Een slokje van het verleden: wijnen met geschiedenis - Perswijn
Reportages & Reizen

Een slokje van het verleden: wijnen met geschiedenis

Hoe wijn in het verleden precies smaakte, zullen we nooit weten. Enerzijds moet het vaak vies geweest zijn, anderzijds kunnen al die lofzangen op wijn toch ook niet alleen gebaseerd zijn op dun, zuur spul of op troebele meuk met een sterke putjeslucht. Maar hoe zat het dan wel? Twee historici proberen met het project Wijn!verleden de smaak van vroeger dichterbij te brengen.


Manon Henzen is historica en heeft een kookstudio (Eet!verleden) annex webshop voor historische gerechten en dranken, Mariëlla Beukers is vinoloog, wijnblogger en eveneens historica. Zondag 13 september presenteerden zij een collectie wijnen die een band met de geschiedenis hebben, onder de naam Wijn!verleden.

Niet onaangenaam

Zoals de Nitteler Rochusfels Elbling trocken 2014 van Weingut Mathias Dostert (Mosel, Duitsland, € 7,40). Een eigentijdse versie van de Rijnwijn die met name in de vijftiende en zestiende eeuw zeer gewild was in de Nederlanden. Het was een dure witte wijn, zuur en fris, en een must have voor de beter gesitueerde mens. Vastgesteld is dat een van de druiven in die wijn elbling was, en vandaar dus deze Elbling trocken in het assortiment van Wijn!verleden. Hij is inderdaad fris met een hoog, maar niet onaangenaam zuur; met wat brood met verse kaas en kruiden erbij is hij uitstekend te verteren.

Geld en aanzien

Een andere keuze is de Gamay Cuvée 1395 van Domaine de la Monette (Mercurey, Bourgogne, € 13,95). Die dankt zijn naam aan het feit dat Filips de Stoute, hertog van Bourgondië, in 1395 besloot het gebruik van de druif gamay in zijn hertogdom te verbieden, omdat de wijn van gamay slecht voor de gezondheid zou zijn. De werkelijke reden was echter dat de andere populaire druif van de streek, pinot noir, Filips meer geld en aanzien opleverde. De druif heeft de pogingen om hem uit de Bourgogne te verbannen overleefd, al mag hij dan nog steeds niet meedoen binnen de AOC Bourgogne.Wijnmaker en historicus Roelof Ligtmans, eigenaar van La Monette, maakte deze Gamay binnen de appellation Coteaux Bourguignons en gaf hem een opvoeding à la Bourgogne. Het werd een pittige wijn met behoorlijk veel kracht en structuur – echt iets voor bij een stukje vlees van het spit.

Assortiment

Het assortiment bevat op dit moment tien wijnen met een link naar het verleden (van middeleeuwen tot en met de negentiende eeuw), zoals een madera, een Liebfraumilch, een Monbazillac en een amfoorwijn uit Georgië. Ze zijn allemaal voorzien van een boeiend verhaal en een historisch verantwoorde wijn-spijssuggestie.

De wijnen en hun verhalen zijn te vinden op (en te bestellen via) www.eetverleden.nl of in de kookstudio zelf. Die is gevestigd in de Commanderie van Sint Jan, een uit 1196 daterend pand in de binnenstad van Nijmegen.

Tekst en foto’s: Anda Schippers

Reageer op dit item