Wiener Gemischter Satz erkend als DAC - Perswijn
Nieuws

Wiener Gemischter Satz erkend als DAC

Wiener Gemischter is de nieuwste DAC (Districtus Austriae Controllatus) van Oostenrijk, een herkomstbenaming naar Frans model met gedetailleerde bepalingen ten aanzien van de wijn. Gemischter Satz, gemengde aanplant van diverse druivenrassen door elkaar heen, is van oudsher kenmerkend voor de Weense wijnbouw en komt binnen de Oostenrijkse context alleen daar nog voor. Een wijn met traditie, zo veel is zeker.


De erkenning als DAC voor dit type wijn vormt de bekroning voor de inspanningen die door producenten binnen de groep WienWein de afgelopen tien, vijftien jaar geleverd zijn om de kwaliteit van de Weense wijn op een hoger niveau te brengen. Met andere woorden: de ware Weense wijn is een stuk serieuzer dan het slobbertje dat in de overmatig toeristische Heurigen van Grinzing geschonken wordt. Wijnen uit gemischter Satz zijn daardoor weer een visitekaartje voor het wijnbouwgebied Wien geworden. Een visitekaartje dat volgens de initiatiefnemers van de renaissance erkenning verdiende via de status van DAC. Die erkenning is er nu officieel gekomen, waarmee Wiener Gemischter Satz Oostenrijks negende DAC geworden is. Het aantal DAC’s is daarmee voor het eerst groter dan het aantal dat niet onder een DAC valt. Daar zijn er nu nog zeven van.

Port

Gemengde aanplant van diverse druivenrassen binnen een en dezelfde wijngaard was ooit een algemeen verschijnsel in grote delen van Europa. In dit verband valt bijvoorbeeld te denken aan de oude portwijngarden in e Dourovallei. Deze vorm van aanplant met rassen die op verschillende tijdstippen rijpten had als doel om jaar in, jaar uit een min of meer stabiele opbrengst te garanderen door het risico op problemen met afzonderlijke rassen zo veel mogelijk te spreiden. Het specifieke karakter van de wijn is in dit geval niet gebaseerd op een specifiek druivenras, maar de invloed van een specifiek terroir.

Droog

De voorschriften voor Wiener Gemischter Satz stellen gemengde aanplant van minimaal drie verschillende witte druivenrassen in een dezelfde wijngaard verplicht, met de bijkomende bepaling dat geen van de rassen een aandeel van meer dan 50 procent mag hebben en dat het ras met het kleinste aandeel voor minimaal 10% vertegenwoordigd moet zijn. Het maximum alcoholgehalte is vastgesteld op 12,5 %. Verder moet de wijn droog van smaak zijn – zij het niet naar de formele letter – en mag er geen sprake zijn van een sterke houtinvloed. Wijnen met de DAC Wiener Gemischter Satz mogen met vermelding van een individuele wijngaard aangeboden worden. Ze mogen op hun vroegst op 1 maart van het jaar na de oogst in de handel komen.

Wiener Wein

Behalve Gemischter Satz produceert Wenen ook de nodige kwaliteitswijnen van een enkel druivenras, zoals Riesling of Grüner Veltliner. Deze dragen als herkomstbenaming onverminderd Wiener Wein. Het wijngebied Wien telt in totaal 612 hectare wijngaarden. Verreweg de meeste daarvan bevinden zich in het noordwesten van de stad. Bekende namen zijn onder meer Nussberg en Kahlenberg op de rechteroever van de Donau en Bisamberg op de linkeroever.

Tekst en fotografie: René van Heusden

2 Reacties

Reageer op dit item