De wijnen van Mandela's dochter en kleindochter - Perswijn
Persberichten

De wijnen van Mandela’s dochter en kleindochter

(persbericht)

In 2010 beginnen Makaziwe en Tukwini Mandela, dochter en kleindochter van Nelson Mandela, aan het verwezenlijken van een droom: een eigen wijnbedrijf. Met wijnen gemaakt in de beste tradities van hun koninklijke Thembu voorouders. House of Mandela maakt inmiddels al een aantal jaar met succes wijnen in de Weskaap.

Thembu-land

De Mandela’s stammen af van de koninklijke familie van Thembu Land en hechten veel waarde aan de Thembu-tradities en de gemeenschap, die zelfs wordt gezien als een verlengstuk van de familie. Het zijn deze waarden die Makaziwe en Tukwini in hun wijnen willen laten spreken. De wijnen vertellen het verhaal van the Royal House of Mandela en de Regenboog Natie Zuid-Afrika.

Het bijzondere verhaal en de wijnen werden vorig jaar ontdekt door twee Nederlandse vrouwen: Yvonne Klaassen en Alexandra Pouderoyen, wijninkoopsters van respectievelijk Superunie en PLUS. Klaassen: “We hebben het bedrijf in 2013 bezocht en waren onder de indruk van zowel de mensen als de wijnen. Vanaf de oogst in januari 2013 zijn we gezamenlijk bezig geweest met het samenstellen van de perfecte blends voor de Nederlandse markt.”

Duurzaam en Fairtrade

De wijngebieden van Zuid-Afrika hebben de grootste biodiversiteit ter wereld. House of Mandela bewaakt deze diversiteit en werkt met respect voor de natuur en het land, net zoals hun voorouders. Ook zijn de wijnen Fairtrade-gecertificeerd. Peter d’Angremond, directeur Stichting Max Havelaar: “We zijn verheugd dat de House of Mandela wijnen nu ook beschikbaar zijn voor Nederlandse consumenten en ze hiermee kunnen bijdragen aan betere werk- en leefomstandigheden voor de wijnboeren in Zuid-Afrika, hun werknemers, hun families en de hele gemeenschap.”

Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de ontwikkelingsorganisaties House of Mandela Family Foundation en de Africa Rising Foundation. Wijnmaker is Erlank Erasmus, die ervaring op deed in Californië en St. Emilion en vervolgens tien jaar lang succesvol wijnen maakte op Fairview Wine Estate.

Verkrijgbaarheid

Er zijn in Nederland vier wijnen verkrijgbaar uit de Thembu Collection van House of Mandela: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Pinotage. Boni, Coop, Deen, Hoogvliet, Jan Linders, Nettorama en PLUS supermarkten verkopen elk een of meer van deze wijnen. Consumenten adviesprijs: € 5,49.

Reageer op dit item