Perswijn nummer 8 - Decembereditie! - Perswijn
Nieuws

Perswijn nummer 8 – Decembereditie!

In deze editie van Perswijn: de Toppers in 2015 van René van Heusden, reportages uit Penedès, de Portstreek, Rheingau en Bordeaux, Chardonnay uit Zuid-Afrika, interviews met Dirk Niepoort en Philippe Sereys de Rothschild, en uiteraard de vaste columns, rubrieken en vetrouwde proefnotities! Perswijn nummer 8 is nu verkrijgbaar. Lees verder!

Toppers van het jaar

Gewoontegetrouw geeft René van Heusden aan het eind van het jaar een lijstje met namen van mensen en gebeurtenissen die in de voorafgaande maanden het verschil uitmaakten. In positieve zin, welteverstaan. Natuurlijk is een dergelijk lijstje zo subjectief als wat. Maar wat je er ook van vindt, voor middelmaat is er geen plaats!

Cava: tussen servet en tafellaken

Een glas cava is altijd feestelijk. Maar in de Penedès, waar cava gemaakt wordt, is het niet overal onverdeeld feest. Afgelopen zomer ging Ronald de Groot op bezoek bij Pere Ventura; een selfmade wijnproducent die een klein maar goed cavahuis opbouwde. Hij vertelt openhartig over de soms lastige situatie in cavaland. ‘Met de grote bedrijven is geen gesprek mogelijk.’

Port met persoonlijkheid

In de portstreek heeft de afgelopen jaren een duidelijke ‘consolidatie’ plaatsgevonden, zoals economen dat noemen. Met andere woorden: de groten werden steeds groter door kleinere bedrijven over te nemen. Schaalgrootte lijkt noodzakelijk om te kunnen overleven in de huidige, portonvriendelijke tijd. Dat die omvang het maken van bijzondere wijnen met persoonlijkheid niet altijd in de weg staat, bewijst de familie Symington. Een eerste artikel in een tweeluik: waar gaat het heen met port?

 

Eindelijk! Er is weer iets gaande in de Rheingau

De Rheingau dreigde de laatste jaren aan gebrek aan spanning ten onder te gaan. Maar na meerdere bezoeken in korte tijd met overtuigende proeverijen is Lars Daniëls MV's fascinatie voor dit gebied helemaal terug. Er gebeurt weer wat in de Rheingau!

Chardonnay in Zuid-Afrika

Met tegenbewegingen als Anything but Chardonnay en de moderne afkeer van houtgerijpte Chardonnay, afficheren wijnboeren hun Chardonnay niet meer zo graag. Maar elke tegenbeweging roept óók weer een reactie op. In Zuid-Afrika bestaat die uit een groep wijnboeren die samen proberen de Chardonnay van de Kaap naar een hoger plan te tillen. Met succes: het niveau van veel Chardonnay is hier de afgelopen jaren duidelijk vooruitgegaan.

Daarnaast o.a. artikelen over Marqués de Murrieta, kleine châteaux in Bordeaux, Felton Road, Aan tafel met de redactie van Perswijn, Kees van Leeuwen over Bordeaux 2015, Lars Daniëls MV over wijnaroma's, interviews met Dirk Niepoort, Philippe Sereys de Rothschild, en wijnmaker Sebastián Zuccardi, en natuurlijk onze vaste rubrieken, onze vaste columns, en de vertrouwde pagina's proefnotities, dit keer van:

* Bijzondere (en betaalbare) verscheidenheid uit Médoc & Graves

* Rood uit Zuidwest-Frankrijk: puur plezier voor alledag

* Voor op de verlanglijst: verrukkelijke vintage port & LBV

* Winterdip? Glaasje cava helpt!

* Jaargang 2005. Koop er gerust nog wat van bij

* Italiaans druivendistillaat: verrassende veelheid aan geuren en smaken 

Heeft u nog geen abonnement op Perswijn Magazine? Als u nu abonnee wordt, ontvangt u de luxe kurkentrekker Coutal Prestige Wood van Bossenbroek-Gibral gratis bij u in de bus.

Klik hier om u aan te melden!

U kunt Perswijn nummer 8 ook los bestellen in onze webshop.  

Reageer op dit item