat meer klei heeft, en de wijnen van Clessé zijn dus verfijnder”.Uiteraard bleek de op de Viré-Clessé volgende Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Chenevottes 2012 een flinke step up in complexiteit en finesse. Het blijft prachtig hoe zo’n wijn met zijn als vanzelf sprekende kwaliteit aankondigt dat je de Filetstücke van de ‘witte’ Côte de Beaune nadert. Toch was het witte hoogtepunt voor mij de Beaune blanc 1er Cru Clos des Mouches 2005, met zijn mooi ontwikkelde, nog intense geur en prachtige zuren (zie uitgebreide proefnotitie verderop).

Super huiswijn

De serie rode wijnen begon met een keurige Marsannay 2013, die niet alleen mooi typerend is voor zijn herkomst, maar ook voor de stijl van Chanson, dat bij rood veel met hele trossen werkt: soepel, maar met fijne grip, wijnen die heel puur overkomen. “We zijn erg blij met de 5 hectaren die we nu controleren in Marsannay”, zei De Courcel, “want Marsannay is erg gewild sinds een paar jaren”. Want nog enigszins te betalen…?Hierop volgend kwam een wijn die heel typerend is voor Chanson: Beaune Bastion 1er Cru 2011. Dit is in feite hun hedendaagse versie van wat vroeger wel Première Tête de Cuvée werd genoemd – alhoewel dat nu met name overeen zou komen met Grand Cru: een blend van wijnen uit de beste wijngaarden van een producent. Beaune Bastion stamt van druiven uit percelen in vele 1er Crus van Beaune (Beaune Clos du Roi, Beaune Clos des Marconnets, Beaune Bressandes, Beaune Teurons, Beaune Champimonts, Beaune Clos des Mouches and Beaune Clos des Fèves om volledig te zijn), die allemaal in bezit zijn van Chanson. Een super huiswijn, zou je kunnen zeggen. En een die goed zou moeten kunnen ouderen, tenminste, dat is zeker een doelstelling van Chanson. De Courcel over rijpingspotentieel en wijnstijl van vroeger en nu: “De wijnen van voor 1960 konden geweldig ouderen, met 1929 als hoogtepunt. Wij denken dat die van na 2000 dat ook weer kunnen maar die zijn ook jonger al aantrekkelijk. Of die van voor 1960 dat ook waren, is maar de vraag.”

Ultieme expressie

De apotheose van de proeverij werd gevormd door twee geweldig goede en fascinerende wijnen, de rode Beaune 1er Cru Clos des Mouches 2011 en Chambertin Clos de Bèze Grand Cru 2009, waarbij ik een lichte voorkeur had voor die eerste. Veel belangrijker echter dan een voorkeur uit te spreken, was een zich sterk opdringend besef. Immer als ik goede rode Bourgogne proef, ben ik weer gefascineerd door het surplus aan karakter en precisie die de wijnen hebben in vergelijking met Pinot noir van elders.

Alhoewel ik dol ben op Spätburgunder van leisteen of zandsteen, en op vele andere Pinots van dichtbij en ver weg, moet ik toegeven dat pinot noir in de Côte de Nuits zijn ultieme expressie vindt. Dit moet te maken hebben met het feit dat de zeer oude variëteit hier vrijwel zeker zijn oorsprong heeft en dat deze genetisch optimaal is aangepast aan het lokale klimaat en de kalkrijke kleibodems. Gilles de Courcel gelooft ook dat daarin het geheim van de kwaliteit van de Bourgogne schuilt en hij betrok ook chardonnay in zijn mening: “De kwaliteit van onze Pinot en Chardonnay komt van de combinatie van het klimaat en de bodems. Je kunt wereldwijd goede Chardonnay en Pinot noir maken maar zelden kom je de combinatie van deze druiven en kalkbodems tegen”.

Ambacht

Tenslotte was er vooral een conclusie: Chanson is terug op hoog niveau. De investeringen van Bollinger en het werk van Gilles de Courcel en Jean-Pierre Confuron hebben hun vruchten afgeworpen. Men profiteert weer in hoge mate van het indrukwekkende eigen wijngaardareaal, dat maar liefst 45 hectare bedraagt. Maar maak niet de vergissing om hun wijnen van aangekochte druiven of most als inferieur af te doen, de kwaliteitscontrole is ook bij de négoce-wijnen dik in orde. Wijn maken is een ambacht, dat men bij Chanson tot in de puntjes beheerst.

Uitblinkende wijnen:

Beaune blanc Clos des Mouches 1er Cru 2005

prachtig intens, met tonen van bittere citroen, hooi, anijs en een hint van karnemelk | prachtige zuren, geen supergrote lengte, maar heel boeiend | erg fraai om nu te drinken. 17/20 punten.

Beaune rouge Clos des Mouches 1er Cru 2011

kersen, aarde, sprokkelhout, hier komt de transparantie van vergisting met hele trossen door | aards en pittig, maar elegant, met prachtige zuren en grote lengte | heerlijke wijn, zeer origineel. 17,5/20 punten.

Chambertin Clos de Bèze Grand Cru 2009

van perceel tegen Le Chambertin aan, onder contract sinds 2005 | fruit is donkerder dan dat van Beaune, bijna hint cassis en menthol, diep, aards en rokerig | iets vlezige tannine maar voelt heel natuurlijk, veel kracht, warmte van het jaar, grote lengte | eerlijk en zeer goed. 17/20 punten. Importeur: Wijn Verlinden

Reageer op dit item