Seresin - Marlborough: aangenaam anders - Perswijn
Reportages & Reizen

Seresin – Marlborough: aangenaam anders

Een proeverij van wijnen uit Marlborough kan heel voorspelbaar zijn, maar niet als het de wijnen van een eigenzinnig bedrijf als Seresin betreft. Op maandag 8 september waren, op uitnodiging van hun importeur Ad Bibendum, Leah Seresin, dochter van oprichter en eigenaar Michael Seresin, en Estate Manager Colin Ross in Nederland om het boeiende en aangenaam andere verhaal van Seresin te vertellen.


En dat uiteraard kracht bij te zetten met hun wijnen. Plaats van handeling: het prachtige Hotel-Restaurant Duin & Kruidberg bij Santpoort, met Milton Verseput als fijne gastheer (zie foto).

Expressief Sauvignon

Iedereen heeft er inmiddels wel een beeld van: Marlborough Sauvignon Blanc. Zelden heeft een wijntype zo snel na de eerste successen van protagonisten als vooral Cloudy Bay, maar ook Drylands, Lawson’s Dry Hills en Wither Hills, in dezelfde mate een vaste plek in het spectrum van wereldwijn veroverd als Marlborough Sauvignon Blanc. Enorm expressief geurende wijnen, grassig en groen, met daarachter tonen van passievruchten en kruisbessen, veel sap maar ook strakke zuren, het type Sauvignon dat je overrompeld en in verbazing achterlaat; wijnen die de wijnwereld wakker schudden en aantoonden dat sauvignon blanc veel meer in zich had dan tevoren aangenomen.

Succes

Maar het succes was zó groot dat enkel door enorme toename van aanplant en hoge opbrengsten aan de vraag kon worden voldaan. En dat er langzamerhand een goed betaalbaar, maar welhaast karikaturaal type van die oorspronkelijk zo interessante Marlborough Sauvignon Blanc is ontstaan. Een dat vrijwel enkel drijft op aroma’s van onderrijpheid (pyrazinen) en van bewuste wijnbouw- en vinificatiegewoonten (thiolen), aroma’s die bij nader onderzoek eigenlijk minder ‘typisch Marlborough Sauvignon Blanc’ zijn dan men wil doen geloven. Hoe eerlijke, met name door terroir getypeerde Sauvignon uit Marlborough ruikt en smaakt, ondervindt men bij Seresin. Daar is de wijn het product van biodynamische wijnbouw, handmatige oogst en spontane vergisting bijvoorbeeld, en is de wijn nog immer aromatisch, maar beduidend eleganter en complexer dan bij vele andere producenten in wat nog immer ’s werelds Sauvignon Walhalla kan worden genoemd.

Pyrazinen en thiolen

Het is onmogelijk over Marlborough Sauvignon Blanc te schrijven zonder hét thema van de laatste jaren (want intensief onderzocht in Nieuw-Zeeland; lees bijvoorbeeld The Science of Sauvignon Blanc van Jamie Goode) aan te stippen; dat van het typerende aroma van Marlborough Sauvignon Blanc, grotendeels veroorzaakt door de belangrijkste impact aroma compounds isobutyl methoxypyrazine en mercaptohexyl acetaat (3MHA). Methoxypyrazinen zijn naar groene paprika ruikende variëtale stoffen, die verhoogd aanwezig zijn in onderrijpe druiven van sauvignon blanc en stabiel blijven tijdens de vergisting en de flesrijping. Menig Marlborough Sauvignon Blanc wordt meer dan prettig is door deze stof gekenmerkt, omdat de druiven vaak in de schaduw hangen en te vroeg en in te grote volumes worden geoogst. Om een idee te geven: het is heel normaal om 12.000 à 15.000 ton van een hectare te halen in Marlborough, terwijl bij Seresin het gemiddelde tussen 6.000 en 8.000 ton ligt.

Thiolen zijn vluchtige zwavelhoudende verbindingen die heel positief kunnen bijdragen aan het aroma van bepaalde witte wijnen, met name aan die van sauvignon blanc. Ze geven geuren als die van buxus en verse zwarte bessen (mercaptomethylpentanon; 4MMP), grapefruit (mercaptohexanol; 3MH) en passievrucht (mercaptohexyl acetaat; 3MHA). Het zou te veel woorden vergen om exact uit te leggen hoe deze aroma’s ontstaan, maar vooral die laatste is heel bepalend voor het type Marlborough Sauvignon Blanc dat we als typisch zijn gaan bestempelen.

Gemaakte stijl versus terroir

Maar als we nader gaan kijken, zijn deze aroma’s vooral typerend voor de stijl van commerciële Marlborough Sauvignon Blanc zoals die door het grote succes is ontstaan, en veel minder voor ware ‘terroirwijn’ van sauvignon blanc uit Marlborough. Want indien men niet te veel opbrengst neemt in Marlborough, veel aandacht besteed aan canopy management, eventueel biologisch werkt, handmatig in plaats van machinaal oogst, de druiven niet overdreven lang laat inweken voor vergisting, die vergisting spontaan laat gebeuren in plaats van door middel van toevoeging van speciaal voorgeselecteerde gist en niet té reductief of beschermend (met behulp van ruime hoeveelheden SO₂) te werk gaat, dan is het aroma van Sauvignon Blanc er nog steeds herkenbaar Marlborough, maar op een veel meer bescheiden, elegante manier. Zoals bij Seresin. Voor de nodige eerlijkheid: de Sauvignons van Seresin bevatten soms ± 5% semillon en een klein deel (10-15%) wordt in Franse barriques opgevoed. Ook dat draagt bij aan hun complexiteit en elegantie.


Gemengd bedrijf

Belangrijk is dat Seresin al bijna twintig jaar biologisch werkt. Michael Seresin, zeer succesvol director of photography van grote Hollywoodproducties, raakte verliefd op wijn in Europa en richtte Seresin Estate naar Toscaans voorbeeld in. Het is een landgoed van meer dan 167 hectare, waarvan slechts 110 hectare met wijnstokken is beplant. Daarnaast zijn er koeien, schapen en bijen, en teelt men aardappelen, maïs, bonen en olijven, veelal voor eigen ‘gebruik’. Het is een soort van holistisch en bijna zelfverzorgend gemengd bedrijf, dat geheel in de traditie biologisch (en tegenwoordig als gezegd helemaal biodynamisch) wordt bewerkt. Colin liet de volgende uitspraak zien om zijn beleving van biodynamie te duiden: “The anthropochene Epoch can be a positive time for our planet”. Hij legde uit: “Mensen kunnen wel degelijk in harmonie met de natuur leven, iets opbouwen en teruggeven in plaats van alleen maar af te breken. Biodynamie brengt mensen gewoon dichterbij de aarde en de goede intentie erachter is van groot belang”. Helemaal waar, wat mij betreft.

Pinot Noir steeds beter

Terug naar de wijnen. Sauvignon Blanc is de belangrijkste druif bij Seresin, maar wie denkt dat het daarmee gedaan is, heeft het fout. Hun Seresin Reserve Chardonnay is al jaren een vlaggenschip en ook meer aromatische variëteiten als gewürztraminer, riesling, pinot gris en viognier krijgen verdiende aandacht. Maar hun echte troef naast Sauvignon Blanc is Pinot Noir. Hoofd wijnmaker Clive Dougall, zelf al geen onbekende met goede Pinot Noir gezien het feit dat hij voor Seresin assistent wijnmaker was bij Pegasus Bay (Prima Donna!), heeft met wat hulp van bijvoorbeeld Olly Masters (ex-Ata Rangi) het niveau van de Pinots van Seresin naar grote hoogten gebracht. De Pinot Noirs die bij Duin & Kruidberg op tafel kwamen, hadden stuk voor stuk duidelijke persoonlijkheid en waren steengoed, met name de ‘Home’ Pinot Noir 2009 en de Raupo Creek Pinot Noir 2010. Ze vallen perfect binnen de typering van de wijnen van Seresin door Colin Ross: “Onze wijnen zijn autumnal (letterlijk: herfstig)”. Maar ik zou ze in elk jaargetijde willen drinken.

Vier favorieten


Tot slot mijn vier favoriete wijnen van de proeverij:

Seresin Sauvignon Blanc 2012 (foto): 94% sauvignon blanc en 6% semillon, 15% vergist en gerijpt in Franse barriques; in de geur echt Marlborough, maar niet té grassig, aromatisch boeiend, met tonen van asperges, grapefruit en een beetje passievrucht; sappig, mooie zuren, niet zoetig of lomp, erg knappe, elegante Sauvignon Blanc. 16,5/20 punten

Seresin Sauvignon Blanc Reserve 2010: 100% sauvignon blanc van wijngaard bij de wijnmakerij (Home Vineyard), 30% vergist en gerijpt in Franse barriques; compacte geur, duidelijk een wijn met kracht, maar ingetogen qua geur; smaak is helemaal in balans, heeft even tijd nodig, maar dan volgt enorme power, zilt, breed maar niet zwaar, geweldige nahang; met de rijping zijn de thiolgeuren afgenomen en proef je andere sauvignontonen en terroir, fascinerend. 17/20 punten

Seresin Home Pinot Noir 2009: 100% pinot noir van siltbodems met grote basaltkeien, van Home Vineyard; geweldige geur, mooi etherisch en aromatisch, met warmte, mooi hout en gezond donker pinotfruit; smaak heeft structuur, goede zuren, donker fruit en lichte tonen van tabak, alles in balans, mooi krachtig en lang. 17/20 punten

Seresin Raupo Creek Pinot Noir 2010: 100% pinot noir van kleirijke bodems van Raupo Creek Vineyard; heel precies, fris en zuiver van geur, met zwarte kersen, duidelijk aards en iets rokerig, veel diepte; in de smaak prachtig vers fruit, gezonde tanninestructuur en mooie zuren, prachtige Pinot die zin geeft om te drinken. 17,5/20 punten

Reageer op dit item