Notities Montrose (bij Perswijn nummer 6) - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Notities Montrose (bij Perswijn nummer 6)

Een veelgehoorde uitspraak in de Médoc is dat een cru de Gironde moet zien. Dat gaat voor diverse châteaux en hun wijngaarden op, maar vooral voor Château Montrose in Saint-Estèphe. Op luttele meters van de Gironde zie je de eerste wijnstokken al. Dat is uniek in de Médoc.
Ook de wijn is door zijn stoere stijl – zij het inmiddels gepolijst – uniek te noemen. Hieronder de proefnotities bij het artikel ‘Montrose. Cru met ambitie én geld’ uit Perswijn nummer 6.

Montrose & Co. in het glas

Op uitnodiging van importeur Xavier Kat (Okhuysen) stelde bedrijfsleider Hervé Berland van Château Montrose in het Amsterdamse restaurant Ciel Bleu van zowel Montrose, La Dame de Montrose als Tronquoy-Lalande de jaren 2012, 2010, 2009 en 2008 voor, van jong naar gerijpt en telkens in vergelijkende series van drie. Oudere jaren zijn afzonderlijk geserveerd bij de lunch.

Tronquoy-Lalande 2012

Jeugdig, purper. Middelintense geur, zuiver, zwart fruit (bramen), salmiak, licht aards. Fruitige aanzet, ook nu weer middelintens, goede balans, duidelijk wat hout, stevige tannine, pittig, mineraal, iets drogende finale. Goed.

€ 39,00

Tronquoy-Lalande 2010

Wat een charmeur! Meer cabernet dan gewoonlijk. Hechte kleur. In geur en smaak compact zwart fruit en een ‘sigarenkistje’. Rijp, rijk, vlezig, prima balans in zuren en tannines. Toonbeeld van precisie, mooi potentieel en vooral lekker. Beste Tronquoy-Lalande aller tijden? Coup de coeur!

€ 52,20

Tronquoy-Lalande 2009

Diep karmozijnrood. Open, rijpheid van het jaar, zwoel fruit, pikant peperig accent. Soepele aanzet, typisch merlot, eerder rood dan zwart fruit, chocolaatje, weer peper, tannine van de goede soort. Keurige wijn, maar minder intens en spannend dan de 2010.

€ 46,10

Tronquoy-Lalande 2008

Peut-être un peu trop classique, aldus Hervé Berland met bordelais gevoel voor understatement. Groen, tabak en mentol, zuurtje, totaal geen fruit, gortdroog. Vreugdeloze wijn. Snel vergeten maar.

€ 41,00

Tronquoy-Lalande 2005

Eigenlijk een meevallertje na de erg zwakke 2008, wellicht door het jaar. Al behoorlijk ver ontwikkeld. Aroma’s van leer en gedroogde kruiden, redelijke vulling met aardig wat zoet fruit – meer dan verwacht – en beheerste tannine. Wel een licht metalige toets. Nu drinken.

€ 45,10

La Dame de Montrose 2012

76% merlot, 24% cabernet sauvignon

Meer kleurdiepte dan Tronquoy 2012. Heel gesloten, hint van zwarte bessen, wat hout, pittig. In de smaak goede concentratie, vlezigheid en ronding van de merlot, zoete fruittoets, rijpe tannine, roosteraroma’s van het hout. Middelintens, balans dik in orde.

€ 43,00

La Dame de Montrose 2010

53% cabernet sauvignon, 37% merlot, 9% cabernet franc, 1% petit verdot

Jaar met ongewoon veel cabernet. Hechte kleur. Ingetogen neus, aards, straf, fenolisch. Puur fruit in de aanzet, compact, forse tannine, veel grip, cedertoon, dominante cabernet, totaal andere stijl dan Tronquoy, wel typisch 2010.

€ 69,60

La Dame de Montrose 2009

82% merlot, 18% cabernet sauvignon

Wat een contrast met 2010! Ruim baan voor merlot, veel zwoeler en rijper. Breed en vlezig, toch ook hier tastbare tannine, mooi gedoseerd hout, opvallend goede zuren. Mits gekaraffeerd al aangenaam drinkbaar.

€ 69,60

La Dame de Montrose 2008

56% merlot, 44% cabernet sauvignon

Lastig, zo’n tweede wijn uit een jaar dat geen top is. Ontwikkeld in kleur, geur en smaak met minder concentratie en precisie dan in recentere jaren. Nogal rustiek karakter, aroma’s van leer en zoethout, tikje groen, tanninebittertje, drogend. Geen schaduw van de grand vin in dit jaar.

€ 49,20

La Dame de Montrose 2003 ♥

Prachtige wijn, een deuxième cru waardig en zelf op het niveau van een cinquième. Maar dat mag ook wel voor zijn prijs. De klei in de bodem zorgde ervoor dat de stokken in 2003 weinig te lijden hadden van de beruchte hittegolf. Begin van verkleuring, klein randje. Open en uitnodigend, gerijpt, cassis, sigarenkistje, Bordeaux! De smaak combineert rijpheid en rondeur met elegantie, frisheid en complexiteit. En natuurlijk wat beet. Volledig op dronk.

€ 83,90

Montrose 2012

Meer merlot en minder cabernet dan gewoonlijk. Zoals gebruikelijk een zeer diepe kleur. De neus opent zich langzaam, puur met nuances van gedistilleerd fruit, zacht rokerig. Levendige aanzet, flink wat zwart fruit, mooi hout, krachtige maar rijpe tannine, spanning, aangename fraîcheur. Prima 2012 met charme voor een realistische prijs, op dit niveau althans.

€ 113,50

Montrose 2010

De essentie van 2010!? Intens, compact en straf. Onwaarschijnlijke kleurdiepte. In de neus eerst wat reductief en ongetemd als een piepjonge vintage port, na beluchten subtielere toets van zwart fruit, fijn hout en mineralen. Massieve smaak om op te kauwen, veel vulling, puur cabernet, gebrand hout, enorme grip van plakkende tannines, grote lengte. Stoer, strak en heftig. Een ware blockbuster die veel geduld zal vergen.

€ 298,20

Montrose 2009

De eerste van twee wijnen met de perfecte’ Parkerscore van 100 punten. Als we even niet naar de daarom belachelijke prijs kijken – voor de goede orde: per fles, niet per kist! –, dan is dit inderdaad een schoonheid. Perfect rijp, rijk, 14% alcohol, ladingen fruit, prachtig verpakte tannine, filmend mondgevoel, geweldige lengte. Eigenlijk al drinkbaar. Hebben we het hier over een grote Napa Cab? Nee, het is en blijft Bordeaux. Berland vergelijkt Montrose 2009 met Mouton 1982 en verwacht dat die zich niet als 2010 zal sluiten, maar evenals de Mouton toegankelijk blijft. Helaas geldt dat niet voor de prijs.

€ 471,60

Montrose 2008

Op een ondankbare plaats na de magistrale 2009. Hoewel de mindere van die 2009 is dit wel een heel goede wijn voor het jaar. Hechte kleur, nog nauwelijks ontwikkeling. In de geur al wel wat rijping. Open, goed fruit, fijne houttoets, vanille. Soepele aanzet, goede vulling, mooi zwart fruit, beschaafde tannines, houtaroma evenals in de geur nog vrij sterk aanwezig. Uitgebalanceerde wijn die al aardig op dronk begint te raken, maar beter nog een paar jaar dicht kan blijven. Relatief gunstige prijs-kwaliteitverhouding.

€ 145,10

Montrose 2000

Met 2000 laat Montrose overduidelijk zien dat je vandaag de dag geen engelengeduld meer met de wijn hoeft te hebben. Diep, somber donkerrood met eerste verkleuring. Open, warm, gestoofde zwarte bessen, cabernet, zachte specerijen, fijn aards. Betrekkelijk slanke en gepierde smaak met prima evenwicht tussen fruit, tannine en zuren. Charmeert door zijn levendigheid. Op dronk, maar met de structuur voor verdere rijping.

€ 298,20

Montrose 1998

De 1998 presenteert zich duidelijk minder goed dan de 2000. In alle opzichten meer evolutie, met de aantekening dat de wijn zich in het glas wel in gunstige zin ontwikkelt. Maar er blijven structurele vragen. Het lijkt er sterk op dat er wat te vroeg geplukt is gelet op de nadrukkelijk plantaardige toets (van de cabernet) in de wijn. Tikje onrijp, wat de Engelsen leafy noemen. Strak en nogal boers van stijl. ‘Typisch’ Saint-Estèphe in de minder flatterende zin des woords.

€ 173,70

Montrose 1990

De tweede Montrose met een zogenaamd ‘perfecte’ score in de proeverij en als jaar de eerste als zodanig van het Parkertijdperk. Maar wat is hier gebeurd? Geproefd uit twee verschillende flessen en tweemaal een wijn die zijn reputatie bij lange na niet (meer) waarmaakt. Schrikbarend ver ontwikkeld voor een vermeende stayer en met aperte technische onvolkomenheden. Boers, dierlijk, weeïg, jodiumachtig en vooral metalig. Overrijp geplukt? Brett? Interessant genoeg had Michael Broadbent al in een vroeg stadium vergelijkbare problemen met deze ooit zo opgehemelde wijn. Zie zijn notitie uit 1996 in Vintage Wine (2002): “despite its deep, velvety appearance, I intensely disliked its barnyard smell and taste. It was not just one bottle; I went around the room sniffing all six bottles. Others marked it modestly too.” Toch maar liever de minder perfecte 89er nog eens proberen?

Importeur en prijzen

De wijnen van Montrose en zusterchâteau Tronquoy-Lalande worden in Nederland verkocht door Wijnkoperij H.F.A. Okhuysen. De genoemde prijzen zijn normale prijzen per fles.

Tekst: René van Heusen

Reageer op dit item