Albert Heijn komt met bijzondere kerstwijnen - Perswijn
Nieuws

Albert Heijn komt met bijzondere kerstwijnen

Na de scherpe actie met hoge Franse wijnen van Lidl in september is het nu de beurt aan Albert Heijn. Nederlands grootste wijnverkoper komt voor de kerst met een uitgebreide selectie topwijnen. Overigens niet in de winkel, maar via de website ah.nl.


De wijnen (en andere producten) kunnen voor de kerst in de winkels worden opgehaald, maar ze kunnen ook thuis worden bezorgd. De acties van de twee retailers zijn niet alleen verschillend qua timing.

Betere en bijzondere wijnen van bekende leveranciers

Door Albert Heijn wordt minder het accent gelegd op scherpe prijzen, maar meer op de breedte van het assortiment en de individuele kwaliteit van de wijnen. Niet zozeer gericht op alleen maar grote namen, maar meer op goede wijnen in meerdere prijsklassen, en ook bijzondere wijnen van buiten Frankrijk, onder andere uit de Barolo, Brunello di Montalcino, de Wachau en ook Vintage Port. Ook wijnen uit nieuwe wijnlanden zijn opgenomen in het assortiment, met wijnen uit Australië (Penfolds), Nieuw-Zeeland (Brancott), Zuid-Afrika (Neil Ellis), Californië (Carneros Estate) en Chili (Don Melchor). In essentie zijn het de bekende ‘eigen’ leveranciers van Albert Heijn waarvan de betere en meer bijzondere wijnen worden aangeboden. Dat levert geen extreme koopjes op, maar je kunt zo wel mooie kerstwijnen kopen voor een fatsoenlijke prijs. Ik pikte er een paar wijnen uit om te proeven.


Proef op de som

Bordeaux is vertegenwoordigd met een paar uitstekende tweede wijnen, van Château Talbot en Château Lagrange uit de voortreffelijke jaargang 2010. Voordeel van tweede wijnen is dat ze veel betaalbaarder zijn dan de Grand Cru Classé zelf en dat ze ook jonger kunnen worden gedronken. Bovendien is de kwaliteit van tweede wijnen in dit soort jaargangen boven elke twijfel verheven. Het zijn dan ook twee heerlijke wijnen. De Connétable Talbot is rijp, rond, breed en zacht, intens en mondvullend. Geweldig (€ 24,99). Les Fiefs de Lagrange is fris en elegant, met prachtig fruit. Voor € 19,99 een mooie Bordeaux en een prima koop. Kan ook nog even mee.

De Brancott Estate, Letter Series, Pinot noir 2011 uit Marlborough (Nieuw-Zeeland) is licht gerijpt, fijn, met goede zuren, maar heeft nét niet dat spetterende fruit van pinot noir. En bovendien is Pinot noir toch altijd relatief duur (€ 15,99). De Domaine Belle, Louis Belle, 2011, Crozes-Hermitage is een voltreffer: heerlijk fruit, kersen en pruimen, een klein pepertje, lekker vol en stevig, jeugdig, met wat fijne zuren, heerlijk smaakvol

(€ 16,99). Kan ook nog even worden bewaard.Liefhebbers van klassieke Barolo komen aan hun trekken met de Fontanafredda 2009. Een wijn met kruiden, lavas, ceder, tabak, mooi smaakvol, met altijd wat stevige tannine in de finale; mooi getypeerde barolo (€  24,99). Prima wijn voor bij mooi stoofvlees van rund. Voor échte toppers moet je wel wat meer neertellen.Naast de wijnen die ik proefde zijn er ook nog andere bijzondere toppers te koop. Denk aan een Vintage Port van Warre uit het grote jaar 2000. Of mooie Grüner Veltliner van Nikolaihof uit de Wachau, Oostenrijk. Er is veel keuze, zonder meer. We zijn benieuwd hoe deze actie loopt. www.ah.nl/kerstspecials-wijn  

Reageer op dit item