Wijnwinkel van het Jaar 2015 en Wijnwebwinkel van het Jaar 2015 bekend! - Perswijn
Nieuws

Wijnwinkel van het Jaar 2015 en Wijnwebwinkel van het Jaar 2015 bekend!

Op zondag 26 oktober werden tijdens de Perswijn Najaarsproeverij in Kasteel de Wittenburg de winnaars en de nummers twee en drie bekendgemaakt van de Verkiezing ‘Wijn(Web)Winkel van het Jaar 2015’. Ook werden de wijnwinkels en webwinkels bekendgemaakt die het komende jaar de eretitel  ‘Aanbevolen Wijnwinkel’ en ‘Aanbevolen Wijnwebwinkel’ mogen dragen.


Wat is de beste wijnwinkel en wijnwebwinkel van Nederland in 2015? Bij welke winkel is de service ouderwets goed, het assortiment breed en boeiend, de wijnadviezen verrassend en overtuigend? De jury heeft bepaald! De winnaars en nummers 2 en 3 van 2015 zijn bekend!

De top 3 Wijnwinkels

Bij de wijnwinkels kwam Thiessen Wijnkoopers uit Maastricht als overtuigende winnaar uit de bus. “Hier kun je niet alleen terecht voor een fles wijn maar voor een totale wijnbeleving! Van zo’n winkel krijg je trek in wijn,” aldus de jury. Op de foto de gelukkige winnaar met sponsor Sara Channell van Wines of South Africa (WOSA). Thiessen Wijnkoopers mag een jaar lang de titel ‘Wijnwinkel van het jaar 2015’ dragen, heeft een trofee en oorkonde overhandigd gekregen, én wordt in het zonnetje gezet met een mooie reportage in Perswijn. Daarnaast biedt WOSA Thiessen een 7-daagse wijnreis naar Zuid-Afrika aan, tijdens de oogst, begin 2015.

Wijnkoperij Okhuysen (Haarlem) behaalde de tweede plaats: “Prachtige, verzorgde winkel met een fantastich, veelzijdig assortiment”. En voor de derde plaats werd Rietveld Wines (Utrecht) gekozen: “Stijlvolle, en bijzondere architectonische winkel”. De nummers 2 en 3 winnen een ‘verwenarrangement’ bij Kasteel Engelenburg te Brummen, inclusief een 5-gangendiner met Zuid-Afrikaanse wijnen, overnachting in een koloniaal ingerichte kamer en een uitgebreid ontbijtbuffet. Ook zij hebben een oorkonde ontvangen.


De top 3 Wijnwebwinkels

De winnaar bij de wijnwebwinkels is www.degoudenton.nl. “Een site die een zeer goed assortiment weet te combineren met een grote gebruiksvriendelijkheid, heeft de twee belangrijkste pijlers van een goede webwinkel te pakken”. Op de foto de winnende webwinkel met jurylid Ronald de Groot en vertegenwoordigers van de sponsor Flespakket.nl Lars Heugel en Thomas Steetskamp. Degoudenton.nl, ‘Wijnwebwinkel van het Jaar 2015’, ontving net als de winnende wijnwinkel een trofee en oorkonde, en krijgt een reportage in Perswijn. Daarnaast stelt Flespakket.nl voor deze winnaar een budget aan verzendwaarde beschikbaar, ter waarde van € 1500,-.

De webwinkel www.wijnvoordeel.nl behaalde een tweede plaats: “Hele goede marketing, website heeft een chatfunctie, dat is vrij uniek. Voortreffelijke informatie bij de wijnen”. En op de derde plaats www.bythegrape.nl: “Een veelzijdig assortiment, een duidelijke en mooie vormgeving, en uitstekende informatievoorziening”. De nummers 2 en 3 krijgen respectievelijk € 750,- en € 250,- aan verzendwaarde cadeau.

Aanbeveling

De winkels die samen met de top 3 in de top 10 zijn belandt, krijgen de eretitel ‘Aanbevolen Wijnwinkel’ of ‘Aanbevolen Wijnwebwinkel’. Ze mogen dan net niet de top 3 hebben gehaald; het zijn stuk voor stuk winkels waar je als wijnliefhebber uitstekend terecht kunt, en waar zowel de consument als de jury zeer van gecharmeerd is. De (web)winkels staan op willekeurige volgorde:

Aanbevolen wijnwinkels

Wijnhuis Zuid, Amsterdam Wijnkoperij Van Leerzem, Middelburg Bosman Wijnkopers, Den Haag Wijnhandel Bas Baan, Zwijndrecht Jos Beeres Wijnkoperij, Groningen By the Grape Winery, Velp By the Grape Winery, Amsterdam

De verkiezing in het kort

De benoeming van de Wijn(Web)Winkel van het jaar bestond uit drie fasen: de inschrijving, de stemronde en de vakkundige jurybeoordeling. Na inschrijving voor deelname kon de consument op zijn/haar favoriete winkel stemmen. Hieruit werd een top 25 samengesteld met de winkels en webwinkels die de meeste stemmen hadden behaald. Deze top 25 kreeg bezoek van een mystery shopper én een jurylid.

De onafhankelijke, kundige vakjury onderwierp de winkels/webwinkels aan een nauwkeurig onderzoek met betrekking tot de volgende aspecten: assortiment, presentatie/vormgeving, gebruiksvriendelijkheid, service/interactiviteit, informatie, X-factor en promotie. Tijdens het juryoverleg is er een shortlist gemaakt van wijnwinkels en wijnwebwinkels die heel hoog scoorden en hieruit zijn de winnaars en de nummers 2 en 3 bepaald. Op www.wijnwinkelvanhetjaar.nl staat de hele procedure vermeld.

Fotografie: Reinder Weidijk / Perswijn 2014

Reageer op dit item