Tandoorikip met kerrie-aardappel - Perswijn
Eten & Drinken

Tandoorikip met kerrie-aardappel

Kruidige kip met dito aardappelen. Past daar wel wijn bij? Zeker, geen probleem zelfs. We proefden witte en rode wijnen en het acht man/vrouw sterke proefpanel koos zowel witte als rode wijn als hun favoriet bij het gerecht.


Als de witte wijn lekker kruidig en stevig is en de rode wijn van het lichte soort, met frisse zuren en niet teveel tannine, dan komen de kenmerken van beide wijnen voldoende overeen om een goede match te kunnen maken bij een gerecht als dit. Toch moet de witte wijn, een fraaie Rully, Clos de Remenot 2011 van het huis Michel Briday (€ 18,50 Okhuysen) het met minimaal verschil afleggen tegen twee rode wijnen. Althans, volgens het proefpanel.

Een druppeltje limoen

De kip is sappig door de inwerking van de zuren in het yoghurtmengsel. Wij hebben de kip een nacht in zijn marinade laten staan en dat komt de sappigheid ten goede. Ook de smaak van het mengsel kan dan goed intrekken. De kip is kruidig, maar niet pittig in de zin van peperig. De smaak is eerder fris en kruidig dan aards en kruidig, zoals bijvoorbeeld bij laurier of rozemarijn. De proevers werd aanbevolen het stukje limoen ook over het gerecht te gebruiken, dat haalt de smaak van de marinade op en ook de aardappel, gemaakt met een zelfgemaakte ‘kerrie’ kan best een druppeltje limoen gebruiken.


De wijnen

Van de vier wijnen die we proeven valt een stevige, tanninerijke wijn uit Italië bij alle proevers gelijk af. De wijn is krachtig en kruidig, maar heeft gewoon teveel bitters. De overgebleven drie wijnen staan allemaal hun mannetje, maar er is één duidelijk uitschieter; de meeste punten gaan naar de Domaine Pellé 2012 uit Mentou-Salon (€ 23,00 Colaris Wijnen). Een prachtige wijn gemaakt van pinot noir: kruiden, tikje boers, bessen, licht rood fruit en een elegante en frisse afdronk. Bij het gerecht plooit hij zich moeiteloos met de kruidige kip en aardappel. Hij is in staat lekker de mond te spoelen en te verfrissen zonder het gerecht weg te blazen. De mooiste combinatie.

Het gevecht om de tweede plek ging tussen de eerder genoemde Rully en de Ad Libitum 2012 uit de Touraine van het huis La Grange Tiphane (€ 10,00 Bolomey Wijnimport). De Ad Linitum gemaakt van verschillende druiven als gamay, côt en cabernet franc wint hier met een neuslengte. De wijn heeft een stuivende geur met veel fris rood fruit in de smaak en een mild, licht bittertje in de afdronk. Elegant en fris, dat zijn de kenmerken. En dat gaat heel goed samen met de frisse en kruidige smaken van kip en aardappel.

Ingrediënten

voor de kip:

4 kippenbouten, ontdaan van hun vel

200 gr volle yoghurt of Turkse yoghurt

2 eetl verse munt, fijngesneden

2 eetl verse koriander, fijngesneden

1 theel zout

1 theel versgemalen zwarte peper

1 eetl milde kerriepasta (Patak)

 

voor de aardappelen:

1 kilo aardappelen, geschild en in blokjes van 2 cm

3 eetl olie

1 theel komijnzaad

1 theel fijn zeezout

½ theel versgemalen zwarte peper

½ theel kurkuma

½ theel gemberpoeder


Bereiding

1.    Meng alle ingrediënten voor de kip -behalve de kip zelf- in een grote kom.

2.    Wrijf de kippenbouten goed in met het yoghurtmengsel en zet ze in de kom weg tot gebruik. Dit mag u best een dag van tevoren doen: dat komt de malsheid en de smaak ten goede.

3.    Leg, ongeveer een uur voor het serveren, de kippenbouten op één helft van een oven bakplaat. Verdeel alle saus over de kippenbouten. Zet even terzijde.

4.    Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan tot het gaat geuren. Breng het zaad over in een vijzel en stamp het fijn. Voeg zout, peper, kurkuma en gemberpoeder toe en meng alles goed door elkaar.

5.    Doe de blokjes aardappel in een grote kom. Voeg de olie en het kruidenmengsel uit de vijzel toe en meng zodat de aardappels overal gekruid zijn.

6.    Zet de oven op 180 ºC. Schep de aardappelen op de andere helft van de ovenbakplaat, naast de kip. Zet de bakplaat in de oven en gaar kip en aardappels tegelijkertijd in 25 minuten.

7.    Controleer of de kip gaar en mooi donker goud-geel geworden is. Heeft hij nog niet genoeg kleur zet dan de oven op 225 ºC en bak nog een paar minuten.

8.    Verdeel de kip en aardappel over de borden en leg er een partje limoen bij.Serveer bijvoorbeeld met een salade of gewokte broccoli.

Gerard Reijmer

Foodteam

Reageer op dit item