Nieuwe lichting - wat drinkt Daphne Oudshoorn? - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Nieuwe lichting – wat drinkt Daphne Oudshoorn?

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Daphne Oudshoorn van Restaurant Bord’Eau.

Met wie spreken we?

"Daphne Oudshoorn."

Bij welk restaurant ben je werkzaam?

"Restaurant Bord’Eau in Hotel de L’Europe, Amsterdam."

Sinds wanneer zit je in het vak?

"Sinds 2011."

Wat is je vooropleiding?

"WSET intermediate en advanced."

 

Wat vind je mooi aan het vak?

"Mijn liefde voor wijn overbrengen aan de gasten, en de hele dag bezig kunnen zijn met een product dat mij ontzettend fascineert."

Favoriete wijn of wijngebied?

"Met stip op één staat Zuid-Afrika. De verscheidenheid in gebieden en klimaten in dit land geeft een enorme diversiteit in de wijnen, waardoor er voor iedereen wel iets is, maar de omgeving en gastronomie helpen natuurlijk ook erg mee."

 

Favoriete gerecht?

"Zwezerik!"

 

Mooiste wijnervaring?

"De keer dat ik een Pommard Leroy uit 1928 dronk, vol leven nog! Ceder, specerijen en leer, en dat voor 15 minuten. Daarna was er, begrijpelijkerwijs, niets meer van over; snel drinken dus."

 

Mooiste eetervaring tot nu toe?

"Veel! Eten bij De Kromme Watergang in Hoofdplaat en bij De Lindenhof in Giethoorn vond ik fantastische eetervaringen, maar ik krijg verliefde gevoelens als ik terugdenk aan Da Vinci in Maasbracht: het toppunt van gastvrijheid."

 

Houdt niet van?

"Katers."

 

Wie zou je nog eens aan tafel willen hebben?

"Orlando Bloom, gewoon omdat het zo’n knappe man is."

 

Welk gebied zou je graag eens bezoeken?

"Te veel om op te noemen, maar in het bijzonder Napa Valley in Californië."

 

Welk restaurant zou je eens willen bezoeken?

"Alain Ducasse in Parijs: ik ben benieuwd hoe 'de man met de 19 sterren' dat doet."

 

Liefhebberijen buiten de wijn? Guilty pleasures…?

"Bier op vrijdagavond na de service."

 

Favoriete wijn-spijscombinatie aller tijden?

"Dat heb ik gegeten in De Bokkendoorns, net voordat Lucas Rive wegging: geroosterde zwezerik met lenteui. Wellicht een wat vreemde associatie, maar het was net een frikadel! De Morgon Magnum van Roland Pignard was als de curry erbij, en maakte een unieke en onovertroffen combinatie."

 

Favoriete wijn-spijscombinatie bij Restaurant Bord'Eau?

"Lam met kokkels, kokkelvocht, een olie van bieslook, tapenade van zeewier en een pure saus van lam. Een lastig gerecht voor wijn, omdat er zoveel verschillende smaakprofielen aanwezig zijn op het bord. Er is gekozen voor de Sankt Laurent van Joseph Umathum vanwege de frisse zuren, het iets lactische en boerse wat het lam mooi oppakt, en het kruidige aroma dat een een brug legt naar de bieslook en tappenade."

 

Tenslotte: wat zou jouw wijnadvies zijn bij… macaroni bolognese?

"Een Langhe Nebbiolo: niet te robuust omdat de zuren van tomaat houvast moeten vinden, en een tikkeltje kruidigheid voor het evenwicht. Mocht ik 'all the way' mogen gaan: Gaja Sori San Lorenzo. Die macaroni eet ik dan daarna wel."

www.bordeau.nl   

Reageer op dit item