Wervelende rentree Tour de Champagne - Perswijn
Reportages & Reizen

Wervelende rentree Tour de Champagne

Maandag 7 september was het zo ver: Tour de Champagne was terug, op de plek waar deze proeverij hoort, in het Amstel Hotel in Amsterdam. Op initiatief van Perwijn was een aantal importeurs bereid de nek uit te steken voor deze bijzondere Champagne-proeverij, om te vieren dat Nederland de crisis eindelijk achter zich heeft gelaten.


En natuurlijk was deze proeverij in Amsterdam, waar de horeca en de verkopen van mooie Champagne een extra boost krijgen door de grote aantallen toeristen uit  landen die Amsterdam zien als een belangrijke culturele bestemming. Maar ook een plek waar je heerlijk kunt eten en drinken. Vrijwel elk tophotel heeft hier tegenwoordig ook een eigen toprestaurant.

Mooie contrasten

Tour de Champagne is er vooral om te laten zien dat de ene Champagne de andere niet is. Elk huis, elke wijn, elke jaargang heeft een eigen stijl en karakter. Dat maakt Champagne ook zo fascinerend. Een rondgang langs de tafels maakte dat meteen duidelijk. Het ene moment proefde je de gulle en zachte Champagnes van Bernard Rémy. Met als volkomen tegenpool de droge en vineuze Champagnes van Leclerc Briant. Heel bijzonder.

Hetzelfde zie je bij de ‘Grandes Marques’. De jeugdige Roederer 2008, de jongste vintage op de markt, was strak en ontplooide zich nog helemaal niet. De Krug Grande Cuvée stond daar tegenover in al zijn verleidelijkheid, open en getoast.

Wat een contrast!

Serieuze wijn

De proevers genoten van de geweldige wijnen van Jacquesson, en lieten zich verleiden door de Dom Pérignon 2005. Ze waren onder de indruk van de mooie wijnen van Ruinart, en van de kracht van de Champagnes van Billecart-Salmon. De reacties waren dan ook meer dan enthousiast.Champagne bewees hier dat het een serieuze wijn is, die het waard is om rustig geproefd te worden. En de bezoekers deden dat prinicpe alle eer aan.

Reageer op dit item