Begeleide Proeverijen WinterProeverij: Terroir & Chardonnaystijlen uit Robertson - Perswijn
Nieuws

Begeleide Proeverijen WinterProeverij: Terroir & Chardonnaystijlen uit Robertson

Op 27 en 28 oktober zal in Kasteel de Wittenburg te Wassenaar de tweede editie van de Perswijn WinterProeverij plaatsvinden. Op beide dagen kunt u nog meer te weten komen over de wijnen in de verschillende begeleide proeverijen.


De deelnemers zullen op het evenement prachtige winterse wijnen presenteren, en een aantal van deze wijnen zullen, onder leiding van wijnmaker of specialist, nader geproefd worden in besloten sessies. Hieronder een korte toelichting bij twee van deze masterclasses. De eerste zal op de zondag plaatsvinden, de tweede op de maandag (alleen toegankelijk voor professionals).

Terroir bestaat en het is te proeven!

In het 25e jaar van Perswijn heeft Lars Daniëls MV een uitgebreide serie artikelen geschreven over de invloed van terroir op wijnkwaliteit in het algemeen en op de geur en smaak van wijn in het bijzonder. Wijnen die hij als voorbeeldig noemt in de delen over de druivenplant, het klimaat en de bodem kunt u op de Winterproeverij van Perswijn proeven, uiteraard voorzien van uitleg door Lars zelf. Dus kom proeven en ervaar wat terroirexpressie wel en/of niet is.

Zondag 27 oktober 2013

12:30 – 13:30 uur (Grote Zaal)

door: Lars Daniëls MV

Klik hier om kaarten te bestellen voor de Perswijn Winterproeverij en de begeleide proeverijen.Chardonnaystijlen uit Robertson

Het wijngebied Robertson ligt op 160 kilometer van Kaapstad. Het heeft een aantal unieke klimatologische en geografische eigenschappen die bijdragen aan de productie van uitstekende wijnen met een heel eigen karakter. Meer zon, drogere lucht en geringe neerslag worden gecompleteerd door verfrissend koele zeewind van de Indische Oceaan, zo’n 90 kilometer naar het zuiden. Behalve dit gematigde klimaat heeft de Robertsonvallei een bodem die meer kalk bevat dan die van enig ander Kaaps wijngebied. Deze kalk heeft een sleutelrol gespeeld bij de positionering van Robertson als Zuid-Afrika’s Chardonnayhoofdstad, aangezien kalkachtige bodems een optimale terroirexpressie door deze edele druif mogelijk maken. De wijnmakers in Robertson waren in Zuid-Afrika pioniers wat betreft de productie van Chardonnay.

Vandaag de dag zijn enkele van de oudste Chardonnaywijngaarden te vinden in deze landschappelijk buitengewoon fraaie streek die zich toelegt op het creëren van een gevarieerde selectie wijnen uit specifieke percelen.Een van de Chardonnay specialisten uit Robertson, Johann De Wet van De Wetshof, is in Nederland om nader uitleg te geven over de verschillende Chardonnaystijlen die uit de vallei komen. Johann neemt ook bijzondere voorbeelden van zijn buren mee en gaat tijdens de proeverij in diepte in op de karaktereigenschappen van deze edele druivenras die een unieke thuisbasis heeft gevonden in Robertson.

Maandag 28 oktober 2013

11:30 – 12:30 (Kleine Zaal)

Door: Johann De Wet van De Wetshof  – www.robertsonwinevalley.comBent u professional en wilt u zich graag aanmelden voor de Perswijn Winterproeverij op maandag en de masterclasses op deze dag? Stuur een mail naar wijnpers@wijnpers.nl.

Reageer op dit item