Château Clos Chaumont 2001-2010 - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Château Clos Chaumont 2001-2010

Houthandelaar Pieter Verbeek maakte in de jaren ’80 kennis met Bordeaux. Het was liefde op het eerste gezicht. Verbeek nam zich daarom voor om er later zelf ooit eens wijn gaan maken. Hij verwezenlijkte dat voornemen met de aankoop van Château Clos Chaumont in Cadillac.

Cadillac

Cadillac ligt aan de zuidwestkant van Entre-deux-Mers, langs de Garonne en tegenover de Graves. Toen Verbeek er begon, had dat gebied alleen een eigen appellation voor zijn zoete wijnen. De droge vielen onder de noemer 1ères Côtes de Bordeaux. In 2009 is echter de benaming Cadillac Côtes de Bordeaux in het leven geroepen. Cadillac is daarmee toegetreden tot een groep verspreid liggende gebieden die Côtes de Bordeaux als gemeenschappelijke noemer hebben. De term ‘côtes’ is voor Cadillac toepasselijk, want de wijngaarden liggen er inderdaad op hellingen. Binnen de appellation staat ongeveer 2300 hectare blauwe druivenrassen aangeplant en 800 hectare witte, met de blauwe vooral in het noorden en de witte in het zuiden. Clos Chaumont produceert alleen rood.

Adviseurs

Verbeek en zijn team hebben hard moeten werken om Clos Chaumont te brengen tot het niveau waarop het zich nu bevindt. In zijn begintijd kon hij beroep doen op de adviezen van Kees van Leeuwen, verbonden aan Château Cheval Blanc en aan de faculteit oenologie van de universiteit in Bordeaux. De rol van raadgevend oenoloog is inmiddels overgenomen door een andere bekende wijnpersoonlijkheid, Hubert de Boüard de Laforest, wiens naam onlosmakelijk verbonden is met Château Angélus.

Merlot

In de wijngaard van Clos Chaumont is merlot het meest aangeplante druivenras met een aandeel van ruim de helft, terwijl beide cabernets min of meer aan elkaar gewaagd zijn. Een deel van de stokken heeft een leeftijd van 50 jaar. Hierbij wel de aantekening dat het percentage merlot in de assemblage doorgaans hoger is dan dat in de aanplant. Nog iets: Clos Chaumont werkt met opvallend lage opbrengsten, d.w.z. gemiddeld maar 35 hl/ha. De duur van de houtrijping bedraagt in de regel 18 maanden bij een aandeel nieuw hout van 50%. De grootste uitzondering op deze regel vormde 2005 met slechts 25%.

Tien jaargangen

Wijndocent Ton Wortelboer (foto links) organiseerde met wijnminnende Alphense restaurateur Peter Batelaan een dîner dégustatoire met tien jaargangen Clos Chaumont, te weten 2001 t/m 2010. De wijnen werden telkens per twee geserveerd volgens een vrij ongebruikelijke, maar daarom juist alleraardigste opzet. Te beginnen met 2001 versus 2010, vervolgens 2002 versus 2009, 2003 versus 2008, 2004 versus 2007 en tenslotte 2005 versus 2006.

2001 Clos Chaumont ***

Assemblage: 60% merlot, 25% cabernet sauvignon, 15% cabernet franc.

Volledig ontwikkelde wijn met een nog opvallend goede kleurintensiteit, maar met in geur en smaak wel een sterk tertiair karakter. Het fruit heeft plaatsgemaakt voor theebladeren en zilte tonen, terwijl de tannine een markant bittertje geeft. Ietsje korte finale. Moet nu echt wel op.

2002 Clos Chaumont **

Assemblage: 65% merlot, 22% cabernet sauvignon, 13% cabernet franc.

Flesvariatie, maar ook los van eventuele kurkverdenking het met afstand zwakste jaar binnen de serie, wat geen overigens verrassing hoeft te heten. Heel dun, drogend en gespeend van enig fruit. Had al lang en breed gedronken moeten zijn. Snel vergeten dus maar.

2003 Clos Chaumont ***

Assemblage: 65% merlot, 10% cabernet sauvignon, 25% cabernet franc.

Redelijk geslaagde wijn gelet op het extreme jaar en een stuk beter dan 2002, maar daarom nog geen grootheid. Behoorlijk ver ontwikkeld, terwijl de balans niet optimaal is. De tannines hebben het namelijk ook hier van het fruit gewonnen. Ook deze wijn had al (veel) vroeger gedronken moeten worden.

2004 Clos Chaumont ***(*)

Assemblage: 53% merlot, 25% cabernet sauvignon, 22% cabernet franc.

Ook in dit geval weer een volledig uitgerijpte wijn, ditmaal een die qua structuur aan de vrij lichte kant is. Soepel in aanzet, aardig in balans en vooral veel minder drogend dan 2003.

2005 Clos Chaumont ****

Assemblage: 83% merlot, 9% cabernet sauvignon, 8% cabernet franc.

Het eerste jaar dat voor een verhoogde staat van opwinding weet te zorgen. Echt 2005 met zijn concentratie dankzij een hoge mate van rijpheid. Let even op het ongewoon hoge percentage merlot. Dat zorgt voor een wijn met veel vlees de botten, vol, breed en rond. Gewoon heel lekker. Niet meer laten liggen, maar drinken nu hij op zijn hoogtepunt lijkt te zijn.

2006 Clos Chaumont ****

Assemblage: 64% merlot, 36% cabernet sauvignon.

Een veel slanker jaar dan 2005, maar niettemin verrassend goed. Minder vlees, wel de nodige spieren. Eerder discreet dan weelderig en aan tafel eerder een dienende dan een dominante wijn. Zou het met het grote aandeel cabernet sauvignon te maken hebben? Wie weet.

2007 Clos Chaumont ***(*)

Assemblage: 57% merlot, 25% cabernet sauvignon, 18% cabernet franc

Geen groot jaar voor Bordeaux en ook niet voor Clos Chaumont. Wel dik voldoende. Het ontbreekt dan wel aan de kracht van 2005 en het classicisme van 2006, maar er is aangenaam fruit en de balans is gewoon goed. Engelsen zouden dit een luncheon claret noemen. Terecht.

2008 Clos Chaumont ****

60% merlot, 30% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc.

Heeft het te maken met mijn zwak voor het wat ondergewaardeerde jaar 2008? Dit is klassieke Bordeaux in de beste zin des woords. Zonder de macht van 2005, 2009 of 2010, maar juist een toonbeeld van elegantie en drinkbaarheid. Geen bijzonder spektakel, maar alles klopt gewoon. Volledig op dronk.

2009 Clos Chaumont ****

Assemblage: 75% merlot, 22% cabernet sauvignon, 3% cabernet franc.

Volbloed 2009: breed en genereus. Gul, zou men ooit gezegd hebben. Diepe kleur, zwoele neus met warm zwart fruit en een lichte toets van specerijen. Mondvol wijn, met de nodige tannine van de goede – want rijpe – soort. Een jaar dat wel even mee zal gaan, maar nu al verleidelijk lekker drinkbaar is.


2010 Clos Chaumont ****(*)

Assemblage: 85% merlot, 15% cabernet sauvignon.

Intens, jeugdig purperrood. Geconcentreerde geur en smaak, rijp en krachtig.

Onmiskenbaar merlot, zoet fruit, vulling en molligheid, stevige tannine en alcohol zonder dat dit afbreuk doet aan de balans. Bordeaux 2010 in volle glorie en met groots potentieel. Allesbehalve een petit château!

Nog twee extra’s:

2012 Charmes de Clos Chaumont **(*)

Assemblage: 58% merlot, 42% cabernet sauvignon.

Tweede wijn met 12 maanden houtopvoeding en slechts 20% nieuw eiken. Een lichtgewicht, technisch correct, maar zonder al te veel complexiteit of diepte. Je zou hier de term ‘commercieel’ op kunnen loslaten.

2010 Une Passion de Chaumont ****(*)

Assemblage: 95% merlot, 5% cabernet sauvignon.

Prestigewijn waarin de merlot alle ruimte krijgt. Speciale selectie binnen een groot jaar, dus dat zul je weten ook! Bordeaux in heftige vorm, met een vette knipoog naar de Nieuwe Wereld. Concentratie, rijpheid, extract. Een dijk van een wijn die je nu probleemloos bij chocolade schenkt, maar die je liever nog een jaar of vijf de tijd geeft.

Zoals de waarderingen aangeven, waren de jaren tot 2005 nog geen hoogvliegers, maar daarna is het crescendo gegaan. De wijnen combineren concentratie met eigenschappen als balans en finesse. Of ze gebaat zijn bij heel lang bewaren is de vraag, maar een jaar of tien, vijftien hunnen ze beslist aan. Verbeek heeft dan ook alle reden om trots te zijn op zijn Clos Chaumont.

Wijnen van Château Clos Chaumont worden in Nederland geïmporteerd door Wijnkoperij Okhuysen.

Reageer op dit item