Gegeten & Gedronken: Seinpost - Perswijn
Eten & Drinken

Gegeten & Gedronken: Seinpost

Restaurantgidsen kun je niet blindelings vertrouwen. In het beste geval baseren die zich voor het gros van hun waarderingen op een eenmalige ervaring – soms worden zaken immers helemaal niet bezocht. Met alle risico’s van dien. Want kritiekpunten bij zo’n momentopname, hoe terecht misschien ook, worden nogal eens achterhaald door nieuwe ontwikkelingen.

Zie bijvoorbeeld hoe Lekker, toch al geen toonbeeld van betrouwbaarheid, in zijn nieuwste editie schrijft over vermeend te kleine porties en tekortschietende bediening in Seinpost. Een inmiddels achterhaald verhaal. En over het wijnbeleid wordt geen letter geschreven.

Oude chef, nieuwe maître


Seinpost dus. De unieke locatie in Scheveningen met het schitterende uitzicht op zee is onveranderd, de naam is gebleven en de chef al evenzeer. Toch is het na het onvrijwillige vertrek van restaurateur Edwin van de Goor die, anders dan Lekker beweert, géén nieuwe zaak in Amsterdam leidt, aan een tweede jeugd begonnen. De start daarvan is officieel op 1 november gemaakt, met zowel een nieuwe maître in de persoon van Allard Sieburgh (foto links) als een opmerkelijke nieuwe wijnkaart. Die nieuwe wijnkaart maakt een bezoek dubbel en dwars de moeite waard.

Na het vertrek van Edwin van der Goor, 23 jaar het gezicht van de zaak, heeft chef Gert-Jan Cieremans (foto rechts) de leiding overgenomen. Ook hij is vergroeid met Seinpost, want hij bestiert al 18 jaar de keuken. Ervaring genoeg dus. Cieremans is een bescheiden man zonder praatjes en zijn manier van koken is een weerspiegeling daarvan. Zonder show of franje. Niet zo verwonderlijk als je weet dat hij voor zijn komst naar Seinpost bij Cees Helder in Parkheuvel werkte. Cieremans is alleen geen gastheer. Dat er dus even leiding aan de zwarte brigade ontbrak en er in dat opzicht een dipje was, is verklaarbaar. Als nieuwe maître heeft hij echter de ervaren oudgediende Allard Sieburgh, ex-sommelier van De Zwethheul, weten aan te trekken en daarmee de puntjes op de i gezet. Er staat nu weer een team dat er, zoals dat heet, volledig voor gaat.

Cuisine de la mer

De keuken van Seinpost is er onveranderd een gebleven met een sterke nadruk op vis. Een cuisine de la mer die perfect bij de locatie past. Wat had je anders verwacht aan de Noordzee? Ik at er recentelijk tweemaal kort achter elkaar, eenmaal vrij eenvoudig – met een op dit niveau wellicht een wat al te simpel gerecht als garnalen – en een andere keer geweldig met alles erop en eraan.

Zoals eerder al gesteld, Cieremans is geen chef die het in het spektakel zoekt. Hij houdt zijn gerechten graag overzichtelijk en puur – vreselijk cliché, maar toch – zonder een veelheid aan mogelijk conflicterende ingrediënten op het bord. Subtiliteit troef. Die benadering komt het combineren met wijn zeker ten goede.Wat staat er zo al op het menu? Voor iedere beurs wat wils en behalve zaken uit zee ook landdieren. A la carte zijn er drie voorgerechten tussen 22,50 en 25 euro (waaronder een heerlijke gebraiseerde zwezerik), twee soepen (waaronder de eigen vissoep die ook als hoofdgerecht is te bestellen), vier hoofdgerechten tussen 29,50 euro voor de schol en 42,50 voor de prachtige geroosterde griet, vijf desserts en – nogal dure – Nederlandse kaas (vanaf 20 euro). Verder ook delicieuze bereidingen van Gillardeau oesters en, als het echt nog wat meer mag kosten, Belgische Oscietra kaviaar voor een bijna 100 euro. Voor wie het budgettair overzichtelijk wil houden zijn er diverse opties. Het dagelijks wisselende Marktmenu kost bij drie gangen 49 euro, bij vier 59 euro en bij vijf gangen 69 euro. Een snelle lunch (!) met twee gangen kost 39 euro, een vegetarisch menu van vier gangen 45 euro. Voor ‘harde werkers’ is er als dineroptie het all in Menu ComforTable met een amuse, drie gangen, een ‘heerlijke bijpassende fles wijn’, water en koffie met madeleines. Voor twee personen komt dat op 119 euro. Dat mag rustig een deal genoemd worden. Alleen, wat is nu één fles wijn voor twee personen? Geen nood, aanvulling is zo gevonden.

Voorbeeldige wijnkaart

De werkelijk grote verandering bij Seinpost is de radicaal herziene wijnkaart. Cieremans heeft daarvoor een beroep gedaan op een oude bekende van de zaak in de persoon van Nico McGough. De man die eerder De Gouden Ton tot een begrip maakte, Résidence oprichtte en zich na zijn afscheid daarvan met volle kracht geworpen heeft op zijn nieuwe project Bosman Wijnkopers. Een vakman zoals er maar weinig in Nederland rondlopen, altijd met de volle 100 procent bezig om grenzen te verleggen en anderen daarvan te overtuigen.

Het siert McGough dat hij zich bij de samenstelling van de nieuwe wijnkaart van Seinpost niet beperkt heeft tot wijnen uit zijn eigen biologische en biodynamische assortiment, maar zijn keuze ook heeft laten vallen op die van andere importeurs. Met voorop Résidence. Dat mag best benadrukt worden, want zijn afscheid van dat bedrijf is niet helemaal rimpelloos verlopen. Die nieuwe wijnkaart is in diverse opzichten voorbeeldig te noemen. Qua prijsstelling, qua diversiteit en qua uitvoering.

Ruime keuze voor vriendelijke prijzen

Om te beginnen maar de wijnen per glas. Daarvan zijn er vijftien, geprijsd tussen 5,50 en 7 euro. Champagne van Leclerc Briant kost 12 euro per glas. De geografische en stilistische spreiding op de kaart zorgt ervoor dat er letterlijk voor iedere smaak wel iets te vinden is. Ongeacht of je nu per se iets gecertificeerd biologisch(-dynamisch), ‘natuurlijk’ of koosjer wilt drinken of gewoon iets goeds en origineels.

​Afgezien van wat trofeewijnen uit regio’s als Bordeaux, Bourgogne met voorspelbare stevige prijzen, onvermijdelijk (?) in een zaak met de allure en een deel van het publiek dat hier komt, is het prijsniveau buitengewoon aantrekkelijk te noemen. Er wordt namelijk niet gewerkt met een vermenigvuldigingsfactor, maar met een vaste opslag per fles. Zodoende ben je als avontuurlijke wijndrinker voor een paar tientjes al spekkoper. Prijzen beginnen bij 37,50 euro. Even turven leert dat de kaart ongeveer 240 referenties voor hele flessen telt. Bijna de helft daarvan kost minder dan 50 euro! Nog eens honderd andere blijven onder 100 euro. Alle landen en gebieden zijn vertegenwoordigd, met telkens een zorgvuldige keuze en de nadruk op verteerbaarheid. Ook is er een leuke selectie met halfjes. Een speciale vermelding waard is de sectie digestieven in de vorm van distillaten.

Kortom, een wijnkaart om je vingers bij af te likken. Het zou mooi zijn wanneer Seinpost die, net als zijn menukaart, ook online zou zetten. Hij mag, nee, moet gezien worden!

Restaurant Seinpost

Gesloten op zondag, maandag en feestdagen. Geen lunch op zaterdag.

Zeekant 60, 2586 AD Den Haag (Scheveningen)

070-3555250

www.seinpost.nl

Reageer op dit item