Wine Society - Happy summer! - Perswijn
Reportages & ReizenWine Society

Wine Society – Happy summer!

Zomertijd vakantietijd? Niet voor Wine Society! Belangwekkende partijtjes zijn er ook in de zomer. Trendgevoelig als we zijn hebben we proefondervindelijk kunnen vaststellen dat zulke partijtjes weer wat mogen kosten. Zo zien wij dat graag, want een fijne ambiance komt de boodschap meestal zeer ten goede.

Wine Society is niet van het platte gedoe met Chileense bio-fietswijnen bij de Tourstart in Utrecht, maar concentreert zich liever op grands crus bij exquise maaltijden en petit comité in nette tot zeer nette eetgelegenheden. Met dit keer een hoog 020-gehalte in gunstige zin. Maar we beginnen in Leidschendam. Met een nieuw initiatief van de KVNW.

Zelfregulering

De dichter J. Slauerhoff wilde naar eigen zeggen groots en meeslepend leven. En liet weten daarom niet in Nederland te kunnen leven waar zoiets ook al in zijn tijd als ongepast werd ervaren. Anno 2015 is dat nog niet veel anders. Lees het onderstaande persbericht maar even mee:

“De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) bereidt consumenten campagne (sic) voor gericht op het verantwoord genieten van wijn. Deze campagne is gebaseerd op de principes van het internationale platform Wine in Moderation. […]Naast wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en zelfregulering van alcoholreclames richt Wine in Moderation zich op het stimuleren van verantwoorde wijnconsumptie en wijst ze tegelijkertijd op de risico’s van overmatig of verkeerd gebruik van wijn.

De voorzitter van de KVNW, de heer Peter van Houtert: “De KVNW heeft zich altijd sterk gemaakt voor verantwoorde wijnconsumptie. Zo waren we één van de oprichters van de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) en staan we aan de wieg van de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken. Er is in toenemende mate aandacht voor onverantwoorde alcoholconsumptie. Ook de KVNW wordt aangesproken op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij vinden verantwoorde wijnconsumptie erg belangrijk en willen ons daarvoor ook inspannen. Daarom sluiten we ons aan bij Wine in Moderation en starten we in oktober met een consumenten campagne (sic).” […]Deze campagne is gebaseerd op de principes van het Wine in Moderation Programma. Wel heeft de KVNW zich voorgenomen om de uitingen te laten aansluiten bij de Nederlandse context.”

Even vertalen dan maar: Wijnhandelaren met een gezonde commerciële instelling willen eigenlijk maar één ding: meer omzet maken door meer wijn te verkopen. Alleen mogen ze dat niet hardop zeggen. Om potentieel repressieve acties vanuit de politiek voor te zijn, bewandelen ze daarom voor de bühne het pad van de politieke correctheid. Door Roomser dan de paus voor zelfregulering te pleiten. Zelfregulering, het woord alleen al. En dan ook nog uit de mond van een voorzitter die wij juist kennen als een Dionysisch hedonist en als hartstochtelijk pleitbezorger voor groots en meeslepend wijngenot. Nederlands, al te Nederlands…


Touraine aan de Schelde

Tussen Harriët Boekholt van het nogal Amsterdams, en dus vooral op inhoudelijke lichtgewichten georiënteerde Pitch PR en Wine Society bestaat een geanimeerde spanning. Van de speelse soort, uiteraard, want wijn is maar een spelletje. De voornaamste reden voor onze plagerijen is de doorgaans ongelukkige toonzetting van de door dit overigens zeer actieve bureau verstrekte mededelingen. Dit weerhield ons er niet van om acte de présence te geven bij een door Pitch georganiseerde lunch waarbij wijnen uit Touraine beloofd werden.

Welke precies, viel op voorhand niet te achterhalen, maar de locatie Vis aan de Schelde – bravo voor deze keuze – was voldoende om ons de trein naar 020 te doen nemen. Daar wachtte een warme maaltijd met, wij citeren Harriët, sweet water fish. Zucht. Kregen we van chef Michiel Deenik (rechts op de foto) daarom snoekbaars Picasso? Gelukkig niet. Daarvoor is Vis aan de Schelde een te fijne zaak, getuige de ML-score ♥♥ voor een werkelijk prachtige lunch, mooi op smaak. Een beetje dom dat InterLoire daarbij als wijn bijna uitsluitend Touraine Sauvignon van de eendimensionale soort geschonken wilde hebben. Hoe verzin je het? Sommelier Nabil Touires (links op de foto), begiftigd met een perfect gevoel voor schenktiming, verontschuldigde zich er al op voorhand voor. Zijn keuze zou het niet geweest zijn. De onze ook niet.

Chris Alblas, ingehuurd als deskundige van dienst, hield niettemin een gloedvol betoog ten gunste van die Sauvignon. Het is hem vergeven, want schoorstenen moeten nu eenmaal roken. Bij de kaas kwam, naar onwrikbaar Frans gebruik, rood in de vorm van Gamay. Terwijl hier nu juist wel Sauvignon had gemogen.

Maar ja, wat weten Fransen nu eigenlijk van wijn-spijs?


Australisch top met ‘de’ Aziatische keuken

De nodige zwaargewichten waren op de proeverij van Australische topwijnen van Henschke afgekomen, in Taiko, het restaurant van het Conservatorium Hotel, te 020. Georganiseerd door Wijnimport J. Bart, met aan het hoofd nuchtere Beemsterman Henk Bart. Bescheiden, maar laat hem maar schuiven. We beleefden een werkelijk sublieme proeverij begeleid door Johann Henschke die voor de gelegenheid zijn charmante Spaanse vrouw Angela had meegenomen. Zodoende was er toch één vrouw aan tafel en nog wel naast ons. Dat zien wij graag, maar het hadden er natuurlijk meer mogen/moeten zijn.


We konden ons verder door de topsommeliers Noël Vanwittenberg (Ciel Bleu) en Simon Veldman (Vermeer, foto rechts), Jan van Lissum (Proefschrift) en zowaar ook Hubrecht Duijker laten begroeten. HD liet gewoontegetrouw de lunch aan zich voorbijgaan, wat gelet op wat er daarbij in het glas kwam een niet zo verstandige beslissing leek. Die lunch zelf? Niet slecht, zij het wat te Aziatisch – lees vooral: te zoet – bij geweldige wijnen, die eerder een klassiek Europese begeleiding verdienen. ML: ♥+. Maar het moet gezegd, het botermalse Wagyu-rund deed het uitstekend bij de 1993 Cyril Cabernet. Al bij al een heel leerzaam partijtje dus.

Champagne bij Floris

Het gaat crescendo in Nederland met champagne! Grégoire Vanden Ostende (links op de foto), de sympathieke vertegenwoordiger van het Champagne Bureau Benelux, meldde tijdens de recente Champagnelunch in Rotterdam een groei in afzet van dik 20 procent in het afgelopen jaar. Nog meer reden voor euforie: pas enkele dagen tevoren was de Champagne door de UNESCO geklasseerd als werelderfgoed.

Hoera! Perfecte timing dus met letterlijk vooruitziende blik voor een persbijeenkomst. En een decente liquide lunch dubbel en dwars waard.De locatie daarvoor was perfect gekozen: In de keuken van Floris, het restaurant met al jaren de meest uitgebreide champagnecollectie van Nederland. Patron Floris Versluijs (rechts op de foto) liet zien dat hij ook na negen jaar nog steeds een unieke positie binnen de Rotterdamse horecascene inneemt. Geen menukaart, geen wijnkaart – afgezien dan van die champagnekaart – en action cooking voor wie bereid is te eten en te drinken wat de pot schaft. Wat je hier met een gerust hart kunt doen. ML: ♥♥ en ♥♥♥ voor het uiterst champagnevriendelijke dessert met krullen eendenlever. Erbij in het glas Bollinger RD 1999. Op z’n zachtst gezegd: niet verkeerd. Onder de belangwekkende aanwezigen signaleerden we ondermeer de twee Europese Ambassadeurs de Champagne Anja Vondenhoff en Niek Beute, evenals de bij dergelijke partijtjes onvermijdelijke twitterkoning Frank Jacobs ML.

In Memoriam Jaap

Louter privé genoten we in het kader van een culturele dag in de hoofdstad een fijne middagmaaltijd met een van onze nichten bij Floor van Eede in haar Brasserie van Baerle. Een heerlijke zaak, met een compacte maar voorbeeldige wijnkaart. Het gegeven alleen al dat een glas champagne hier onder een tientje blijft stemt ons opgewekt. Voor ons doen wel terughoudend gegeten, d.w.z. standaard liquide lunch (LL). ML: ♥(♥). Een domper op de vreugde was de mededeling dat huiskat Jaap na een spuitje het tijdelijke met het eeuwige verwisseld heeft. Jaap was een even charmante als magistrale bietser die met name op het tuinterras voor ‘een stukje beleving’ wist te zorgen. Hopelijk krijgt hij, ondanks alle vreugdeloze beperkingen die de HACCP-regels stellen, een waardige opvolger/ster.

Bord’eau(x) met de Baron

Voor een intiem diner om in te lijsten in Bord’eau, het ** restaurant van het Amsterdamse Hotel de l’Europe, tekende nogmaals Henk Bart (rechts op de foto). Eregast was baron Philippe Sereys de Rothschild 
(links op de foto), de kersverse baas van Mouton & Co. én al wat langer van Champagne Barons de Rothschild, waarvan Bart importeur is. Concrete aanleiding was de lancering van de eerste millésimé, Vintage 2006. Een waardige primeur met een aangenaam hoge doordrinkfactor. Jammer alleen dat er zo weinig van beschikbaar is. Ietsje duurder dus wel. Jammer ook dat de baron zijn nieuwe vlam Carole Bouquet – de bloedmooie Bondgirl in For Your Eyes Only – niet meegenomen had, zodat het gezelschap enkel uit manspersonen bestond.Het kon de pret niet echt drukken, want met genereus geserveerde wijnen van Château d’Armailhac, Château Mouton Rothschild en Château Climens werd het een diner in grootse stijl. Niemand die dan aan ‘zelfregulering’ doet! Sprekende waarvan, naar wij later uit betrouwbare bron vernamen was een enkel staflid van Bord’eau enigszins geschokt door onze spontane blijk van waardering voor de kookkunst van chef Richard Oostenbrugge door eenmalig en op voorhand aangekondigd ons bord af te likken. Zulks met expliciet goedvinden van de baron! Als decorum voor l’Europe zo belangrijk is, laat dan geen drommen toeristen van de apert plat plebejische soort binnen. Dit echter terzijde, want wij beschouwen Bord’eau al sinds onze allereerste ervaring daar – nog tijdens de verbouwing, maar wel met Gaia Gaja als tafeldame! – als een prachtzaak. Een prachtzaak die nog almaar beter lijkt te worden. Voor ML ♥♥♥ en coup de coeur. Om je bord bij af te likken!


Vis aan de Noordzee

Nog op zoek naar een verantwoord zomers lunchadres? Ga dan eens naar  Scheveningen. Niet naar zo’n zelfverklaard ‘duurzaam’ strandpaviljoen – hoe verzin je zulk modieus gedoe toch  – maar naar Seinpost *. Met dat onovertroffen uitzicht op de Noordzee. We aten er recentelijk, in het gezelschap van va va Alicia Martinez Rolland van Vinos de España, opwindender dan ooit tevoren – zowel de maaltijd als de tafelgenote! Met kok Gert-Jan Cieremans en maître-sommelier Allard Sieburgh in topvorm. Zo kun je dus ook een dagje naar het strand. Om daar dan groots en meeslepend te eten en drinken! ML: ♥♥(♥).

Reageer op dit item