Lionel Gosseaume - Touraine - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Lionel Gosseaume – Touraine

De wijnwereld is een vrij gemoedelijke wereld. Zeker als je ‘m vergelijkt met andere segmenten van de zakelijke samenleving. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat mensen die in die wereld werkzaam zijn, echte vriendschappen opbouwen door de jaren heen.


Dat is uiteraard prachtig, maar kan ook zo zijn problemen geven, voor importeurs bijvoorbeeld wanneer men zakelijk moet onderhandelen, maar zeker ook voor journalisten cq. wijnschrijvers, waarvan een behoorlijke mate van objectiviteit mag worden verwacht. Dit alles moet echter geen reden zijn geforceerd afstandelijk te zijn: vriendschap is zó veel waardevoller dan geld, status of wat dan ook, zo werd onlangs in een privésituatie weer eens al te duidelijk. Maar de voorwaarde in de omgang, naar buiten toe en naar elkaar, is eerlijkheid.En dus zal ik direct maar eerlijk zijn: de producent van de wijnen waarover ik nu schrijf is niet gewoon een bekende van me, maar een vriend. Ik heb Lionel Gosseaume, een stoere maar zeer warmhartige kerel, leren kennen als opmerkelijk ontvankelijke vicepresident van de appellatie Touraine en als zeer bekwaam wijnmaker van Sauvignon Blanc, ander wit en ook Gamay. Sinds een jaar of wat echter is die bekendheid een vriendschap geworden, die er ondermeer toe heeft geleid dat ik met mijn vrouw en kinderen onze zomervakantie ben gestart met een dagje bij Lionel thuis. Een geweldig leuke ervaring trouwens, om nooit te vergeten -en een die we niet hadden willen missen dus!-, met een heerlijke BBQ en een gezellige avond in zijn huis in Choussy, terwijl het onweer buiten tekeer ging.Waarom ik toch denk dat ik objectief genoeg -eerlijk dus- over zijn wijnen kan schrijven? Die kende ik eerder dan Lionel, volg ik al geruime tijd -trouwens ook omdat sauvignon blanc een druif is die me fascineert, als een soort tegenpool van riesling- en zijn goed.


Geboortegrond

Lionel Gosseaume stamt uit een familie van wijnboeren -zijn ouderlijk domein ligt op steenworp afstand van Lionel’s woning- maar verkoos een leven ver weg van de wijnbouw. Toch kwam hij op zijn 37e terug naar zijn geboortegrond en nam hij in 2007 de wijngaarden van Jean-Claude Maurice over, die ze vanaf de jaren zestig verstandig had bewerkt. Zijn domein beslaat nu meer dan 15 hectare, waarvan sauvignon blanc 75% uitmaakt en gamay zo’n 15%. Ook heeft hij wat côt en cabernet sauvignon. Maar de meest bijzondere variëteiten bij Lionel Gosseaume zijn menu pineau en vooral meslier Saint François. Die laatste is een oude lokale variëteit (een natuurlijke kruising tussen gouais blanc en chenin blanc) die bijna is uitgestorven en waarvan Lionel een van de weinige producenten ter wereld is. Hij heeft 0,3 hectare en de opbrengst daarvan, die hij laag houdt vanwege de stevige zuren van meslier Saint François, assembleert hij met sauvignon blanc tot de zeer originele en heerlijke Vin de France die Climat Nº2 heet.


Sauvignon habitat

Maar de twee wijnen die het belangrijkst zijn in het portfolio van Lionel’s Domaine de Pierre -vernoemd naar zijn vader, hoewel je die naam nauwelijks tegenkomt op zijn flessen of in zijn brochures- zijn de Sauvignons. Hoe kan het ook anders, Touraine-Oisly, halfweg tussen de schitterende kastelen van Chambord en Chenonceau, is prime sauvignon habitat: de druif voelt zich uitstekend thuis op de zanderige kleibodems van het plateau tussen de rivieren Loire en Cher, dat in het hart van de Touraine ligt en La Sologne viticole wordt genoemd.

Touraine Sauvignon ‘Les Sauterelles’ (nu jaargang 2013) is een assemblage van meerdere percelen. De wijn wordt op vrij lage temperatuur gevinifieerd en daarna vijf maanden op zijn gisten opgevoed. Resultaat is een wijn die eigenlijk ieder jaar alles is dat een Sauvignon moet zijn, een met typerend sauvignonkarakter en bijbehorende frisheid, maar op een beschaafd expressieve, zelfs elegante wijze.

14,5/20 punten

De andere Sauvignon is Touraine-Oisly Climat Nº1. Dit is Lionel’s ‘cru’ en een wijn die die zo misbruikte term waarlijk verdient. Het gaat om 100% sauvignon blanc uit zijn beste percelen binnen de nieuwe appellatie Touraine-Oisly, met name die rondom zijn nieuwe wijnmakerij. De wijn uit het lastige jaar 2013 is mooi compact en rijp, met een hint van honing naast rijpe grapefruit en tonen van asperges. Hij heeft goede smaakdiepte, mooi sap en een opvallend goede structuur voor Sauvignon blanc, met mooie zuren en goede lengte; heerlijke, zeer goede Sauvignon Blanc.

16/20 punten


Meslier Saint François en côt

Naast de Sauvignons maakt Lionel nog drie andere wijnen. Allereerst aandacht voor die bijzondere Vin de France blanc Climat Nº2 (meslier Saint François en sauvignon blanc), waarvan ik onlangs 2011 proefde. In de geur direct intrigerend, mooi rijp met een lichte muskaattoon, iets van appeltaart, oranje citrusfruit en kruidigheid, alles mooi zuiver en wat aards. De wijn heeft een ronde aanzet, met rijp fruit en een hint van honing, dan opvallende zuren en goede lengte; zeer origineel en lekker.

15,5/20 punten

Touraine rosé Les Galipettes is een rosé gemaakt door middel van directe persing van gamay en een beetje cabernet sauvignon en côt (malbec). 2013 heeft een geur en smaak die je verwacht van een goede Loire-rosé, met klein rood fruit en iets snoeperigs, die Lionel bewust heeft afgevuld met nog 3,4 gram restsuiker, “omdat mijn markt dat vraagt”. Keurige zomerwijn.

14/20 punten


Gek op Gamay

Ook met zijn rode wijn tot slot, Touraine rouge Les Marcottes van 100% gamay, heeft Lionel al enige furore gemaakt. “Ik ben gek op gamay”, zegt hij altijd, “vooral vanwege zijn knapperige fruit”. Hij beseft dat hij de mazzel heeft gehad dat hij gezonde gamaywijngaarden kon kopen met een mooie leeftijd (gemiddeld 35 jaar en ouder), waardoor de opbrengsten van nature wat lager liggen, hetgeen zo belangrijk is bij gamay. De wijn maakt hij à la Beaujolaise, door middel van een macération semi-carbonique van zo’n 10 dagen, gevolgd door rijping op tank tot botteling na de zomer. 2013 valt op door zijn schone geur van vers rood fruit en het vrijwel ontbreken van snoeperige tonen (van esters als isoamylacetaat, die menig wijn verkregen door macération carbonique en vergist met speciale gisten té veel naar perendrups en bananensnoepjes kan doen ruiken). In februari 2014 was de smaak mooi levendig maar wat streng nog; zal nu heerlijk drinken.

15/20 punten

Kwantitatief goed

Voor de toekomst heeft Lionel maar een grote wens: weer eens een oogst die niet alleen kwalitatief maar ook kwantitatief goed is. 2014 zag er wat dat betreft tot nu toe goed uit, al was de schimmeldruk in juni en juli 2014 hoger dan ooit tevoren… Verder zijn er vooral realistische plannen. Eind augustus moet het eerste deel van zijn nieuwe chai af zijn, zodat de oogst van 2014 daar gevinifieerd kan worden. Later moet er een tweede gebouw bijkomen, met een ontvangstruimte ervoor, opdat zijn domein door kan groeien naar de 20 hectare die hij ambieert, voordat hij vijftig is. Hem kennende gaat het hem lukken zijn plannen te verwezenlijken.

Reageer op dit item